Na 40. kolesarskem maratonu Okoli Pohorja, ki ga organizira Kolesarsko društvo Branik Maribor, je danes z mariborskega Trga svobode pedala pognalo okoli 290 kolesarjev, ki so se pomerili na štirih različno dolgih progah. Maraton spremlja tudi pester spremljevalni program s športnimi in likovnimi delavnicami ter kulinarično ponudbo.

Rekreacija in druženje

“Maraton združuje vse ljubitelje kolesarjenja, ki jim poganjanje pedalov pomeni način življenja in ki lepote naše domovine najraje občudujejo s kolesa,” so zapisali organizatorji. Je priložnost za rekreacijo, izlet in druženje, odrasli pa lahko s svojim zgledom spodbujajo in motivirajo mlade kolesarje, ki prvič pridejo na tako rekreativno prireditev.

Po navedbah organizatorjev je maraton primeren za vso družino in za kolesarje vseh stopenj pripravljenosti. Svojo kolesarsko pripravljenost so ljubitelji kolesarjenja lahko preverili na progah, dolgih 30, 50, 72 in 147 kilometrov.

Poskrbljeno je bilo tudi za najmlajše, ki so lahko svoje spretnosti na kolesu preizkusili v kolesarski šoli. Manj navdušeni nad kolesi pa so se lahko preizkusili tudi v tenisu in različnih športnih vadbah, organizatorji pa so pripravili tudi likovne in ustvarjalne delavnice.

Prvi maraton okoli Pohorja potekal že leta 1979

Prvi rekreativni kolesarski maraton okoli Pohorja, dolg 150 kilometrov, je potekal 24. junija 1979, posvetili pa so ga spominu na padle borce Pohorskega bataljona. Po navedbah spletne strani maratona je maraton okoli Pohorja tako najstarejša kolesarska prireditev v Sloveniji. Pred 40 leti se ga je udeležilo približno 1400 kolesarjev. Zanimanje za rekreativno kolesarjenje je z leti naraščalo in leta 1982 se je maratona udeležilo rekordnih 2654 kolesarjev.

STA