Na letošnjem reliju tekmuje več kot 500 udeležencev, ki bodo prevozili več kot 90000 kilometrov skupne poti, 14 etap, od tega polovica po brezpotjih.

Mariborčan Simon Marčič na reliju nastopa že četrtič, lani zaradi nesreče ni prišel d cilja in je predčasno končal v bolnišnici. Letos si žele uvrstitve med 60. in 60. mesto, v svojem razredu pa se tiho spogleduje z robom deseterice.

Prvo etapo končal na 78. mestu, presenečen nad mehko mivko

Prvi dan Dakarja 2018 so motociklisti prevozili 273 kilometrov od Lime do Pisca, na startu je bilo več kot 520 motociklistov, Marčič pa je končal na 78. mestu. Po prvi etapi je na svojem facebook profilu zapisal: “Po prvi etapi na 78. mestu. Enkrat sem se izgubil, občutek imam dober. Današnja etapa je bila dolga 273 km, od tega je bil brzinec dolg le 31 km. Presenečenje dneva je zelo mehka mivka. Jutri nas čaka podobna zgodba, le da veliko daljša. 267 km peska na štoparico in zahtevna navigacija bosta stvari postavili na pravo mesto. Hvala za vso podporo v obliki sporočilc, enostavno nimam časa, da bi vsem odgovoril.”

Marčič poskrbel za dramo v drugi etapi

Druga etapa je bila speljana okoli Pisca, dolga kar 278 kilometrov s kar 267 kilometri hitrostne preizkušnje. Po tem, ko sta v cilj prispela vodilna v reliju Dakar in je Francoz Despres prevzel skupno vodstvo, Marčiča še ni bilo na cilju. Do noči se mu je le uspelo prebiti do cilja, z okvarjenim motorjem. Na svojem družbenem omrežju je zapisal, da je sredi sipin ostal z okvaro motorja ter ga nato za silo le popravil, da se je do noči uspel prebiti do cilja. “V cilju je motor dokončno odpovedal. Pririnil sem ga v cilj, sedaj pa me čaka zelo dolga noč, da ga do jutra pripravim na dirko.. Držite pesti! Jutri gasa naprej.”