Mariborčanka je morala po maratonu na centralnem igrišču Wimbledona priznati poraz ameriški vzhajajoči zvezdi ženskega tenisa.

Osemindvajsetletna Mariborčanka je bila danes na poti do največjega uspeha na turnirjih za veliki slam, saj v osmini finala na njih še ni igrala. Pred tem je Hercogova v prvem krogu premagala Slovakinjo Viktorijo Kužmovo in v drugem 17. nosilko, Američanko Madison Keys.

Za Polono Hercog je bila usodna 15-letna Američanka Cori Gauff, presenečenje letošnjega turnirja, ki je slavila s 3:6, 7:6 (7) in 7:5. Američanka je dobila povabilo prirediteljev za kvalifikacije, v njih pa trikrat zmagala za preboj v glavni del turnirja, kar ji je uspelo kot najmlajši v zgodovini. V prvem krogu je nato izločila petkratno prvakinjo Wimbledona in rojakinjo Venus Williams, v drugem krogu pa Slovakinjo Magdaleno Rybarikovo.

Gladko do prvega niza

Gauffova je obračun proti Hercogovi začela pogumno. Na svoj servis je dobila prve tri igre, tako kot tudi Štajerka. Hercogovi je v sedmi igri uspel brejk, v naslednji pa je prednost povečala na 5:3. Mladi Američanki so se zatresle roke in po treh dvojnih napakah v eni igri, je Hercogova povedla s 6:3 in osvojila prvi niz.

V drugem nizu dve zaključni žogico za Hercogovo

Dobro igro je Slovenka nadaljevala tudi v drugem nizu. Nizala je natančne in raznovrstne udarce in povsem razorožila tekmico. Hitro je povedla s 3:0 in zdelo se je, da je Gauffova v izgubljenem položaju.

Američanka se ni predala, vztrajno je osvajala točke in izkoriščala napake tekmice ter izenačila na 5:5. V enajsti igri je Hercogova znova zaigrala bolje in po dveh “mojstrsko” doseženih točkah povedla s 6:5, vendar tudi to ni vrglo iz tira Gauffove, ki je dobila dvanajsto igro in izsilila podaljšano igro.

Gauffova je nadaljevala v svojem ritmu in navkljub slabšemu začetku “tie breaka” na koncu pokazala, iz kakšnega testa je, ter izenačila na 1:1 v nizih. Američanka se je s ponosom potolkla po prsih, Slovenka pa je vzela zdravniški odmor.

Vrnitev v tretjem nizu premalo

Tretji niz je bolje začela Gauffova in hitro povedla s 4:1. Hercogova se je vrnila iz težav s tremi osvojenimi igrami, njen niz je na svoj servis prekinila Američanka. Mariborčanka je servirala za obstanek v nizu, hodila po robu, a se izvlekla in izenačila na 5:5. Enajsto igro tretjega niza je osvojila Gauffova in spet postavila tekmico v težek položaj, saj je servirala za nov podaljšan niz. A tokrat ni uspela, mladi Američanki je morala športno seči v roko.