V četrtek 19.6.2019 se prične 26. izvedba kolesarske dirke po Sloveniji. Letos bo druga etapa potekala od Maribora do Celja, začetek je v Mariboru na Trgu Svobode. Dirka je pred kratkim dobila dodatno klasifikacijo po merilih UCI in od konca leta 2018 šteje za serijo World tour, kar velja za najvišji rang tekmovanja. Dolžina celotne druge etape je 146,3 km in končni preizkus na dirki lahko pričakujemo na Svetini ter Celjski koči. Prenos etape si lahko ogledate v petek na Eurosportu med 13.00 – 15.00 ali na TV SLO 2 ob 12.50 – 15.25.

Dirka po Sloveniji bo potekala med 19. in 23. junijem. Gledalci pred malimi zasloni jo bodo lahko spremljali na televizijski mreži Eurosport ter Televizija Slovenija. Na lanski dirki si je bilo možno ogledati 28 različnih destinacij, kar je pritegnilo kar 9,3 milijona gledalcev. Prek različnih družbenih medijev so lanske objave v povezavi z dirko dosegle več kot 37,6 milijona sledilcev.

Nove destinacije za dirko po Sloveniji

Letošnja dirka bo imela pet etap, z začetkom v sredo v Ljubljani in ciljem pa v nedeljo v Novem mestu. V primerjavi z preteklimi izvedbami bo na letošnji dirki možno videti kar 31 destinacij, za mnoge so se organizatorji odločili prvič. Dirka bo tako prvič potekala skozi Žalec, Idrijo, Žiri, Kanal ob Soči, Goriško brdo, Komen, Ajdovščino, Ivančno Gorico, Metliko in Črnomelj. Žalec in Nova gorica bosta prvič v zgodovini gostila štart etape.

Izkušeni kolesarji se vračajo

Dirke se bo udeležilo 19 ekip, od tega kar pet World tour in osem Pro Continental ekip ter druge manjše. Žal med tekmovalci ne bo lanskega zmagovalca Primoža Rogliča, bomo pa imeli možnost videti odlično zasedbo UAE Emirates, ki bo sestavljena iz bivšega zmagovalca Diega Ullisija ter slovenskih članov Jana Polanca in Tadeja Pogačarja. Prvi je letos na Dirki po Italiji nekaj dni nosil tudi rožnato majico, medtem ko Pogačar velja za vzhajajočo zvezdo kolesarstva, kar je potrdil z zmago na Dirki po Kaliforniji, s čimer je pri 20. letih postal najmlajši zmagovalec dirke najvišjega razreda. Močna konkurenca bo zagotovo tudi Radoslav Rogina z ekipo Adria Mobil, ki je še en izmed bivših zmagovalcev kolesarske dirke po Sloveniji.

Znani obrazi kolesarstva

Britanski kolesar Mark Cavendish se vrača že četrto leto zapored za dirko po Sloveniji in bo zagotovo bil srdit boj v zaključku sprinterskih etap z Nemcem Ackermannom, ki je na Giru potrdil odlično formo. Po operaciji in uspešni rehabilitaciji se vrača tudi italijanski as Fabian Aru, nikakor pa ne smemo pozabiti tudi na Estebana Chavesa iz ekipe Mitchelton-Scott, ki pred dirko velja za enega od favoritov na papirju, saj gre za specialista za težke etapne dirke. Letos je na dirki po Italiji dobil 19. etapo s ciljem na San Martino di Castrozza. V ekipi Mitchelton-Scott bo tudi slovenski kolesar Luka Mezgec, ki je specialist za sprinterske etape.

Pripravil: Nejc Feguš