Slovenska reprezentanca je uspešno zaključila z nastopi na Univerzitetnem svetovnem pokalu v powerliftingu – troboju moči. Katja Babič je že v ponedeljek slavila zmago v kategoriji do 52 kg, po končanih vseh nastopih v ženski konkurenci pa je postala tudi druga najboljša po točkah med vsemi tekmovalkami. V kategoriji do 93 kg je včeraj srebrno medaljo dodal še Vid Leskovar. Rok Kar je v isti kategoriji osvojil šestnajsto mesto, Matic Hren pa v kategoriji do 105 kg četrto mesto.

O zmagi Katje Babič z Univerze v Ljubljani v kategoriji do 52 kg smo že poročali, po koncu nastopov vseh ženskih kategorij pa je postalo jasno, da je Babičeva tudi druga najboljša med vsemi 67 tekmovalkami s 36 univerz s celega sveta. Skupno razvrstitev določajo Wilks točke, ki se preračunajo iz telesne teže tekmovalca in skupne dvignjene teže. To je hkrati sploh prva slovenska uvrstitev med skupno najboljše na mednarodnih tekmovanjih.

FOTO: EPF

V petek, 13. julija, so nastopili še trije slovenski predstavniki. Vid Leskovar, 22-letni študent mehatronike na Šolskem centru Ptuj, je odlično nastopil v kategoriji do 93 kg. Tekmovanje je začel z brezhibnim nastopom v počepu, ko si je z vsemi tremi uspešnimi dvigi in delnim rezultatom 267,5 kg prislužil srebrno medaljo v tej disciplini. Po potisku s prsi (150 kg) je bil uvrščen na drugo mesto. Srebrno medaljo v skupnem seštevku (722,5 kg) je potrdil s kar 305 kg težkim mrtvim dvigom, ki mu je prinesel tudi zlato v tej disciplini. Po tekmi je bil Leskovar dobro razpoložen: »Z rezultatom sem zelo zadovoljen,
saj mi je že na prvi mednarodni tekmi uspelo osvojiti medaljo v skupnem seštevku in še dve v posameznih disciplinah.« Slavil je Rus Aleksandr Usynin.

Mariborčan prvič na mednarodnem tekmovanju

V isti kategoriji je svoje prve izkušnje na mednarodnih tekmovanjih nabiral tudi Rok Kar, 25-letni študent angleščine in zgodovine na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru. Po treh uspešnih počepih in osebnem rekordu 215 kg, je nekoliko slabše nadaljeval v potisku s prsi, kjer je zaradi težav z ramenom uspel dvigniti le 122,5 kg – precej manj od svojega najboljšega dosežka. Vtis je skušal popraviti na mrtvem dvigu. V drugem poskusu je dvignil 257,5 kg, v tretjem poskusu pa je napadal 265 kg, kar je bilo nekoliko preveč. Tekmovanje je med 29 tekmovalci zaključil na 16. mestu s skupnim seštevkom 595 kg. »Zame je bila izkušnja izjemna. Glede na to, da je bila to prva mednarodna tekma, sem vsaj delno zadovoljen z rezultatom in imam željo še večkrat tekmovati na takšnem nivoju,« pove Kar, ki že komaj čaka nove izzive.

FOTO: PLZS

Drugi tekmovalec Univerze v Mariboru, Matic Hren je prikazal izjemno borbenost in srčnost, ko je vse do konca tekmovanja zasledoval in poskušal osvojiti tretje mesto v kategoriji do 105 kg. 23-letni študent ekonomije je s seštevkom 707,5 kg osvojil odlično 4. mesto. Po treh uspešnih počepih in z doseženim osebnim rekordom, 252,5 kg, je bil žal neuspešen v tretjih poskusih potiska s prsi in mrtvega dviga: oba bi mu prinesla bronasti medalji v omenjenih disciplinah. Zaključil je z dvigoma 170 kg v potisku in 285 kg v mrtvem dvigu, s čimer je izboljšal svoj osebni rekord tudi v seštevku. Hrenu je ob zapravljeni priložnosti ostalo nekaj grenkega priokusa: »Čeprav sem nekoliko razočaran, da nisem osvojil vsaj ene izmed dveh možnih bronastih medalj, sta bila moj nastop in končna uvrstitev posledica načina dela ter pokazatelj konkurenčnosti.« V tej kategoriji je zmagal Francoz Clement pred Madžarom Kulcsarjem; oba sta končala tudi med najboljšimi tremi po točkah med vsemi 109 tekmovalci na svetovnem pokalu.

FOTO: IPF

Pri Powerlifting zvezi Slovenije so celotno tekmovanje označili kot uspešno. »Dosežene medalje so dober pokazatelj načrtnega dela. Večina naših tekmovalcev je, v primerjavi z najboljšimi v članskih kategorijah na svetovnem nivoju, zelo mladih, na tem tekmovanju pa so dokazali, da v svoji generaciji sodijo v sam vrh. Upamo, da nam počasi uspe prenesti uspehe tudi na ostala večja tekmovanja,« je prve vtise s prizorišča v češkem Plznu strnil predsednik zveze, Urban Mur. Naslednje večje tekmovanje – Evropsko prvenstvo v klasičnem powerliftingu – bo potekalo konec leta v Litvi.