V izboru sodeluje 239 glasovalcev iz 63 držav, med njimi so legendarni nogometaši, kot so Dimitar Berbatov, Falcao in Daniele Massaro.

Vratar Atletico Madrida in slovenske nogometne reprezentance Jan Oblak je na lestvici stoterice najboljših nogometašev na svetu po izboru britanskega Guardiana za sezono 2019 pristal na 24. mestu. V izboru sodeluje 239 glasovalcev iz 63 držav, med njimi so legendarni nogometaši, kot so Dimitar Berbatov, Falcao in Daniele Massaro.

Za zdaj pri Guardianu niso razkrili le še najboljše deseterice nogometašev, na lestvico pa se uvrstijo le tisti igralci, ki so prejeli točke od vsaj petih glasovalcev.

Najbolj zanesljiv, miren vratar na svetu

Oblak, ki je bil lani v Guardianovem izboru na 27. mestu, je letos napredoval za tri. »Ko je Atletico odigral prvo pripravljalno tekmo za novo sezono, je kapetanski trak nosil Oblak, kar kaže na to, kakšen status si je ustvaril s svojimi skorajda brezhibnimi predstavami v petih sezonah,« so v obrazložitvi pri 26-letnemu Škofjeločanu laskavo zapisali pri Guardianu.

»Morda ni najbolj spektakularen, zagotovo ni najbolj vpadljiv, vsekakor pa je najbolj zanesljiv, miren vratar na svetu, ki brez velikega pompa prikazuje najbolj neverjetne obrambe,« so še zapisali pri Guardianu, medtem ko je Jorge Valdano za El Pais dodal, da gre za »klasičnega vratarja, ki na igrišču prikazuje čudeže z vso resnostjo duhovnika: trezno, spretno in morda je najpomembneje to, da svojo mirnost prenaša tudi na ekipo.«

Pri Guardianu so še duhovito dodali, da se navijači Atletica ob predstavah Oblaka le takrat niso počutili varno, ko so se bali, da bo zapustil ekipo iz Madrida. A k sreči se je končno odločil, da bo ostal, in podaljšal pogodbo do leta 2023.

Med »top 100« od Slovencev le Samir Handanović

Med stoterico bo Oblak bržčas tretji med vratarji; za zdaj je pred njim na 21. mestu le vratar Barcelone Marc-Andre Ter Stegen, med »top 10« igralci minule sezone, ki jih Guardian za zdaj še ni razkril, pa bo bržčas vratar zmagovalca lige prvakov Liverpoola, Brazilec Alisson Becker.

Na lestvici »top 100« je ob Oblaku od Slovencev le še Samir Handanović. Vratar milanskega Interja je pristal na 98. mestu.