Šport

Gajser brez zmage, a še vedno vodilni v skupnem seštevku

Uredništvo , 23.04.17 ob 18:22

Gajserju tudi letos v Valkenswaardu ni uspelo zmagati.

Motokrosisti elitne kategorije svetovnega prvenstva MXGP so minuli vikend tekmovali na Nizozemskem na dirki za veliko nagrado Evrope. Tim Gajser je bil peti in v seštevku svetovnega prvenstva še naprej vodi, Klemen Gerčar in Peter Irt pa sta ostala brez točk. Valkenswaard za Gajserja tako še naprej ostaja neosvojljiv.

Italijan Antonio Cairoli je po zmagi na domači dirki prišel na Nizozemsko poln samozavesti in je prepričljivo dobil sobotne kvalifikacije. Gajser je bil v kvalifikacijah šesti, Klemen Gerčar trideseti in Peter Irt triintrideseti.

Proga znana po zahtevnosti

Motokros proga v Valkenswaardu je znana po svoji zahtevnosti. Ta vikend ni bilo nič drugače, nizozemska mivka je znova poskrbela za številna presenečenja. Gajser je prvo vožnjo začel v ospredju na drugem mestu tik za Francozom Paulinom, Cairoli pa je na startu zaostal in je bil šele štirinajsti. Po uvodnih štirih krogih je Gajser padel in nazadoval na šesto mesto, kjer je ostal do konca prve vožnje. Zmagal je Gautier Paulin. Cairoli je končal šele na devetem mestu.

V drugi vožnji je Gajser slabše startal in tekmovalci so ga pred prvim ovinkom povsem zaprli. Makolčan je začel napadati z osmega mesta. Za razliko od prve vožnje je v drugi najboljši start uspel Cairoliju, ki je vso dirko vozil na prvem mestu in drugo vožnjo tudi dobil. Gajser se je v nadaljevanju vključil v boj za najvišja mesta, kjer je bil tokrat tudi mojster peščenih prog, Nizozemec Jeffrey Herlings, ki sta mu končno uspeli dve dobri vožnji. Gajser je v drugi vožnji napredoval do četrtega mesta, skupno je na dirki zasedel peto mesto.

Naslednja dirka SP bo v maju

Skupni zmagovalec dirke je postal Francoz Paulin, drugo mesto in s tem prve stopničke v kategoriji MXGP je osvojil domačin Jeffrey Herlings. Tretji je bil Belgijec Jeremy Van Horebeek. Peter Irt in Klemen Gerčar se na dirki nista najbolje znašla, osvojila sta osemindvajseto in devetindvajseto mesto, sta pa v drugo z borbeno vožnjo dokazala, da imata za naslednje dirke še veliko rezerv. Antonio Cairoli je bil v seštevku dirke eno mesto oziroma štiri točke pred Gajserjem in je prednost našega motokrosista v skupnem seštevku svetovnega prvenstva zmanjšal na štirinajst točk.

V Valkenswaardu je na drugi dirki evropskega prvenstva EMX250 tekmoval Jan Pancar in se tudi v drugo ni uspel kvalificirati na dirko. Motokrosisti kategorije evropskega prvenstva EMX125 so tekmovali prvič letos, Maks Mausser pa je ostal izven štirideseterice, ki se je pomerila na dirki. Prihodnjo nedeljo, 30. aprila bodo motokrosisti tekmovali na dirki državnega prvenstva v Škednju pri Slovenskih Konjicah, naslednja dirka svetovnega prvenstva pa bo 7. maja v Latviji.

REZULTATI MXGP
1. vožnja: 1. Gautier Paulin (Fra), 2. Jeremy Van Horebeek (Bel), 3. Jeffrey Herlings (Niz), … 6. Tim Gajser, 28. Klemen Gerčar, 31. Peter Irt (vsi Slo)
2. vožnja: 1. Antonio Cairoli (Ita), 2. Gautier Paulin (Fra), 3. Jeffrey Herlings (Niz), … 4. Tim Gajser, 26. Peter Irt, 27. Klemen Gerčar (vsi Slo)
Skupno na dirki: 1. Gautier Paulin (Fra) 47, 2. Jeffrey Herlings (Niz) 40, 3. Jeremy Van Horebeek (Bel) 38, … 5. Tim Gajser 33, 28. Peter Irt 0, 29. Klemen Gerčar 0 (vsi Slo)
Skupno v SP 6/19: 1. Tim Gajser (Slo) 234 točk, 2. Antonio Cairoli (Ita) 220, 3. Gautier Paulin (Fra) 192