Cilji, po katerih bo letos smučal Klemen Kosi, so bili zastavljeni že v začetku pripravljalnega obdobja, po analizi lanske sezone. Smučar pravi, da morajo biti pričakovanja v skladu s trenutnim počutjem in formo tekmovalca ter da so njegovi cilji uresničljivi. »Nekaj je tudi na tem, da imam sam cilje že iz otroštva in sem na dobri poti uresničevanja le-teh,« je povedal Kosi. Otroške sanje in želje, ki so vsekakor vezane tudi na vrhunec letošnje sezone, Olimpijske igre, a kot pravi Kosi so največje sanje in cilji dolgoročni in vezani predvsem na svetovni pokal in skupno uvrstitev v svetovnem pokalu.

Priprave s tujimi reprezentancami in Klinetom so mu vlile samozavesti

Priprave, na katerih je bil prisoten od prvega dne do zdaj, ocenjuje kot uspešne. Veliko je treniral z Italijani in Francozi, pa seveda z Boštjanom Klinetom, ki je trenutno četrti smukač sveta. »Z Boštjanom sem opravil skoraj vse treninge, ti treningi so mi dali veliko. Vse planirane vožnje sem oddelal, prav tako sem tudi motiviran in skoncentriran že od začetka pripravljalnega obdobja,« je povedal Kosi ter dodal, da je s svojimi nastopi zadovoljen, a se zaveda, da je sezona povsem novo poglavje.

Pripravljalno obdobje ni nujno realni prikaz pripravljenosti tekmovalcev

Trenutno fante čaka še nekaj treningov, priprave se selijo v Kanado. Pomembni treningi bodo potekali blizu prizorišča prve tekme svetovnega pokala, pri čemer pravi, da bo potrebno ohranjati motivacijo in koncentracijo ter predvsem tempirati formo za prvo tekmo, ki bo najpomembnejša vožnja pripravljalnega obdobja. Kljub temu, da so trenirali s preostalimi smučarji svetovnega pokala je primerjanje po besedah Kosija še nerealno. »Primerjave so mi pomagale pri samozavesti, a se je treba zavedati, da na vseh treningih vsi ne tekmujejo na maksimalnem nivoju in najvšji stopnji tveganja, tako da rezultati niso povsem realni

Paradna disciplina še vedno superkombinacija

Kosi je v pripravljalnem obdobju izboljšal izhodiščno pozicijo v superveleslalomu in smuku, kljub temu pa njegova paradna disciplina ostaja superkombinacija v kateri je že štiri leta zapored med najboljšo trideseterico. »Resda je teh tekem manj, a delijo se enake medalje,« v smehu doda Kosi. Cilji so taki postavljeni, priti med prvo trideseterico v hitrih disciplinah. »Težka naloga je pred mano, a tudi pred vsemi ostalimi

Pa olimpijske igre?

»Olimpijske igre so poglavje zase, vsekakor so vrhunec sezone, a je tja treba prvo priti. Zaenkrat imam dosežene osnovne kriterije, a na koncu odloči olimpijski komite,« pove Kosi ter doda, da so olimpijske igre vsekakor njegov cilj ter da bodo tam njegova pričakovanja visoka, saj gre za tekmovanje kjer so najvišja mesta še toliko bolj vidna. »Za to delam že celo življenje,« konča Klemen.