Državni prvaki, ki so si pred povratno tekmo na Islandiji že na široko odprli vrata v drugi krog kvalifikacij, so tudi v Ljudskem vrtu več čas nadzorovali potek srečanja in niso ničesar prepuščali naključju.

Po odličnem izhodišču iz Reykjavika so se nogometaši NK Maribor nocoj na domači zelenici v Ljudskem vrtu v povratni tekmi za nadaljevanje tekmovanja v kvalifikacijah za Ligo prvakov merili z islandsko enajsterico Valur. Iz Reykjavika so imeli odlično izhodišče za nadaljevanje tekmovanja, saj so imeli prednost treh golov. Zadeli so še dvakrat in Islandce poslali domov v 5. zadetki v njihovi mreži.

Najprej Hotić, zaključil Kronaveter

Že začetek tekme je v minil v pričakovanju večje posesti žoge mariborskih nogometašev, ki so od sodnikovega žvižga takoj prevzeli pobudo. Na prvi preizkušnji je bil vratar gostov Halldorsson v 3 minuti, ko je Hotić silovito udaril z roba kazenskega prostora in zatresel okvir vrat, ki je domačim igralcem preprečil hitro vodstvo. Gostujoči vratar pa je moral prvič pobrati žogo iz mreže že dobrih 6 minut kasneje, ko je Hotić spet odigral pomembno vlogo v akciji. Po prodoru z desne je podal v sredino, kjer je žogo sprejel Kronaveter in z levo nogo poskrbel za natančen zaključek.

Tavares dvignil Ljudski vrt na noge

V nadaljevanju prvega polčasa so Mariborčani večkrat »zaposlili« vratarja Valurja, a vselej neuspešno. Vse do 32 minute, ko je v akciji za povišanje vodstva sodeloval Kotnik, ki je podal Tavaresu, ta pa je znova dvignil Ljudski vrt na noge z izjemnim zaključkom. Streljal je natančno po tleh v levi spodnji kot. Prva omembe vredna akcija gostov se je zgodila v 38 minuti, ko je po odbitku proti domačemu golu poskušal streljati Ingvarsson, a je strel blokiral Vrhovec.

V drugi polčas brez menjav

Drugi polčas so domači nogometaši začeli v nespremenjeni postavi. Prva priložnost za povišanje vodstva se jim je ponudila že tri minute po sodniškem pisku, ko je Kronaveter spretno podal do Vrhovca, ki je v dvoboju 1 na 1 zadel vratarja. Naslednja resnejša akcija se je zgodila v 55 minuti, ko je Halldorssonu, tokrat z razdalje, zapretil Vrhovec.

V 57 minuti se je domači trener Darko Milanič odločil za dve menjavi. Kronavetra je zamenjal Požeg Vancaš, Kotnika pa je zamenjal Mešanović. V 65. minuti so Mariborčani spet nevarno ogrozili, ko je z roba kazenskega nevarno sprožil strel proti golu gostov Požeg Vancaš, a je gostujoči vrata z roko preprečil novi zadete in je žogo poslal v kot.

Izjemna priložnost Požeg Nancaša

Pred novo resno preizkušnjo je bil vratar gostov v 71 minuti, ko je žoga za las zgrešila okvir vrat. Požeg Vancaš je podal do Hotića, ki je podal Mešanoviću, ta pa je z glavo podal pred gol, kjer je Požeg Vancaš z glavo poslal žogo tik ob vratnici v kot. V 73 minuti je prišlo do nove menjave pri domači ekipi; Vrhovca je na igrišču zamenjal Kramarič.

V 88 minuti je sodnik João Pinheiro segel po rumenem kartonu, ki ga je prejel Požeg Vancaš zaradi prekrška ob stranski črti nad Hedlundom. Že minuti se je omenjenemu igralcu podal Milec, a pred golom ni bil natančen. V tretji minuti sodnikovega podaljška je bil nevaren še Mešanović, ki je iz obrata udaril prosti gostujočemu golu, a so žogo ob vratnici blokirali gostje.

Naslednji nasprotnik NK Maribor bo švedski predstavnik AIK Stocholm.

Kvalifikacije za Ligo prvakov,
2. krog, druga tekma
Ljudski vrt, 6176 gledalcev

NK Maribor : Valur *2:0 (-:-)

Kronaveter ’10, Tavares ’32

Začetni postavi:
NK Maribor: Pirić, Vrhovec, Kronaveter, Cretu, Tavares, Hotić, Milec, Viler, Ivković, Kotnik, Peričić

Valur: Halldórsson, B. Sævarsson, Jónsson, Ingvarsson, H. Sigurdsson, Pedersen, K. Sigurdsson, Adolphsson, O. Ómarsson, Sigurbjörnsson, Bartalsstovu

Sodnik: João Pinheiro (POR)