V četrtek so vijoličasti v Sežani še igrali za naslov. Po porazu s Celjem (1:2), ko so se prepozno prebudili v zadnji bitki za naslov, ne igra več za naslov. Niti za boljši vtis, ker ga ni. Le še za tretje mesto in kvalifikacije za evropsko ligo.

Če je Maribor igral za boljši vtis proti Celju, ki je igral za naslov, potem mu to vsekakor ni uspelo. V celoti gotovo ne. Predolgo so spali, čakali, obupavali.  Maribor se je morda še pobral po porazu na derbiju, ko je premagal Muro. A ta nedelja ni bila taka. Proti Celju je zmanjkalo nekaj časa, najbolj pa kvalitete. Nov poraz, nova realnost. Maribor ne igra več za naslov. Niti za vtis. Le še za Evropo.

Ampak če je visok poraz v Sežani odnesel realne možnosti za šestnajsti naslov, je zdaj odšel še vtis. Vijoličasti so nemotivirano, razbito, nepovezano in slabo moštvo. Ki si najprej sam zabije neroden avtogol. Iz nerodne podaje. In nato debelo uro niti enkrat ne pomeri v okvir gola. Ko je zadel Špiro Peričić v 88. minuti, je Maribor sicer pritisnil. Vendar zaman. Drugi zaporedni poraz. Proti Celju, ki je v Ljudskem vrtu nazadnje slavilo leta 2017.

Maribor – Celje 1:2 (0:2)
Strelci:
0:1 Bajde (34. avtogol), 0:2 Vizinger (39.), 1:2 Peričić (88.)

Stadion Ljudski vrt, brez gledalcev, vreme toplo, igrišče odlično, sodnik Bojan Mertik 5 (Odranci), rumeni karton: Vrhovec, Viler, Cretu; Novak, Vizinger.

Maribor: Handanović 5, Milec 4, Mitrović 5, Peričić 5 (od 77. Klinar), Viler 4, Vrhovec 4 (od 62. Dervišević 5), Cretu 5, Pihler 5 (od 58. Tavares 5), Požeg Vancaš 4, Bajde 4 (od 46. Kotnik – (od 58. Santos 5)), Zahović 4; trener: Sergej Jakirović 4.

Celje: Rozman 6, Kadušić 6, Zaletel 7, Čalušić 6 (od 86. Travner -), Marandici 7, Novak 6 (od 87. Plantak -), Štravs 6 (od 65. Antanavičius), Pungaršek 6, Lotrič 7, Božić 6, Vizinger 7; trener: Dušan Kosić 7.

Igralec tekme: Dario Vizinger (Celje).

Neroden avtogol Bajdeta

Od spektakla, ki naj bi ga napovedala dokaj tesna razlika na lestvici in borba obeh klubov za naslov, celjska bolj konkretna od mariborske, ni bilo sprva v prvem delu nič. Gledali smo eno slabših predstav, predvsem pa bojazljivih. Celje pač ni pogosto štiri kroge pred koncem v igri za naslov. In v Ljudskem vrtu v vlogi tihega favorita. Maribor je poskušal po levi, Rudi Požeg Vancaš je bivšim soigralcem dokazoval, da zna preigravati, ne pa tudi streljati. Ampak uspelo mu je dvakrat.

Celjani pa so čakali na hitre prehode, skušali najti prostor, na koncu pa dobili darilo. Ker Maribor pač je zdaj tako moštvo. Mitja Lotrič je poskušal marsikaj, nato pa zelo slabo, nerodno, komaj poslal žogo pred gol. Visoko, nespretno in predvsem nenevarno. Tam je nanjo čakal Gregor Bajde. Fant, ki si res želi. Ampak kaj, ko tokrat v napačen gol. Z glavo je slabo zadel žogo, a ne preslabo, da ne bi šla v gol. Avtogol.

Celje je dobilo zalet. Ker se je spomnilo, kaj je v igri. In zadelo, ko je treba zadeti. Dario Vizinger je pokazal, zakaj si ga je Jakirović zapomnil še iz domovine Hrvaške. Drugi strelec lige je zabil, kakor taki strelci zabijejo. Kvalitetno, učinkovito in zmagovalno. Krenila je naveza Lotrič-Vizinger, zaman so bila opozorila, da bo Maribor moštveno moral paziti na Celje. Vizinger je mojstrsko nizko pomeril, Jasmin Handanović je dolg, a ne dovolj za take strele.

Prvi strel v okvir v 84. minuti

Jakirović je med polčasom zamenjal Bajdeta in poslal v igro Kotnika. Da bi imel nekoga, ki bi lahko bolje pomeril proti celjskemu golu. Ampak dolgo je trajalo, da je Maribor sestavil vsaj dve, tri uporabne podaje. Toda že naprej ni šlo, potem še nazaj ne, nevarne podaje sta Celjanom ponujala Blaž Vrhovec in Alexandru Cretu.

Igra Maribora se je sesuvala sama vase. Požeg Vancaš je skušal, pa zaman, nikakor ni upravičil desetice na hrbtu. Rezervisti so prihajali, pa je Santos zapravil lep predložek, enega redkih uporabnih. Ni šlo ne Amirju Derviševiću, kdorkoli je poskusil, od obrambe do napada, vse je šlo mimo. Štelo se je minute, da je Maribor sploh imel strel v okvir. Trajalo je do 84. minute. Doma. V tekmi, kjer je bil naslov še v igri. Celje zato sploh ni rabilo igrati na polno, kaj šele trepetati za točke, ki jih še ohranjajo v igri. In ker so popustili, se je zgodil gol Maribora. Zadnje, na kar se lahko zanese Sergej Jakirović. Na podaje iz kota Amirja Derviševića. Našel je Špira Peričića, spet je zadel, ampak spet na tekmi, kjer to ni pomagalo prav nič.

Maribor ima za razliko od Celja, ki lovi Olimpijo in sanja o prvem naslovu, zdaj drugi problem. Poskrbeti, da se ne bo z Aluminijem boril za Evropo. Četrto mesto namreč ne pelje v Evropo.