Najuspešnejši slovenski nogometni klub NK Maribor ima pred nadaljevanjem sezone sladko-grenke skrbi.

Športni direktor Oliver Bogatinov bo v obdobju pred nadaljevanjem sezone imel precej dela. Saj bo poleg reševanja sezone, ki se je mnogim po zaostanku za neposrednimi konkurenti (Olimpija 7 točk ter Celje in Aluminij 2 točki), pa presenetljivem odhodu Zlatka Zahoviča ter Darka Milaniča, 11 krogov pred koncem zdela že povsem izgubljena, pojav virusa Covid19, ki je popolnoma na novo premešal karte in Maribor iz skorajda že izgubljene bitke ponovno postavil kot prvega favorita za naslov, moral poskrbeti še za kadrovanje. Najpomembnejše kadrovanje doslej.

Konec maja potečejo pogodbe nekaterim nosilcem igre

Kar petim igralcem, ki so sestavljali ogrodje zadnjega desetletja največjih uspehov državnih prvakov (Handanoviću, Rajčeviću, Vilerju, Milcu, Derviševiću in v juniju še mlademu Kolmaniču), bodo namreč konec letošnjega maja potekle pogodbe. Prihodnjo pomlad še desetim (Piriću, Cotmanu, Koblarju, Uskokoviću, Klinarju, Kronavetru, Bajdetu, Santosu, Tavaresu in posojenemu Kramariču), januarja Miheliču ter junija še Zahoviću, Irgoliču in Cretuju.

V maju 2022 se pogodbe iztekajo Mitroviću, Peričiću, Vrhovcu, Pihlerju, Mešanoviću, Mulahusejnoviću in v juniju še Kotniku ter Požeg Vancašu.

Epidemija ob pravem času za Maribor?

Vijoličastim je virus zagotovo najbolj koristil od vseh klubov v #PLTS. Prvič zato, ker je odpočil razgrete glave in hkrati iz ritma pahnil konkurenco, ki je bila rezultatsko boljša in v vzpenjajoči se formi, pa tudi zato, ker bo klub kot tak imel boljše izhodišče pri pogojevanju novih pogodbenih obveznosti.

Kriza je namreč poskrbela, da so in bodo cene igralcev ter plač morale iti navzdol, povpraševanja po igralcih ne bo, finančno preskrbljeni klubi (kot je denimo Maribor v Sloveniji), pa si bodo lahko privoščili boljša izhodišča. V primeru, da se v Olimpiji resnično zgodi razpad sistema, kar se že nekaj časa napoveduje, bi Maribor lahko s pametno in predvsem bistro igro iz krize odšel kot najbolj dominantno moštvo prihodnjega desetletja. Hkrati pa lahko neposrednemu konkurentu spelje še kakšno ime (junija potečejo pogodbe Menalu, Tomiću, Saviću, Črnicu) kot je to storil v primeru Cretuja ali še bolje Roka Kronavetra. Nič ne bi bilo narobe, če se začnejo ozirati tudi po tujini. Za verjeten plasma v eno izmed evropskih tekmovanj je potrebno imeti nekaj več.

Bogatinov bo v letu dni lahko “počistil” kar 20 igralcev, ki so krojili standardne enajsterice v zadnjih letih in “obremenjevali” klubsko blagajno, do 2022 pa praktično vse igralce, ki se mu bodo zdeli breme.

Zdi se, da imajo prvaki pri najdaljši in najdražji klopi v ligi, nemalo težav pripraviti rezerviste, ki bi lahko adekvatno vstopili na teren kot zamenjave. Bržkone bo že konec letošnje sezone kristalno jasno, da jih bo zelo malo iz “kluba 2020” ostalo s pogodbo, prav tako je majhna verjetnost, da bi Bogatinov obdržal glavnino iz “kluba 2021”. Ali to pomeni, da se Rajčević, Viler in ne nazadnje bog Tavares dokončno poslavljajo že z letošnjo sezono?

Konkurenca se Maribora že dolgo več ne boji. Maribor slovi v ligi kot eno najpočasnejših, pa tudi najstarejših moštev. S tranzicijo žoge ima več težav kot konkurenca s financami. Maribor si je v zadnjih letih celo dovolil, da so ga šolali klubi, ki bi morali po vsej logiki iz Ljudskega vrta odhajati s petardo v mreži. Realno bi najbolje organiziran klub, kjer imajo posamezni igralci višjo plačo kot vseh 11 pri polamaterski konkurenci, moral gladko o(d)praviti z ligo.

Bodo lahko nadomesti Zahovića?

Zdaj je čas. da se pokaže iz kakšnega testa so v resnici Zahovičevi nasledniki. Klub kljub zaostanku še vedno premore dovolj kondicije in kakovosti, da sezono zaključi najmanj na mestih, ki vodijo v Evropo. Hkrati pa je v teh težkih časih napočil trenutek, da do priložnosti pridejo mlajši, ki bodo morali prevze(ma)ti odgovornost nase v prihodnjih obdobjih.

Maribor zaključuje dolgo trajajočo ero in tlakuje novo pot z novo podobo. Bo v novo obdobje začel prevetren s popolnoma novo ekipo in novim sistemom igre? Zahtevni mariborski gledalci so se počasi že prenajedli sistema 4-2-3-1 in se jim kolca po treh napadalcih in številnih golih v mreži nasprotnikov. Pa še mesto bi naj kmalu začelo z gradbenimi deli na stadionu.

Letos (maj) pogodbe potečejo:
Jasmin Handanović,
Aleksander Rajčević,
Mitja Viler,
Martin Milec,
Amir Dervišević,
Žan Kolmanič (jun)

Maja 2021 pogodbe potečejo:
Kenan Pirić,
Aljaž Cotman,
Luka Koblar,
Luka Uskoković,
Denis Klinar,
Rok Kronaveter,
Gregor Bajde,
Felipe Santos,
Marcos Tavares,
Martin Kramarič,
Rene Mihelič (jan),
Nino Irgolič (jun),
Alexandru Cretu (jun),
Luka Zahović (jun)

Maja 2022 pa potečejo pogodbe še:
Nemanja Mitrović,
Špiro Peričić,
Blaž Vrhovec,
Aleks Pihler,
Jasmin Mešanović,
Nardin Mulahusejnović,
Andrej Kotnik (jun),
Rudi Požeg Vancaš (jun)