Na Mariborskem Pohorju so že dopoldan nastopili mladinci in mladinke. Na startu so bile trije Slovenci, vsi v moški konkurenci. Najboljši med njimi je bil na koncu Marko Niemiz na 38. mestu, a je ostal brez finala. Žaku Gomilščku se je vožnja povsem ponesrečila in je ostal daleč zadaj na 52. mestu, Gašper Jurečič pa ni prišel do cilja.

Kvalifikacije dobila Avstralka Hannah

Kvalifikacije v konkurenci žensk elite je dobila Avstralka Tracey Hannah, ki je za 2,482 sekunde ugnala najboljšo spustašica zadnjih let Britanko Rachel Atherton. Tretja je bila še ena Britanka Tahnee Seagrave z zaostankom 4,172 sekunde. S petim mestom se je izkazala Monika Hrastnik, slovenska in evropska prvakinja je zaostala 7,146 sekunde in potrdila, da se lahko tudi letos kosa z najhitrejšimi na svetu.

Brez finala – v njem se bo v nedeljo pomerili 15 najhitrejših – je ostala Špela Horvat na 19. mestu.

V kvalifikacijah pri moških elite je z zmago v kvalifikacijah presenetil Kanadčan Mark Wallace. Drugi čas je postavil Američan Aaron Gwin, ki je postavil 1,852 sekunde počasnejši čas, tretji pa je bil Kanadčan Finn Illes z zaostankom 2,201 sekunde.

Žabjek se je vrnil med najhitrejše

Med najhitrejše se je vrnil Jure Žabjek, ki je skorajda celotno lansko sezono izpustil zaradi poškodb. Čeprav se je na evropskem pokalu pred tednom dni še lovil, je danes postavil osmi čas, 5,505 sekunde počasnejšega od Wallaca.

Preostali Slovenci so bile za finale 60-erice prepočasni. Jan Cimperman je končal na 87. mestu, Rudi Pintar na 119., Matic Kvas na 144.

Finalne vožnje se v nedeljo začnejo ob 10.15, članske kategorije so na sporedu do 12.30 dalje.