Ilka Štuhec je bila pred prvo tekmo “zelo nervozna”, po besedah njenega trenerja so zadovoljni s krstom, veseli pa so jih tudi vsi v svetovnem pokalu.

FOTO: EXPA Pictures/Sportida

Ilka Štuhec je odpeljala svojo prvo tekmo v svetovnem pokalu po 20-mesečni odsotnosti in poškodbi kolena, zaradi katere je izpustila celotno minulo olimpijsko sezono. Na uvodnem ženskem smuku sezone je bila šesta.

Na prizorišču, kjer je predlani dvakrat zmagala, se je Štajerka zavihtela v najhitrejšo smukaško deseterico ter s šestim mestom poskrbela za najboljši dosežek slovenskega smučanja v novi sezoni svetovnega pokala.

Jutro in dopoldan Štuhčeva preživela v nervozi

Dosežek na uvodnem smuku predstavlja dobro popotnico za nadaljevanje. Po prvem pravem tekmovalnem preizkusu v konkurenci svetovnega pokala po 621 dnevih odsotnosti iz tekmovalne karavane svetovnega pokala, je čutila veliko olajšanje: “V bistvu sem bila celo jutro in cel dopoldan kar zelo nervozna, a ko sem stala v startni hišici sem se pomirila in bila pripravljena, da se vržem dol.

Z vožnjo nisem najbolj zadovoljna, saj mi ni uspela v celoti tako, kot sem si zamislila. So nekateri deli, ki bi jih lahko odpeljala boljše. Na videu moram podrobno pogledati, kako in kaj, in za soboto to popraviti,” kljub več kot solidnemu dosežku Štuhčeva na naslednjem smuku meri še višje.

Dokazala, da je ohranila stik s konkurenco

Uvodni ženski smuk je začela s številko devet ter dokazala, da dobri časi na treningu, bila je deseta, tretja in peta, niso bili slučaj ter da je ohranila stik s konkurenco.

Ob prihodu v cilj je zaostanek 79 stotink zadoščal za takrat tretje mesto, v nadaljevanju so jo prehitele le še tri tekmovalke, med njimi zmagovalka preizkušnje Schmidhoferjeva, ki je prvič zmagala, in nemška senzacija Weidlejeva, ki še nikoli prej ni stala na odru za zmagovalke.

“Imamo vzdušje v ekipi, tudi vsi v svetovnem pokalu so nas veseli”

Po solidnih in odličnih treningih je že bila potrditev dobrega dela. Je pa na tekmi sigurno drug naboj in zdaj, ko je za nami ta krst in dober rezultat, smo zadovoljni. Imamo vzdušje v ekipi, tudi vsi v svetovnem pokalu so nas veseli. To so prijetni občutki, fino se je vrniti, sploh pa na tak način,” pa je dejal trener Grega Koštomaj.

Ilka je že povedala, da ni bilo vse še čisto optimalno, da je na nekaterih delih še nekaj rezerv. Vesel sem, da je tisti del, na katerem smo se skozi vse treninge lovili, odsmučala dosti solidno. So pa še rezerve in pri tem bomo skoncentrirani pri videu, da danes še bolje izvede stvari,” je po potrditvi dobrega dela v pripravljalnem obdobju naskok na stopničke napovedal trener Štuhčeve.