Po kratkem poletnem premoru in včerajšnji tradicionalni večerji se ekipa NK Maribor s trenerjem Sergejem Jakirovićem vrača na zelenico.

Moštvo NK Maribor po kratkem dopustu stopa v novo sezono, danes pa so se igralci vijol’čne ekipe že preizkusili v prvem treningu sezone 2020/21. Jakirović projekt nove sezone začenja z nekoliko spremenjenim moštvom – Rajčević in Mulahusejnović sta tako odšla v Koper, Maribor pa je dobil novo okrepitev v podobi Repasa, Martinoviča in Juga ter povratnikov Kramariča, Grajfonerja in Marka. Priprave tako začenjajo Handanović, Pirić, Jug, Cotman, Pridgar, Irgolič, Mitrović, Peričić, Martinović, Uskoković, Koblar, Viler, Kolmanič, Bobarić, Milec, Klinar, Vrhovec, Pihler, Dervišević, Grajfoner, Kronaveter, Požeg Vancaš, Repas, Kotnik, Bajde, Kramarič, Felipe Santos, Žugelj, Mihelič, Tavares, Mešanović, Zahović in Matko. Nekoliko kasneje se jim bodo pridružili še Cretu, Vipotnik, Maher in Mutavčić.

Nov začetek z novo ekipo

Poletni premor je ekipa zaključila s tradicionalno večerjo in predstavitvijo delovnega načrta, ki obsega dopoldanske in večerne treninge, danes pa so igralci skupaj s trenerjem Sergejem Jakirovićem predstavili tudi svoje želje in pričakovanja za novo sezono. »Plan je, da normalno nadaljujemo, kjer smo ostali,« načrte za novo sezono povzame Jakirović: »Včeraj smo se srečali na večerji, pojedli, se naspali, danes normalno nadaljujemo z uvodnim treningom, popoldne z malo težjim. Vse za soboto, za prvo tekmo, ko bomo preizkusili večino igralcev.«

Čeprav je svoje dodal tudi koronavirus, je ekipa z Jakirovićem na čelu optimistična. »Dva meseca smo pavzirali, kar ni nogometno .. Vsi smo se skrivali in jokali. Zdaj se je potrebno prilagoditi, poletni premor pa je bil od šest do deset dni, tako, da to ni nič takega. Profesionalci smo, moramo se prilagoditi, prepričan pa sem, da bomo nadaljevali tam, kjer smo ostali v Kidričevem,« pove Jakirović ter doda, da so se tudi novi igralci uspešno vključili v ekipo ter ji bodo vsak zase prinesli nekaj dodatne kvalitete. »Malo sveže krvi … Zadovoljen sem z njimi,« nove igralce pohvali trener ter pove, da so se v treningih zelo izkazali.

Pripravljeni na nove zmage

Jasni so tudi cilji za Evropo – držati čim dlje in priti čim višje, so si edini v ekipi, čeprav bo letošnja tekma gotovo izziv. »50:50, to je čista loterija,« se zaveda Jakirović, a je hkrati odločen, da bodo se bodo na tekmo pripravili po svojih najboljših močeh. Tudi izgubljene tekme v prejšnji sezoni novih načrtov ne kvarijo, saj je Jakirović prepričan, da preteklih osem zmag nakazuje na to, da zmorejo.

»Tu se vedno ve, kaj se želi – prvo mesto.«

Tudi Aljoša Matko je po kratkem premoru pripravljen na novo sezono, na čim več minut in kot napadalec na čim več golov. Cilji niso vprašanje, je jasen Matko: »Tu se vedno ve, kaj se želi – prvo mesto.« Tako bo tudi v letošnjih tekmah vloženih 100 %, po začetnem spoznavanju s trenerjem so odnosi v ekipi odlični, prihodnji treningi pa bodo tako lahko namenjeni le trdemu delu. »Gremo iz tekme v tekmo, to je tudi najbolj pomembno,« še dodaja Jan Repas, ki je prepričan, da se tekme zmagujejo na malih tekmah, kar se je pokazalo tudi v prejšnji sezoni. Tudi Repas si želi čim več minutaže, gotovo pa bodo k njegovi igri pripomogle tudi izkušnje iz tujine.

Prvi izzivi nove sezone so že na vidiku – ekipa NK Maribor začenja 13. avgusta v Ljudskem vrtu z dvobojem proti Aluminiju, prvo gostovanje pa bo sledilo 16. avgusta v Domžalah. Obe tekmi bosta ob 17. uri.

Mitja Viler je sicer prepričan, da bo nova sezona nekoliko bolj zahtevna kot je bila prejšnja, kar je mogoče pripisati tudi posledicam epidemije koronavirusa: »Koledar je skrčen, tudi Evropa je specifika, potrebno se je prilagoditi.« Marsikaj bo odvisno tudi od žreba, saj lahko pot igralce popelje v državo, ki morda zdravstveno ne bo povsem varna. »Na koncu bo ključna dnevna forma,« zaključi Jan Repas.

Prvi izzivi nove sezone so že na vidiku – ekipa NK Maribor začenja 13. avgusta v Ljudskem vrtu z dvobojem proti Aluminiju, prvo gostovanje pa bo sledilo 16. avgusta v Domžalah. Obe tekmi bosta ob 17. uri.