Šport

Fitnesi na prostem v Mariboru in okolici dobro sprejeti

Tea Tošić, 21.04.19 ob 10:46

V MO Maribor so fitnesi med občani dobro sprejeti. V prihodnjem letu načrtujejo nakup novih aparatov, a lokacija kjer bodo nameščeni še ni znana.

Postavitev zunanjih fitnes naprav v naselju Gosposvetska, Magdalenskem parku in Športnem parku Tabor je zagotovo dosegla svoj namen. Občani fitnese, ki so popolnoma brezplačni, redno obiskujejo in koristijo tako za priložnostno rekreacijo kot za redno vadbo. Novih fitnesov na prostem na mariborski občini v tem letu ne planirajo, v sklopu prenove Ljubljanske ulice bodo izvedli zgolj premestitev naprav. Sedaj so le-te nameščene na severni strani, premestili jih bodo na vzhodni del košarkarskega igrišča.

»V naslednjem letu je predviden nakup fitnes naprav, v kateri MČ ali KS bodo nameščene, še ni dogovorjeno,« so nam nekoliko skrivnostno dejali na MO Maribor.

Fitnes na prostem v Športnem parku Tabor so postavili leta 2017. Vrednost investicija je znašala 14.000 evrov.

V Športnem parku Študentskih domov UM so fitnes na prostem postavili leta 2015, leto kasneje so ga dogradili. Uporaba naprav v fitnesu na prostem je brezplačna za vse obiskovalce in je možna  od 8. do 21. ure. Ponoči je športni park zaklenjen in pod nadzorom.

Pred štirimi leti smo Mariborčani prejeli prvi fitnes na prostem. Ta je lociran v naselju Gosposvetska.

»V zunanjem  fitnesu beležimo dober obisk stanovalcev Študentskih domov, predvsem ob vikendih pa opažamo tudi zunanje uporabnike. V sklopu projekta Zdrav življenjski slog v študentskih domovih imamo organizirano vodeno vadbo ob sodelovanju habilitiranih profesorjev športne vzgoje,« nam pojasni Maja Krajnc Ružič iz Študentskih domov Univerze v Mariboru. Ob tem je direktorica še dejala, da vodstvo študentskih domov daje poseben poudarek urejenosti športne infrastrukture v študentskem kampusu,
kjer imajo stanovalci domov možnost aktivnega preživljanja prostega časa in druženja s sovrstniki na prostem.

Priljubljeni tudi v okolici

V občini Šentilj so fitnesa na prostem uredili že leta 2015. Le-ta se nahajata na dveh lokacijah: v Šentilju med šolo in nogometnim igriščem ter Sladkem Vrhu, zraven OŠ Sladki Vrh. »Fitnes na prostem v Šentilju vsebuje 6 naprav, v Sladkem Vrhu pa 12. Fitnesa sta na razpolago vsem obiskovalcem, prav tako sta osvetljena,« nam povedo v občini Šentilj in dodajo, da menijo, da imajo omenjene naprave za občino velik pomen, saj prebivalcem ponuja možnost rekreacije, dostopne čez celo leto.

Želijo si vzpodbuditi občane k aktivnemu življenjskemu slogu

V prvi polovici leta 2017 je Občina Ruše športne površine obogatila s sklopom zunanjih fitnes naprav v parku pred zdravstvenim domom v neposredni bližini stadiona NK Pohorje in Športnega parka Ruše. Kot so nam opisali fitnes vsebuje šest vadbenih naprav in sicer: potisk s prsi in poteg na prsi, dvojni tekač, veslač, eliptični trenažer, upogib trupa pod naklonom in potisk z nogami. »Ulične vadbe postajajo čedalje bolj priljubljen način vadbe na prostem med športnimi rekreativci in športniki vseh generacij. Občina Ruše je tako s fitnesom na prostem razširila ponudbo v okviru športnih površin za ljubitelje športa in rekreacije ter sledila sodobnim trendom,« nam pojasnijo v občini Ruše in dodajo, da so z razširitvijo ponudbe različnih oblik športa in rekreacije želeli občane in občanke vzpodbuditi k zdravemu in aktivnemu življenjskemu slogu.