Italijan Peter Fill je zmagal na superveleslalomu za svetovni pokal alpskih smučarjev v norveškem Kvitfjellu (1:32,83). Drugi je bil Avstrijec Hannes Reichelt (+0,10), tretji pa svetovni prvak Kanadčan Erik Guay (+0,23). Norvežan Kjetil Jansrud je bil sedmi (+0,48) in je že osvojil mali kristalni globus, uspešno pa so nastopili tudi Slovenci. Martin Čater je bil šesti (+0,44), Boštjan Kline osmi (+0,75), Klemen Kosi 28. (+1,53), Rok Perko pa je odstopil.

Za Klinetom odličen vikend

Najboljša Slovenca na tekmi sta se uvrstila tik pred in takoj za Jansrudom. Kline je nastopil kot drugi po vrsti, kar nekaj časa je tudi vodil, v nadaljevanju pa je posijalo sonce in so imeli tekmovalci bistveno boljšo vidljivost. Kline je sicer z zmagovalnih stopničk zdrsnil in izgubil še nekaj mest, kljub temu pa je ubranil mesto med deseterico, tretjič v treh dnevih. V soboto je bil na smuku v Kvitfjellu sedmi in je zmagovalne stopničke zgrešil za 42 stotink sekunde, dan prej pa je na tem norveškem prizorišču na isti smukaški progi osvojil krstno zmago v karieri.

Na obeh omenjenih tekmah je točke osvojil tudi Čater, ki pa je nato na tretji tekmi v nizu prišel do izida kariere; prejšnje deveto mesto je popravil za tri mesta in s tem dodobra izkoristil boljše pogoje, ki jih je imel na progi, kjer so olimpijska odličja delili leta 1994, ko so bile igre v Lillehammerju. Čater je bil obenem tudi blizu stopničk, saj je za Guayem zaostal za 21 stotink, ki jih je izgubil v zavojih na sredini proge, saj je imel pred tem le 15 stotink zaostanka. S tem se je tudi močno približal nastopu na finalni tekmi sezone.

Prihodnje tekme v Kranjski Gori

Jansrud pa je pred domačo publiko še drugič na svoji športni poti osvojil skupno superveleslalomsko zmago. Njegov rojak Aleksander Aamodt Kilde je bil sicer četrti, vendar je ostal tudi brez teoretičnih možnosti, da bi posegel na sam vrh, to možnost pa je izgubil tudi pred tem drugouvrščeni Italijan Dominik Paris, ki se mu ni uspelo uvrstiti med dvajseterico.

Norvežani so tako še šesto sezono zaporedoma najboljši v seštevku superveleslaloma; pred tem so bili uspešni Aksel Lund Svindal (od 2012 do 2014), Jansrud (2015) in Kilde (2016). Jansrud pa lahko na finalu sezone v Aspnu osvoji še drugi mali globus; na čelu smukaškega seštevka vodi, njegov edini preostali tekmec Fill pa zaostaja za 33 točk. Svetovni pokal se bo konec prihodnjega tedna nadaljeval v Kranjski Gori s slalomom in veleslalomom.