Vijoličasti premagali Slovačko (2:1). Kako izgleda Maribor pred začetkom nove sezone? Strelov ne manjka, išče in tudi najde se prebliske v napadu, še vedno pa se redno dobiva zadetke. Maribor v ponedeljek, ko bodo vsi nogometaši testirani na koronavirus, izve, kdo bo njegov tekmec v ligi Evropa. Prvenstvo se začne v sredo v Ljudskem vrtu proti Aluminiju.

Generalka Maribora je proti 1. FC Slovačko (2:1), lani devetouvrščenemu klubu češkega prvenstva, uspela. Trda, borbena, nihajoča tekma. Tekmec, ki pride prav ravno zato, ker je tekma dober približek trdim prvenstvenim tekmam. Tistim, s katerimi je Maribor lani imel težave. Med glavnimi spoznanji na letošnji generalki pred začetkom nove sezone je, da ima Maribor v Aljoši Matku velik potencial. Res velik potencial. Dvajsetletnik nima le nosa za gol. Zavoha vtekanja, preigravanja in podaje.

Maribor pod Sergejem Jakirovićem še vedno tudi zna hitro izničiti prejeti zadetek. So pa prejeti goli še vedno problem. Konstantni problem. Dali so ga Beltinci, dva je dal Reims, še enega zdaj Slovačko. Ampak obrisi Jakirovićevih idej so zdaj vrisani. Maribor igra pogumno in odprto, toda še vedno je zelo odvisen od posamičnih potez, dnevne forme, motivacije. Kader je dovolj širok, le izbrati mora Jakirovič prave v pravem času. V ligi bo še vedno imel na voljo pet menjav, a se ne bo mogel zanašati zgolj na to. Še zlasti ne zdaj, ko je na najbolj kreativnih mestih precej konkurence.

Maribor – 1. FC Slovačko 2:1 (2:1)

Strelec: 1:0 Matko (20.), 1:1 Kalabiško (41.), 2:1 Mešanović (45.)

Stadion Ljudski vrt, brez gledalcev, vreme vroče, igrišče dobro, sodnik Alen Borošak (Spodnji Duplek).

Maribor: Jug (od 61. Pirić), Klinar, Martinović (od 61. Koblar), Mitrović, Kolmanič (od 61. Milec),, Pihler (od 46. Cretu), Vrhovec (od 46. Dervišević), Bajde (od 61. Santos), Matko (od 61. Požeg Vancaš), Kronaveter (od 46. Kramarič), Mešanović (od 61. Tavares); trener: Sergej Jakirović.

FC Slovačko – prva postava: Bajza, Hofmann, Navratil, Petržela, Divišek, Šimko, Kalabiška, Havli,, Cicilla, Reinberk, Daniček: Martin Svedik.

Prvenstvo se začne v sredo proti Aluminiju

Maribor je po visoki zmagi nad Beltinci (8:1) in porazu z Reimsom (0:2) v Slovačkem dobil tekmeca, kakršnega je najbrž najbolj potreboval pred začetkom sezone. Čehi imajo uspešne priprave, dobili so vseh predhodnih pet pripravljalnih tekem. V Mariboru pa naleteli na tekmeca, ki je vajen takšnih tekem, kjer mu je prepuščena pobuda.

Vijoličasti novo sezono začenjajo v sredo ob 19. uri proti Aluminiju v Ljudskem vrtu, ampak se še čaka na dodatne informacije po današnji informaciji, da so imeli v Kidričevem igralca, ki je pozitiven na Covid-19. Nogometna zveza Slovenije je sporočila, da delegiranje prvega kroga do rezultatov ponedeljkovih testov zaenkrat ostaja nespremenjena.

Aljoša Matko: zelo, zelo obetavno

Gre kot stroj. Neustrašno in močno. Leta nimajo prav nič s tem, prej izkušnje iz Brava, kjer je pokazal, kaj utegne Mariboru manjkati.  Aljoša Matko je pri dvajsetih letih igralec, ki zna vnovčiti vse svoje prednosti v pravem času. To je storil že pred uvodnim golom, ponovil pa pri podaji Roka Kronavetra. Bivšega golmana Zavrča Pavla Bajzo je najprej naciljal, nato pa zaobšel s strelom. Je zaenkrat vse, kar je bilo njegovih odmevnih in opaznih petnajst golov za Bravo. Njegova vtekanja na desnem krilu so potencialni presežek v napadu.

Obramba: spet prejet zadetek

Mariboru na treh pripravljalnih tekmah ni uspelo, da ne bi prejel gola. Zaleglo ni ne opozorilo proti Beltincem (8:1), še manj živčnost proti na koncu najbolj kvalitetnemu tekmecu Reimsu (0:2). Vratnica Slovačkega, lani devetouvrščene ekipe češkega prvenstva, kjer so stabilen prvoligaš od leta 2009, ob koncu polčasa ni bila dovolj veliko opozorilo.

Skoraj takoj zatem je Maribor pokazal, da še vedno ni odpravil kriznih minut. Sergej Jakirović je že po porazu z Reimsu govoril o dveh slabih minutah, ki da moštvo kaznujejo. Ampak težava je, če se to ponavlja ekipi, ki pod njegovim vodstvom v prvenstvu ni uspela povezati dveh tekem, na katerih ne bi bila prejela gola.

Ko začne obramba razpadati, razpada hitro in vidno. Po kotu je Maribor prejel gol, Žan Kolmanič ni bil zbran, pustil je prostor Janu Kalabiški. Slovačko je ekipa, ki tega ne zapravlja. Ne tako od blizu.

Karakter moštva za preobrate

Če je Jakirović prvenstvo začel s preobrati, je ohranil sposobnost, da po prejetem golu pobere ekipo. Vijoličasti so pritisnili, zelo visoko in preko bokov, stiskali Slovačko v kazenski prostor, da je Aleks Pihler lahko naciljal s podajo na glavo Jasminu Mešanoviću za odločilni gol. Drugi njegov gol na pripravah z glavo je dobra plat. Manj uspešna je njegova sicerjšnja realizacija. Jakirović mu je tokrat namenil konico napada, da bi znova pokazal, kar se potihoma nakazuje, pod Darkom Milaničem pa se nikdar ni zares uresničilo.

Mešanović je zgodaj v tekmi dočakao sijajno podajo Roka Kronavetra. Težko bi dobil lepšo priložnost. Ena na ena, po sredini, branilec dovolj oddaljen. Okleval in omahoval je ter raje podal. Vsekakor nekaj, kar ne pritiče klasičnim napadalcem, če bi to nemara kdaj Mešanović dejansko postal.

Slovačko trd tekmec za takšen iznos žoge

V drugem polčasu se je Maribor moral spopasti z menjavo sistema Slovačkega. Čehi so očitno šli po zgodnje izenačenje, skušali delati višek z igralci v napadu in predvsem izkoristiti, da bi vijoličasti storili napako pri iznosu žoge. Ažbe Jug ima namreč veliko žogo v svojih nogah, igra se začenja pri njem in gre po tleh do branilcev. To je taktika, ki je vcepljena tudi Kenanu Piriću. Ni pa še najbolj prepričljivo, čeprav sta tokrat skupaj igrala Nemanja Mitrović in Ilija Martinović. Večja težava je prenos žoge po bokih, kjer je Žan Kolmanič skušal interno tekmovati z Mitjo Vilerjem, na drugi strani pa je Denis Klinar poskušal s streli od daleč.

Kader je širok, širši, kot je bil

Ko Jakirovič pogleda svoj kader, je še vedno širok tudi, kadar ni zaradi poškodbe Jana Repasa (stegenska mišica) in Luke Zahovića (ter Mitje Vilerja, Špira Peričića, Andreja Kotnika in Reneja Miheliča). Za generalko je dobil odgovore, kaj zmore Aljoša Matko, ne pa tudi, kaj lahko prinese Jan Repas in kako bo to vplivalo na preostala kreatorja Rudija Požeg Vancaša in Roka Kronavetra. Slednjemu taka postavitev in izbira godi, Maribor je moštvo, ki si upa in želi, je pa še vedno precej vprašanje realizacije.

V zadnjih pol ure je minutažo skušal vnovčiti Felipe Santos. Z dvema situacijama je znova potrdil, da je lahko adut s klopi. Kot seveda še vedno velja za Marcosa Tavares. Maribor je bil na koncu bližje zmagi, Slovačkemu so pošle moči oziroma nima takega kadra, kakor vijoličasti. Za generalko je bilo tole zelo solidno.