Šport

Mariborčanka Ilka Štuhec odkrito o solzah in strahu

Uredništvo , 11.11.18 ob 18:55

Sezona se je za alpske smučarke že začela. A Mariborčanka bo prvič na tekmovalne smuči stopila v konec meseca.

V množici slovenskih smučarskih tekmovalcev bo vsekakor najbolj aktualna povratnica po poškodbi Mariborčanka Ilka Štuhec, aktualna svetovna smukaška prvakinja, ki se je pred enim letom poškodovala kolena, zaradi česar se je bila prisiljena odpovedati vsem tekmam v minuli smučarski sezoni kot tudi nastopu na olimpijskih igrah v Pyeongchangu.

Za Mariborčanko se sezona začenja onkraj luže

Za najhitrejšo slovensko alpsko smučarko se bo tekmovalni premor sklenil po 621 dneh, 30. novembra, ko jo čaka prvi tekmovalni nastop v svetovnem pokalu, smuk v kanadskem Lake Louisu. Nazadnje je bila na startu v svetovnem pokalu 19. marca lani v Aspnu. Söldensko veleslalomsko uverturo je izpustila, tudi slalomski novembrski start v Leviju.

Simpatična Mariborčanka je o veliko zanimivosti pred začetkom sezone povedala za Sportal. Med drugim, če ima cmok v grlu po dolgem tekmovalnem premoru: “Ne, ponoči imam mir. Sicer pa ne čutim kakšne izrazite živčnosti. Vem, da sem se že večkrat uspešno vrnila po poškodbi. Verjamem, da se lahko tudi tokrat. Poškodba je preteklost. Pripravljena sem. Strah? Ne. Zavedam se narave smučanja, ki je v svoji osnovi nevaren šport. A v njem uživam. Prav zaradi tega vztrajam v smučanju.”

Nasmeh nikoli zlagan, a velikokrat so se tudi zjoče

Ilkin zaščitni znak je že od nekdaj velik nasmeh. Za Sportal je odgovorila, če je ta kdaj zlagan? “Ne, nikakor. Smeh je iskren, ni pa stalen in večen. Verjemite mi, pogosto se konkretno zjočem. A to so scene, ki jih ne želim kazati. Solze so moj odziv na poraz. Med intimnim jokom se tudi učim. Reklo, da se iz vsakega poraza kaj naučiš, v mojem primeru drži kot pribito.” Celoten intervju s šampionko pa najdete na tej povezavi.