Po zmagi nad Nafto (3:1) in remiju s Koprom (2:2) je Maribor na zadnji pripravljalni tekmi visoko, igrivo in gledljivo slavil proti Bravu (6:1). Zadeli so Blaž Vrhovec, Gregor Bajde, Luka Zahović, medtem ko je Rudi Požeg Vancaš navdušil s hat-trickom. Ko se tekmec utrudi, Maribor igra ne le učinkovito, ampak tudi gledljivo.

Če bi tri pripravljalne tekme Maribora strnili v eno ugotovitev, bi bila ta jasno vidna. Ne sicer na semaforju, ker je bil na teh tekmah v Ljudskem vrtu ugasnjen. Se pa moč vijoličastih lahko najde v minutah, ko vijoličasti (z)lomijo tekmece. Praviloma v drugem polčasu. Pet menjav, ki bo omogočenih v nadaljevanju sezone, utegne biti očitno prav za Maribor izjemna prednost. Tudi za šest golov v suvereni zmagi nad Bravom, kjer je Rudi Požeg Vancaš spet bil videti kot lanski najboljši igralec prvenstva.

Širina kadra lahko izpolni sanje

Zares bo v prvi slovenski ligi spet šlo v petek, četrti Maribor bo igral v nedeljo pri devetih Domžalah (20.30), ampak za Sergeja Jakirovića je šlo zelo zares na vseh treh pripravljalnih tekmah. V zadnji z Bravom je prvič pustil začetno postavo večinoma dlje na igrišču, ugotovil pa je lahko, da je širina kadra Maribora tista, ki mu lahko izpolni sanje, da bi ujel vodilno Olimpijo. Bravo po uri igre in prvih menjavah v paketu ni več zmogel parirati branilcem naslova. Sledile so igrive akcije in prekrasni goli. Če je Maribor potreboval samozavest, ki jo je marca zapravil, je dobil točno to, kar je potreboval. Šest golov Bravu na pet podlage Nafti in Kopru. Ko se tekmec utrudi, Maribor igra ne le učinkovito, ampak tudi gledljivo.

Jakirović neomajen pri spremenjenem sistemu

Čeprav sam poudarja, da sistem ni bistven, se vseeno pozna, da Jakirović vztrajno skuša začeti s spremenjenim sistemom (4-3-3). Če v sredino in dva osrednja vezista, kjer je konkurenca največja (Alexandru Cretu je pokazal veliko, če ne največ, veliko ne zaostajata Aleks Pihler in Blaž Vrhovec) ne posega, pa želi drugače najti pot do gola. V prvem polčasu je Jakirović znova lahko spoznaval, kaj bo čakalo vijoličaste. Tisto, kar jih je doslej. Strnjeno postavljen tekmec.

Kar pomeni, da Maribor še pogosteje igra po boku, kjer se priložnost ponuja Andreju Kotniku in Gregorju Bajdetu. Prvi je pokazal manj kot drugi, ki na takšno priložnost čaka vse od ere trenerja Krunoslava Jurčića. Z glavo je zabil svoj drugi gol na pripravah. Zato obenem ne preseneča, da so vijoličasti zabili prvi gol po kotu, ko je Blaž Vrhovec radodarno vzel odbitek, pomeril in v gneči zabil za vodstvo.

Dolgo je že, kar je Maribor nazadnje povedel (proti Muri v 22. krogu, nato štiri ligaške tekme in dve pripravljalni bodisi ni zabil ali je celo zaostajal). Od vseh treh pripravljalnih tekem je bila to nemara najbolj celovita slika, ki bi jo rad narisal Jakirović. Že nekoliko bolj suvereno, ideja je vsekakor opazna, novi trener bi rad, da moštvo takoj zaigra drugače, kakor je to počelo prej. Ampak preden se bodo naučili novih prijemov – in zmagovali v drugih polčasih – bodo morali opustiti še kakšnega starega. Zlasti v obrambi.

Vrnitev Špira Peričića ni najbolje uspela

Bravo v večjem delu prvega polčasa ni igral, kot si je najbrž želel Dejan Grabič. Toda našel je luknjo in odprl že tako nasoljene rane Maribora, ki tudi tretjo tekmo ni zmogel ohranil mrežo nedotaknjeno. Nekaj, kar je Jakirovića zelo motilo že po sredini zmagi nad Koprom (2:1). Bravo je vrnil vijoličastim z enako mero in zadel iz kota. Kako? David Brekalo je našel prostor pred Špirom Peričićem, ki je zamudil in dal Jakiroviću razloge za razmislek, koga postaviti ob Nemanjo Mitrovića v nedeljo proti Domžalam. Luke Koblarja ne bo, ker je bil na zadnji tekmi v ligi z Bravom izključen.

Vmes se je ponudil Luka Uskoković, ki je dobil priložnost takoj v drugem polčasu, ni pa niti nezanemarljivo, da je Maribor podaljšal pogodbo z izkušenim Aleksandrom Rajčevićem. Jakirovića čaka veliko dela v obrambi, ne le iskanje štoperskega para, povrhu pa je še vedno srednjeročno odprto vratarsko vprašanje. Kenan Pirić je tokrat začel, ubranil nevaren strel Martinu Kramariču, Jasmin Handanović vnaša več sigurnosti, a še vedno ni podaljšal pogodbe.

Požeg Vancaš se je (pri)javil za prvo postavo

Če je Jakirović med tednom povedal, da lahko na prvo postavo računajo branilec Nemanja Mitrović ter spredaj Rok Kronaveter in Luka Zahović, ki je začel tokrat na klopi, ampak priskrbel dve podaji in gol z glavo, se je za prvo postavo izdatno poleg Bajdeta ponudil Požeg Vancaš. En gol lepši od drugega, zlasti drugi od treh pa je spomnil na igralca, ki je prišel v Ljudski vrt kot najboljši igralec lanskega prvenstva. Strel Roka Maherja pa je lahko znova naježil kožo Jakiroviću, kakor se je izrazil sam po tekmi s Koprom. Vijoličasti so najbolje torej prihranili za zadnjo tekmo, v kateri je Jakirović lahko dobil večino odgovorov na ključna vprašanje. Od njega bo pa odvisno, ali bo tudi izbral prave. Šibke točke so še vedno, ampak močne znajo biti še močnejše.

 

***
Okvir

Maribor – Bravo 6:1 (1:1)

Strelci: 1:0 Vrhovec (20.), 1:1 Brekalo (30.), 2:1 Bajde (54.), 3:1 Požeg Vancaš (65.), 4:1 Zahović (67.), 5:1 Požeg Vancaš (79.), 6:1 Požeg Vancaš (83.)

Stadion Ljudski vrt, brez gledalcev, sodnik Borošak.

MARIBOR: Pirić (od 60. Handanović), Klinar (od 54. Milec), Mitrović (od 68. Dervišević), Peričić (od 46. Uskoković), Viler (od 60. Kolmanič), Vrhovec (od 68. Maher), Pihler (od 60. Cretu), Kronaveter (od 68. Tavares), Kotnik (od 60. Santos), Bajde (od 60. Požeg Vancaš), Mešanović (od 60. Zahović). Trener: Sergej Jakirović.

 

BRAVO (prva postava): Vekić, Trontelj, Brekalo, Drkušić, Kurtović, Žinko, Ogrinec, Agboyi, Nukić, Kramarič, A. Matko. Trener: Dejan Grabić