Zadeve bo treba po besedah selektorja urediti v glavi, zato bodo z igralci o tem tudi debatirali.

Četudi je prijetno vzdušje pred štadionom ob Vrbskem jezeru obetalo lepo popotnico za tretjo kvalifikacijsko tekmo za evropsko prvenstvo v skupini G med Avstrijo in Slovenijo, se končni rezultat ni izšel po željah slovenske izbrane vrste. Sosedski derbi kvalifikacijske skupine G za evropsko prvenstvo, kot smo poročali, se je namreč končal z minimalno zmago gostiteljev.

Pritisk ni prinesel izenačenja

Matjaž Kek, selektor Slovenije, je po tekmi čestital Avstriji za zmago in poudaril, da so bili boljši predvsem v prvem polčasu. »Ko pa smo se v nekem trenutku že rešili pritiska, smo dobili gol. Škoda, da potem naš pritisk ni prinesel izenačenja, mislim pa, da je bila Avstrija v prvem polčasu boljša in je zasluženo zmagala. Bilo je preveč napak v ‘pas igri’, ko smo jim kar sami dajali priložnosti. Vedeli smo, kakšno kakovost ima Alaba, a dve, tri situacije, ki so bile res nevarne, so bile po sredini. Bili smo preveč pasivni, preslabi v dvobojih, preslabi v odbitih žogah … bili so hitrejši, nevarnejši, boljši v teh elementih. V nekaterih trenutkih smo izgubili žoge, ki so bile nevarne za našo zadnjo linijo. Iličič je šele zadnjih 20 minut, ko smo se pomaknili bližje njemu, bil kakovostnejši. Vsekakor pa je tudi to ena od ugotovitev te tekme. Teh 20 minut je pokazalo, da je vse skupaj boljše, a pasivnost in reakcije na odbito žogo, to pa mi ni bilo všeč,« je poudaril Kek.

Z mislimi že pri Latviji

V nadaljevanju je še poudaril, da bodo tekmo hitro »arhivirali«, saj že razmišljajo o Latviji. »To tekmo moramo dobiti,« je bil odločen selektor, ki se s trenutnim stanjem na lestvici ne obremenjuje, bolj ga zanima, pravi, kakšno bo stanje na koncu. »Po tretjem krogu govoriti, kje si, je preuranjeno. Res pa je, da nam manjkajo točke. Moramo biti tudi precej samokritični in takrat, ko smo skupaj, od sebe dati tisto največ. Zadeve bo treba urediti tudi v glavi, z igralci bomo o tem debatirali. Zdaj smo izgubili, tega več ne moremo vrniti in moramo gledati naprej. Moramo dobiti tekmo v Rigi, čeprav vemo, da nas čaka težek nasprotnik,« je dejal Kek.

Tudi Avstrijci že razmišljajo o naslednji tekmi

Zadovoljen z izidom pa je bil Franco Foda, selektor Avstrije: »Zadovoljni smo tudi s predstavo celotnega moštva. Od začetka smo bili boljši, že v prvem polčasu imeli dve ali tri priložnosti, da bi povedli. Po polčasu smo imeli nekaj težkih minut, a smo jih dobro prebrodili, pozneje pa smo spet prevzeli pobudo in zasluženo povedli. Tudi v obrambi smo imeli nekaj sreče ob nevarni slovenski akciji. A konec koncev smo zasluženo zmagali, čestitke igralcem za dobro predstavo. A ni časa za počitek, že zdaj razmišljamo o naslednji tekmi in tudi tam bodo točke zelo pomembne za nas.«