Kljub temu, da se je prvi tek veleslaloma za Zlato lisico pričel v dežju, je ta postopno ponehal in gledalci so navijali vse glasneje. Med gledalci na tribuni je bilo zaslediti tudi predsednika države Boruta Pahorja, ki je po nastopu Ilke Štuhec tudi pristopil v ciljno areno in jo pozdravil s toplim stiskom roke. Na tribuni se mu je pridružil tudi mariborski župan Saša Arsenovič, ki je gledalce pod Pohorjem vzpodbujal k navijanju za vse smučarske sveta.

Kljub dežju so smučarke ena za drugo hvalile odlično pripravljeno progo, kar je največja pohvala, ki jo lahko organizatorji prejmejo.

Meta Hrovat z odličnim izhodiščem za drugi tek

Na progo se je prva podala Tessa Worley, ki je že takoj po prihodu v cilj povedala, da je proga dobro pripravljena, a da je sneg ponekod težak in je priti do cilja “prava borba”. Dejala je tudi, da občutki o progi in podlagi na takšnih tekmah niso pomembni ter da vse kar šteje je čas. A kmalu zatem ja Američanka Mikaela Shiffrin ponovno pokazala, zakaj se je drži sloves trenutno najboljše smučarke na svetu. Tudi Shiffrinova je dejala, da je proga odlično pripravljena, kar je seveda dokazala s še enim vrhunskim rezultatom. Prva slovenka, ki se je spopadla z mariborsko progo je bila Meta Hrovat, ki je v cilj prišla sedma ter si tako zagotovila odlično izhodišče za drugi veleslalomski tek.

Zlata lisica je tudi povratek poškodovane Tine Robnik, ki si je marca lansko leto pretrgala kolenske križne vezi, kljub temu, da na Pohorju ne bo prišla do vrhunskega rezultata, pa je tekmo izkoristila za odličen trening ter primerjavo z drugimi smučarkami. “Zgoraj je vredu uspela vožnja, potem v spodnjem delu pa lahko rečem, da sem v enih zavojih čutila, da mi je začelo udrsavati, ampak to zato, ker nisem naredila pravilno in potem si nisem več tako zaupala, nisem bila tako odločna. Ko enkrat začneš delati zavoje ne na prav način je vedno več težav. Na koncu sem samo borbala za preživetje dol,” je povedala Tina Robnik ter dodala, da ji ni žal, da se je odločila nastopiti. “Nisem razočarana, ker sem si dala jasno vedeti, da za seboj nimam dovolj treningov, da bi lahko pričakovala dober rezultat. Predvsem nimam za sabo treninga na takšni podlagi, kot je bila danes, niti na takšni dolžini proge. Težko je, če v nogah nimaš treningov.

“Vem kaj imam za delati, vem kaj znam”

S progo na Pohorju se je odločila spopasti tudi Ilka Štuhec, ki sicer ni specialistka tehničnih disciplin. Na progo se je podala s številko 31 in v ciljno areno na Snežnem stadionu prismučala 21, kar pomeni, da si lahko nadeja še drugega teka. “Že nekaj časa je zadnje veleslalomske tekme, tako da računam na popravni izpit v drugem teku,” se je nasmehnila Ilka. “Povsod malo, se je mislim, da tudi videlo po vmesnih časih, da sem konstantno zgubljala, tako da vem, kaj imam za delati, vem kaj znam, tako da se vržem in to nardim.

Drugi tek Zlate lisice bomo pričeli spremljati ob 13. uri in v navijali za dve slovenski lisički, Meto Hrovat in Ilko Štuhec.