Telesna aktivnost je ključna za zdravje v vseh življenjskih obdobjih, in to ne glede na spol in telesno težo posameznika. Sodoben način življenja je večinoma sedeč, daljše in neprekinjeno sedenje pa je povezano z razvojem raznih motenj in nastankom kroničnih bolezni. Čas, ki ga preživimo sede, naj bo torej kar se da kratek, sedenje pa je priporočljivo večkrat prekiniti, vsako uro ali dve vsaj za minuto ali dve. “Dobro se je odločati za različne gibalne vzorce, saj največjo korist za zdravje lahko pričakujemo ob kombinaciji različnih dejavnosti,” pravi Mojca Turčin iz Mariborskih lekarn.

Pri vadbi pri nižjih temperaturah se moramo primerno obleči

Prihajajoča jesen in zima naj nas ne odvrneta od telesne dejavnosti – lahko se odločimo za dejavnosti v zaprtih prostorih, ali pa se primerno opremimo in uživamo zunaj tudi pri nižjih temperaturah. Takrat se moramo primerno obleči – večplastna, zračna oblačila, udobna, po potrebi nepremočljiva obutev. Izogibamo se poledenelim površinam in se umaknemo na toplo, če zaradi prenizkih temperatur in/ali vetra drgetamo od mraza. Gibanju na prostem se odpovejmo ob opozorilih o čezmerni onesnaženosti ozračja (smog, mali prašni delci).

Aktiven življenjski slog izboljša kakovost življenja

V odraslosti gibanje povezujemo predvsem s prostočasnimi dejavnostmi, seveda pa nekaj aktivnosti predstavlja tudi npr. gospodinjenje. Aktivnejši posamezniki na splošno živijo dlje in so v boljši telesni pripravljenosti, lažje vzdržujejo zdravo telesno težo, imajo ustreznejšo telesno zgradbo, manjšo možnost zlomov zaradi osteoporoze, redkeje trpijo zaradi bolezni srca in ožilja, zvišanega krvnega tlaka, sladkorne bolezni, raka na debelem črevesu in raka dojk, stresa in depresije. Aktiven življenjski slog pomaga izboljšati kakovost življenja, manj je s starostjo povezanega kognitivnega upada ter slabšanja ravnotežja in koordinacije, rezultat česar je manjše število od tuje pomoči odvisnih starostnikov.

Svetovna zdravstvena organizacija za zdravje posameznikom glede na njihovo starost priporoča:

Otroci in mladostniki, stari od 5 do 17 let: za zdrav razvoj vsaj 60 minut zmerne do visokointenzivne telesne dejavnosti na dan, lahko v več sklopih, večinoma naj bo aerobna, vsaj trikrat tedensko tudi vaje za krepitev mišic in kosti; telesna dejavnost, daljša od 60 minut, lahko dodatno koristi zdravju.

Odrasli, stari od 18 do 64 let: vsaj 150 minut zmerno intenzivne aerobne telesne dejavnosti na teden ali vsaj 75 minut visokointenzivne aerobne telesne dejavnosti tedensko oziroma ustrezna kombinacija obeh, lahko po manjših sklopih, pri čemer naj posamezen sklop ne bo krajši od 10 minut; vsaj dvakrat tedensko vaje za krepitev večjih mišičnih skupin.

Odrasli, stari 65 let in več: enako kot odrasli do 65. leta starosti, vsaj trikrat tedensko še vaje za ravnotežje in preprečevanje padcev.

Ideje za aktivno jesen

Tudi jesen je primerna za obisk hribov in gorovja, če je le vremenska napoved naklonjena temu. Med hojo se boste dobro razgibali ter se nadihali svežega groskega zraka. V jesenskem času je postalo pribljubljeno tudi jadranje, razgibali se boste med vlečenjem vrvi in krmiljenem, na vas pa bo blagodejno vplival tudi morski zrak. Prijetna, s soncem obisjana jesenska popoldneva so več kot nalašč, da se poženete v tek. Tečete lahko ob nabrežju reke, po hribih ali travnikih. Tudi med kolesarjenjem se boste dodobra razgibali ter se naužili svežega zraka.

Vsekakor pa imamo manj možnosti za vadbo na prostem, saj hitreje zaide sonce. Zato se morda vpišite v fitnes, obiščite kakšno skupinsko vadbo. Dodobra se boste razgibali tudi med vadbo joge ali pilatesa, vse bolj popularna pa je tudi vadba crossfit, kjer resnično poskrbite, da nobena mišica ni pozabljena. Prav tako lahko obiščete bazen ali pa s prijatelji najamete dvorano in se rekreirate med igro košarke, nogometa, odbojke ali badmintona.