V Ljudskem vrtu se je danes, 25. februarja, odvila prva tekma spomladanskega dela Prve lige Telekom Slovenije. Mariborčani so gostili Olimpijo. Stadion je bil že nekaj dni pred derbijem razprodan, v vročem Ljudskem vrtu je bilo 12.000 ljudi. Tekma se je začela z minuto molka, v spomin na preminulega nekdanjega predsednika NK Maribor Rudija Turka.

Minuta molka v Ljudskem vrtu.

Ljudski vrt, 20.15

NK Maribor – NK Olimpija 1:0
51. Zahović

NK MARIBOR: Handanović, Palčič, Šuler, Defendi, Viler, Kabha, Pihler, Bohar, Vršič, Novaković, Zahović. Klop: Obradović, Mertelj, Ogrinec, Sallalich, Hotić, Tavares, Bajde. Trener: Darko Milanič.

OLIMPIJA:
Vidmar, Klinar, Ilić, Mitrović, Štiglec, Cretu, Miškić, Alves, Boateng, Benko, Oduwa. Klop: Vodišek, Bajrić, Jurčević, Novak, Avramovski, Issah, Eleke. Trener: Luka Elsner.

Nogometaši Maribora so znova zmagali v večnem derbiju. Že pred tekmo so imeli boljši izkupiček, v tej sezoni so v Stožicah prav tako zmagali, medtem ko so doma remizirali. Prvi polčas je potekal bolj v šahovskem ritmu, ekipi sta stavili na taktično igro, nobena pa ni želela preveč tvegati.

Pritiskali oboji

Dvoboj so bolje odprli gostje, imeli pobudo in dobro zapirali mariborske poskuse. Prosti strel Olimpije v samem uvodu tekme je bil s kakih 30 metrov premalo natančen. V šesti minuti je Mitja Viler visoko meril v kazenski prostor, Nejc Vidmar pa je bil uspešen v skoku proti Luki Zahoviću. Takoj po prekinitvi, viole so poskrbele za ognjemet in pirotehniko, sta v 10. minuti zapretila Zahović in Milivoje Novaković, a je Nemanja Mitrović žogo izbil. Na začetku 13. minute je glavni sodnik Damir Skomina moral še drugič prekiniti tekmo zaradi ognjemeta na južni tribuni. V 14. minuti je bil nevaren Dare Vršič, a žoge neposredno pred ljubljanskim golom ni dobro zadel.

Ljubljančani so vseskozi pritiskali proti Mariborskemu golu, na levi strani je bil nevaren in hiter Nathan Oduwa, a akcije kljub mnogim igralskim vložkom ni izpeljal do konca. V 29. minuti je Kingsley Boateng odvzel žogo Marku Šulerju, napad Olimpije se je končal s kotom, a je mariborska obramba napad odbila. V 32. minuti so bili pred golom Olimpije nevarni Mariborčani, poskusil je Novaković, Aleks Pihler pa je odbito žogo sprožil čez gol.

Pred mariborskim golom je bilo vroče v 35. minuti, Danijel Miškić pa je meril naravnost v roke Jasmina Handanovića. Dve minuti kasneje je aktualni državni prvak poskusil še enkrat, a je bil Handanović znova na pravem mestu. V 40. minuti je ljubljansko obrambo lepo preigral Zahović, a je Vidmar dobro posredoval. V sodnikovem dodatku je Handanović s pravim košarkarskim skokom žogo komaj odbil čez gol. Obe ekipi sta sicer v taktičnem dvoboju do konca prvega polčasa še poskušali z nekaj napadi, a so bili vsi preveč medli za spremembo rezultata.

Drugi polčas sta ekipi začeli v nespremenjeni postavi. Že prvo resno priložnost pa so domači kronali z zadetkom. Zahović je v 51. minuti poskrbel za veselje vijoličastih in z natančnim strelom po tleh premagal nemočnega Vidmarja. Kmalu zatem so tekmo prekinili navijači aktualnih državnih prvakov. V 75. minuti je z razdalje poskusil Eleke, a Handanović ni imel težav.

V 79. minuti so pred ljubljanskimi vrati lepo kombinirali Dino Hotič, Marcos Tavares in Damjan Bohar, a je slednji z razdalje meril le nekaj centimetrov čez gol Vidmarja. V sodnikovem dodatku so pritisk še naprej vršili Olimpijini nogometaši, a je Šuler v obrambi odigral brez napake, prav tako pa je še naprej dobro branil tudi Handanović in zmaga je ostala pod Kalvarijo. V naslednjem krogu se bodo Mariborčani 4. marca pomerili v gosteh z Gorico, Olimpija dan kasneje gosti Rudar.

Trenerja po tekmi zgovorna

Darko Milanič, trener Maribora je po tekmi povedal: “To je bila prva tekma v spomladanskem delu, poleg tega je šlo za derbi. Skušali smo biti najbolj optimalni, zelo sem zadovoljen, imeli smo nadzor nad igro. Morda je v prvem polčasu malo zmanjkalo, lahko bi kak napad bolje izkoristili. Drugače pa nasprotniku nismo veliko dovolili, dobro se je izteklo, to je le prva tekma, ki je specifika, kar smo občutili bolj kot nasprotnik, zato sem zadovoljen z igro. Ob polčasu smo fante opozorili, da smo lahko bolj sproščeni pri sprejemih. Želeli smo biti vztrajni, nasprotnik je bil v težavah, ko smo vršili pritisk na zadnjo linijo. Dogovor je bil, da skušamo pri tem vztrajati, včasih je tvegana podaja lahko problematična, nam pa ugaja, ko imamo malo več prostora, to se je v drugem polčasu pokazalo in to smo znali izkoristiti. Ne zgodi se velikokrat, da imaš veliko časa za priprave na tekmo, visok pritisk smo veliko vadili, na svoji polovici smo dobro zapirali, ta upornost se nam je izplačala. Vsekakor sem zadovoljen, da je bil Luka Zahović na pravem mestu in da smo zmagali.”

Trener Olimpije Luka Elsner pa je dejal: “Na elitni ravni, kot je bila ta tekma, in pri takšnem vzdušju se kaznujejo male stvari, poznajo majhne napake. Storili smo eno, ki nam je vzela možnost, da odnesemo točke iz Ljudskega vrta, saj mislim, da smo si z igro vsaj eno zaslužili. Ne smeš si dovoliti, da prideš v tak položaj. Maribor dobro stoji, ima dobro igro in bil je teh nekaj odstotkov boljši ter si zaslužil zmago. Veliko izbire sicer pri menjavah nisem imel, mladi Jakob Novak je v pripravah pokazal vrhunske sposobnosti, zato je upravičeno dobil priložnost. Nezadovoljen pa sem, kako smo nastopili zadnjih osem minut, se prepustili paniki in vrgli stran te zadnje minute tekme. Rok Kronaveter je v vsakem trenutku pokazal svojo kakovost, je pa v specifični situaciji in v posebnem dogovoru s klubom, tako da računam na ostale, ki so predvsem v prvem polčasu pokazali znanje in zadetek je nek naslednji korak. Danes smo bili videti kot ekipa, ki že dalj časa skupaj igra, a moment v tekmi je spremenil potek igre.”

MORDA VAS ZANIMA TUDI: Vijolč’ni bojevnik je postal Jasmin Handanović!