Šport

Ilka na uvodnem ženskem superveleslalomu deseta

Uredništvo , 02.12.18 ob 21:01

Z desetim mestom na superveleslalomu Štuhčeva zaokrožila svoje nastope v Lake Louisu ob vrnitvi v karavano svetovnega pokala po poškodbi.

Ilka Štuhec je z desetim mestom na superveleslalomu zaokrožila svoje nastope v Lake Louisu ob vrnitvi v karavano svetovnega pokala po poškodbi, zaradi katere je izpustila minulo olimpijsko sezono. Nekoliko presenetljivo, čeprav ne nepričakovano je zmagala Američanka Mikaela Shiffrin, ki se je vpisala v klub šampionk z zmagami v petih disciplinah.

Shiffrinova ima 34 slalomskih zmag

Američanka je vpisala svojo še 46. zmago v svetovnem pokalu ter se je na osmem mestu večne lestvice po številu zmag izenačila z Luksemburžanom Marcom Girardellijem in Avstrijko Renate Götschl. Na vrhu je Šved Ingemar Stenmark (86), med ženskami vodi njena rojakinja Lindsey Vonn (82). Vreni Schneider ima 55 zmag, Annemarie Moser-Pröll pa 62.

Shiffrinova ima 34 slalomskih zmag, šest veleslalomskih, eno kombinacijsko, eno smukaško, tri zmage na paralelnih slalomih in po novem eno superveleslalomsko. S tretjo zmago v sezoni je še okrepila vodstvo v skupnem seštevku, vodi pa tudi v slalomskem in superveleslalomskem.

Triindvajsetletnica je trenutno najbolj kompletna smučarka v svetovnem pokalo. Postala je sedma alpska smučarka v vsej zgodovini z zmagami v petih disciplinah v svetovnem pokalu. V tem elitnem klubu so tudi Lindsey Vonn, Janica Kostelić, Anja Pärson, Pernilla Wiberg, Petra Kronberger in Tina Maze.

Premierno zmago na uvodnem ženskem superveleslalomu sezone je dosegla na veličasten način, s časom 1:19,41. Prva konkurentka Norvežanka Ragnhild Mowinckel je zaostala 77 stotink sekunde, Nemka Viktoria Rebensburg, ki je nastopila kot prva, se je na progi zadržala 83 stotink sekunde dlje kot Shiffrinova.

Ob prihodu v cilj šesta

Mariborčanka, nastopila je s startno številko 15, je z zaostankom 1,07 sekunde ob prihodu v cilj vpisala šesti čas, do konca pa so jo prehitele še štiri tekmovalke.

Štuhčeva se je odločno pognala na progo, čeprav v superveleslalomu ni imela nobenih primerjav. Nalogo je opravila več kot solidno, zelo hitra je bila od drugega merjenja vmesnega časa. Od prvih stopničk po poškodbi jo je ločilo zgolj 24 stotink sekunde.

Razlike majhne

Tekma je bila razburljiva skoraj do samega konca, razlike na vrhu so bile precej majhne. Tik za stopničkami sta se zvrstili tekmovalki s številkama 28 in 32 na startu Avstrijka Ramona Siebenhofer, ki je za tretjim mestom zaostala le stotinko, in Kanadčanka Valerie Grenier (+0,88).

Štuhčeva je odpeljala še tretjo tekmo v svetovnem pokalu po 20-mesečni odsotnosti in poškodbi kolena. Na uvodnem ženskem smuku sezone v Lake Louisu je bila šesta, na drugem smuku pa je vpisala uvrstitev v najhitrejšo petnajsterico. Tekmo je končala na 14. mestu. Pred dvema letoma je prav v Lake Louisu zmagala na obeh smukih in bila peta na superveleslalomu ter začela najuspešnejšo sezono doslej.

Tri uvrstitve v petnajsterico in dve uvrstitvi v deseterico vsekakor predstavljajo dobro popotnico za nadaljevanje, ko je najhitrejša Slovenka dobila potrditev, da po 621 dnevih odsotnosti iz tekmovalne karavane svetovnega pokala še vedno drži stik s konkurenco.

Komaj 15. je bila Tina Weirather iz Liechtensteina, ki je bila na vrhu v seštevku discipline v zadnjih dveh sezonah. Tekma se je povsem ponesrečila olimpijski senzaciji iz Pyeongchanga Čehinji Ester Ledecki, ki je dobila olimpijski superveleslalom in deskarsko tekmo. Pri padcu si je koleno poškodovala Avstrijka Christine Scheyer.