Nogometaši Maribora bodo danes odigrali prvo domačo evropsko tekmo v novi sezoni.

Nogometaši NK Maribora, ki so prejšnji teden uspešno začeli novo sezono na evropski sceni (na prvi tekmi so zadeli Špiro Peričić, Dino Hotić in Rok Kronaveter), bodo danes odigrali prvo domačo evropsko tekmo v novi sezoni. Na povratnem dvoboju prvega kroga kvalifikacij lige prvakov bodo proti Valurju iz Reykjavika branili prednost 3:0 s prve tekme. Dvoboj v Ljudskem vrtu se bo začel ob 20.15.

Zelo pomembna zbranost, od prve do zadnje minute

»Nazaj na evropsko prizorišče,« so zapisali na klubski spletni strani in dodali, da po dobrem izhodišču z Islandije gremo v boj za napredovanje ob vijol’čni energiji s tribun Ljudskega vrta. »Tekme se moramo lotiti samozavestno, zelo osredotočeno. Gre za evropske kvalifikacije in ker želimo iti naprej, želimo odigrati dobro tekmo proti tekmecu, ki smo ga z izbranim načinom zlomili v prvem dvoboju, vendar je v določenih trenutkih pokazal, da zna biti nevaren. Zato bo zelo pomembna zbranost, od prve do zadnje minute,« trenerjev napovednik ne pušča dvomov o temeljitih zaključnih pripravah brez zanašanja na prednost iz Reykjavika.

Sobotni poraz je arhiviran

Poraz na sobotni prvenstveni premieri, ob takšnih in drugačnih okoliščinah, je arhiviran. »Načrt z nekaj rotacijami, da bi imelo več igralcev tekmovalni ritem, je bil smiseln. Toda skozi tekmo, v katero smo vložili veliko energije, se nam je zgodilo veliko zadev, ki so vplivale na razplet. Fantje so bili napadalno usmerjeni, si ustvarjali priložnost, bili zbrani, žal pa so drugi dejavniki imeli prevelik pomen,« so še zapisali.

Še vedno niso nared Zahović, Rajčević, Žugelj in Uskoković

Tudi psihološka trdnost moštva ni načeta, dodajajo, načrt, kako do uvrstitve v nadaljnje tekmovanje, pa ostaja nespremenjen. Islandski prvaki, ki kljub zaostanku niso obupali, so v Maribor dopotovali že v ponedeljek in verjamejo, da še lahko razmišljajo o presenečenju. Še en razlog za popolno osredotočenost in previdnost. »V kvalifikacijah ničesar ne smeš prepustiti naključju. Pot do uspeha gradimo na tem, kako smo opravili v Reykjaviku, kjer smo s pristopom in spoznanjem, kako smo izpolnili načrt, bili zadovoljni. Tudi tokrat mora biti tako, da se fantje zavedajo načina, ki nam je prinesel odlično izhodišče in da to ponovijo. Ob osredotočenosti potrebujemo tudi dovolj potrpežljivosti, cilj je zadeti. In zmagati,« poudarja trener Darko Milanič, ki v primerjavi z zadnjo tekmo med kandidati za nastop nima Kolmaniča, zaradi poškodbe v finišu dvoboja s Triglavom. Še vedno pa niso nared Zahović, Rajčević, Žugelj in Uskoković.

Šteje samo zmaga

Blaž Vrhovec, ki je po uvodnem evropskem nastopu izpustil dvoboj s Triglavom, o vijol’čnem utripu v pričakovanju novega izziva. »To je tekma, ko velja samo eno: zmagati, kakor vemo in znamo. Najpomembneje je, da bo pristop nespremenjen, podoben kot je bil na Islandiji. Da bo vsak izpolnjeval svoj del nalog in da storimo vse, da bi se veselili skupaj z navijači po koncu tekme,« je dejal Vrhovec.

Želijo nadzor nad igro

Redko se zgodi, da povratno kvalifikacijsko tekmo čakamo s tremi goli prednosti. »Izhodišče je dobro, ampak videli smo tudi med prejšnjo sezono v evropskih tekmovanjih, kaj se je vse dogajalo, kakšni preobrati so se zgodili, ko tega nihče ne bi pričakoval. Moramo biti zbrani, tekmecem ne smemo dovoliti, da dosežejo zadetek in se dvignejo. Želimo imeli nadzor nad igro, da dvoboj mirno pripeljemo do konca,« je pojasnil Vrhovec in dodal, da so nasprotnike še boljše spoznali, zato vedo, od kod preti nevarnost. »Kljub zmagi v Reykjaviku naša naloga še ni dokončana. Skušali jih bomo onemogočiti in na pravi način izraziti našo kvaliteto. Upam, da se bo na tribunah zbralo čim več ljudi in da gremo skupaj v 2. krog kvalifikacij,« je sklenil Vrhovec.

Vrata stadiona se odprejo ob 18:45

Ne glede na rezultat s prve tekme in čas dopustov bo na tribunah prijetna, tista naša Evropi primerna kulisa. Vstopnice so še na voljo v Vijol’čni Bajti, vrata stadiona se v sredo odprejo ob 18:45. Gremo Maribor!