Selektor plavalnih reprezentanc Slovenije Gorazd Podržavnik bo na avgustovsko evropsko prvenstvo v Glasgowu po menjavi generacij v slovenskem plavanju odpeljal osem plavalcev. Vsaj v štirih disciplinah koroški strokovnjak napoveduje boj za kolajno.

Udarni orožji reprezentance ostajata nosilca kolajn iz Londona 2016 Ravenčanka Tjaša Oder na 800 in 1500 m prosto ter Triglavan Peter John Stevens na 50 m prsno, ki bo zaradi študijskih obveznosti na univerzi Tennessee na Škotsko pripotoval le za nastop na najkrajši progi. Ob dobrem nastopu pa selektor možnosti za finale pripisuje tudi ženski štafeti 4 x 200 m prosto.

Med uveljavljenimi plavalci bo na startu v Glasgowu še olimpijka kranjske Zvezde Tjaša Vozel, druga dekleta pa bodo nabirala predvsem izkušnje. Neža Klančar iz ljubljanske Olimpije je medaljo na mladinskem evropskem prvenstvu osvojila še lani, Tina Čelik (Triglav Kranj), pa tudi Katja Fain (Branik Maribor), Sara Račnik in Janja Šegel (obe Fužinar Ravne) so na evropskem mladinskem prvenstvu nastopale še letos.

Pereče stanje pri moških

“Še vedno se ukvarjamo z menjavo generacije. Tukaj bomo dali priložnost številnim mladim in za vse osnovni cilj ostaja uvrstitev med najboljših 16. Dolgoročno pa seveda čakamo, da mladi začnejo dosegati dobre izide tudi v članski konkurenci,” pravi Podržavnik. Ta v izbrani vrsti pogreša Radovljičanko Anjo Klinar, ki je nastop odpovedala. Po nerazumljivi menjavi njenega dolgoletnega trenerja Mihe Potočnika v klubu se ji ni uspelo vrhunsko pripraviti za EP, sama pa ocenjuje, da nima možnosti za visoko uvrstitev, polfinale pa zanjo ni izziv, zaradi katerega bi štirikratna olimpijka odpotovala na Škotsko.

Predvsem je vidno pereče stanje v moškem delu reprezentance. Olimpijec Martin Bau in odkritje lanske sezone Aljaž Kerč letos še nista pokazala forme, ki bi upravičila pot na Otok, še en olimpijec Anže Tavčar pa po končanem prvem delu študija še ne ve, kako naprej. Nekdanji plavalec Ilirije in Olimpije ostaja v ZDA, kjer se je vpisal na študij stomatologije, in ocenjuje, da mu bo časa za vrhunsko plavanje bržkone zmanjkalo, čeprav misli o športni karieri še ni povsem zavrgel.

Mladi so se posvetili maturi in študiju v ZDA

Manjkajo tudi mladi, ki so še lani blesteli na mladinskem EP. “Letos so imeli maturo in še enkrat več se je potrdilo, da na dveh področjih ni moč biti vrhunski. To velja tudi za Taro Vovk. Žal vsi načrtujejo nadaljevanje študija v ZDA. Vsi pa vemo, da od tam le redki pridejo nazaj res pripravljeni, sam pa upam, da bo glede na talent morda nekaterim med njimi le uspelo tudi tam dobro trenirati,” stanje v moškem delu razlaga Podržavnik in dodaja, da bi morali v Sloveniji najti pot, da plavalci ostanejo doma in študirajo, saj slovenski plavalci že več kot 20 let množično odhajajo čez lužo, kjer po pravilu v športnem smislu močno nazadujejo. Svetla točka sezone v moškem delu je mladinec Matija Može, ki je letos dosegel nov članski rekord na 200 m prsno, a se pripravlja na oktobrske olimpijske igre mladih in bo Glasgow izpustil.

Mogoče kdaj tudi ženska štafeta

V ženski vrsti je nihanj manj. Mladinka Janja Šegel se po lanski zamujeni sezoni, ko je bila daleč od dosežkov iz olimpijske sezone 2016, počasi vrača. Pa tudi sicer dekleta že vrsto let osvajajo kolajne na mladinskem EP in potrjujejo stik z vrhom stare celine. V izbrani vrsti tako ob Klinarjevi med najboljšimi manjka le nekdanja velenjska olimpijka Nastja Govejšek, norma se je po odhodu v ZDA izmuznila tudi radovljiški olimpijki Tjaši Pintar. “Nastja je imela zdravstvene težave, morala na operacijo mandljev in zamudila preveč treninga, da bi konkurirala za reprezentanco. Z optimalno pripravljeno Govejškovo bi razmišljali tudi o ženski štafeti 4 x 100 m prosto, ki bi prav tako konkurirala za visoko mesto. Kandidatka za to ekipo je tudi Pintarjeva.”

Slovenske barve bo v Glasgowu branila tudi olimpijka Špela Perše, edina predstavnica v daljinskem plavanju, ki jo čakata nastopa na 5 in 10-kilometrski razdalji. Radovljičanka si želi uvrstitev med najboljših 16, a priznava, da bo to v vse močnejši konkurenci težko.

STA