Kranj je ta vikend gostil tradicionalni 34. Vesnin in Špelin memorial v plavanju. V konkurenci več kot 300 tekmovalcev iz šestih držav so nastopili tudi vsi najboljši Slovenci, med njimi tudi odlična Maribročanka Katja Fain, plavalka mariborskega Branika.

Nadebudna plavalka že z normo za evropsko prvenstvu na Danskem

Kljub temu, da je nadebudna plavalka že izpolnila normo za nastop na prvenstvu Stare celine in se od nje, po besedah slovenskega selektorja Gorazda Podržavnika, niso zahtevali vrhunski rezultati, pokazala, da lahko odlično plava. Prvi dan memoriala je poskrbela za zelo dober izid. Na 200 metrov prosto je z 1:58,75 slavila. “Bila sem malo bolj spočita kot prejšnji teden v Zagrebu, tako da je bilo malo lažje. Bomo videli kako bo šlo jutri, a danes sem z rezultatom zadovoljna,” je povedala po svojem sobotnem nastopu.

Mariborčanka v finišu priznala premoč izkušenejši Ravenčanki

Na nedeljskem izrednem dvoboju na 400 metrov prosto se je Fainova udarila z odlično Ravenčanko Tjašo Oder, ki ji je morala na koncu, za 26 stotink, priznati premoč. Uvodna četrtina tekme je pripadla nadarjeni Fainovi, nato pa se je začel lov Ravenčanke, dobitnice brona na zadnjem EP lani v Londonu na 800-metrski razdalji. Odrova je pokazala, da je v vodi preplavala več kilometrov in dvignila več uteži ter vztrajno zmanjševala prednost, ki pa jo je Fainova na vsakem obratu vnovič nekoliko zvišala. Odločil je finiš, ki ga je v svoj prid odločila izkušenejša tekmovalka ter dosegla tudi najboljši izid tekmovanja.

Fainova s svojim rezultatom izrinila Saro Isaković

Mlada Fainova povsem zadovoljna s porazom ni bila. “Po naravi sem borbena. Seveda pa sem vesela osebnega rekorda. Bilo je težko, predvsem na drugi polovici proge, saj sem še vedno nekoliko utrujena in morda sem tudi zato nekoliko prepočasi začela,” je tekmo ocenila mlada Štajerka, z dosežkom 4:07,69 deseta Slovenka, ki je 400 metrov preplavala v manj kot štirih minutah in 10 sekundah, z osmega mesta večne lestvice pa je zrinila Saro Isaković.