Zaenkrat smo edina država v tem delu Evrope, ki ne omogoča vadbe v fitnes centrih, so sporočili iz Slovenske fitnes iniciative. Na odločevalce apelirajo naj čimprej omogočijo odprtje vadbenih centrov.

Foto: Bodifit

Slovenska fitnes iniciativa je v sporočilu za javnost opozorila, da je ljudem še vedno onemogočena vadba v fitnes centrih kljub stabilni epidemiološki sliki. Prepričani so, da so njihovi uporabniki s tem prikrajšani vadbe ter da so takšna določila diskriminatorna.

Njihov zapis objavljamo v celoti.

Tisoče državljanov si želi vadbe

Teče že 11. teden, odkar nas je zadela epidemija korone, ključnega pomena pa je, da smo v tem času ostali zbrani, se izolirali in upoštevali navodila države ter predvsem skrbeli za svoje psihofizično zdravje. V vseh teh tednih, ko je virus bil na pohodu, smo se aktivirali na najrazličnejše načine sami doma ali v naravi. V zadnjih tednih so se sprostile vse oblike rekreacije in športa, vsaj v vseh državah okrog nas.

Pravzaprav smo zaenkrat še edina država v tem delu Evrope, ki ima najpomembnejši sektor športne rekreacije fitnesa, (dejavnosti, s katero se v Evropi ukvarja skoraj 65 milijonov ljudi)  – še vedno onemogočen. Tudi v Sloveniji je tisoče in tisoče naveličanih Slovenk in Slovencev, ki si svojo priljubljeno vadbeno obliko po vseh teh mesecih, končno želijo znova v svojem vsakdanu.

»Glede na odpiranje večine dejavnosti in aktivnosti v državi ne vidim resnih pomislekov za ponovno odprtje vseh vadbenih centrov. Vsekakor je pred odprtjem potrebno zagotoviti varne pogoje za vadeče in tudi za osebje, ki tam dela.«

Naj ponovimo besede Dr. Mateje Logar s Katedre za infekcijske bolezni in epidemiologijo, ki pravi: »Glede na odpiranje večine dejavnosti in aktivnosti v državi ne vidim resnih pomislekov za ponovno odprtje vseh vadbenih centrov. Vsekakor je pred odprtjem potrebno zagotoviti varne pogoje za vadeče in tudi za osebje, ki tam dela.«

Pričakovali so vsaj jasno časovnico

Kdaj se bodo športno – rekreativne fitnes dejavnosti sprostile, da se bo tisočem vadečim omogočila individualna, ločena in brezkontaktna oblika rekreacije?  Do danes nam država tega ni bila sposobna sporočiti. Prepoveduje se nam delovanje kljub temu, da epidemiološka slika dobiva popolnoma drugačno podobo in kljub temu, da smo edina država, ki ima fitnese v tem delu Evrope še zaprte. Pričakovati je bilo, da nam bodo pristojni postregli z jasno časovnico, saj iz strokovnega vidika do sproščanja naših aktivnosti ni zadržkov, seveda ob upoštevanju smernic NIJZ. Jasno se je pokazalo, da v administraciji in politiki naše države nekaj zelo peša.

Slovenska fitnes iniciativa z več kot 60 pridruženimi športno – rekreativnimi fitnes centri in Markom Geršakom na čelu si že en mesec prizadeva, da bi se to diskriminatorno ravnanje prenehalo.

Fizična aktivnost vpliva na zdravje

Raziskave in strokovnjaki povsod po svetu ugotavljajo, da nadzorovana preventivna oblika rekreativne vadbe fitnesa izjemno ugodno pripomore k psihofizičnemu stanju posameznika. Redno aktiven posameznik je tudi bolj zdrav posameznik, kar drastično zmanjša možnost okužb. Izkušnje iz držav, kjer fitnesi delujejo pričajo, da sprostitev tovrstnih aktivnosti ugodno vpliva na psihofizično stanje ljudi, zato ni nikakršnega vzroka za bojazni, seveda ob upoštevanju osnovnih smernic pristojnih inštitucij.

zkušnje iz držav, kjer fitnesi delujejo pričajo, da sprostitev tovrstnih aktivnosti ugodno vpliva na psihofizično stanje ljudi, zato ni nikakršnega vzroka za bojazni, seveda ob upoštevanju osnovnih smernic pristojnih inštitucij.

Ravno nasprotno – zaželeno je, da se ljudje še bolj kot kdaj koli prej ukvarjajo s tem, kako biti fit in bolj zdravi. Samo tako bodo težave, ki bodo šele izbruhnile kot posledica teh ukrepov, lažje obvladljive tako iz psihološkega, fizičnega, zdravstvenega in sociološkega vidika. Fitnes ne le, da je popolnoma varna dejavnost, lahko celo pripomore k temu, da ostanemo zdravi.