Redna telovadba je najbolj preprosta in najboljša stvar, ki jo lahko narediti zase in za svoje telo. Da bi pa bili uspešni na svoji poti se je potrebno izogniti določenim napakam. Za strokovni nasvet o tem katere so tiste napake, ki jih lahko delamo vede ali pa tudi nevede smo se obrnili na Fitnes Formo, kjer je nam je ponudila pomoč in nasvete inštruktorica les mills skupinskih treningov, fitnesa, študentka športnega treniranja Tara Turk. Njene odgovore objavljamo v celoti.

Primerjanje z drugimi v Fitnesu

Treningi v fitnesu nam morejo biti v veselje, seveda pa se moramo hkrati tudi zavedati, da je vsak začetek težak. Če nekomu na začetku ne gre, še ne pomeni, da telovadba ni za njega. Potrebuje le čas, da jo osvoji. Zato je potrebno začeti počasi in se ne ozirati na druge in z njimi primerjati. Vsak naj začne na svoji stopnji športno fizične pripravljenosti in postopoma dodaja intenzivnost in obseg treninga. Pomembno je, da je trening primeren naši trenutni treniranosti, saj je lahko v nasprotnem primeru nevaren in tudi neefektiven.  Če se primerjamo z drugimi bolj veščimi, ki imajo za sabo že veliko kilometrine lahko to pomeni upad motivacije, kar bi pa seveda bila škoda.

FOTO: fitnesforma.com

 Vsak ima specifične gibalne sposobnosti

Da bi vsak dosegel kar se da najboljšo postavo njegovi genetiki smo zato tukaj mi strokovnjaki, ki vsak dan svetujemo in usmerjamo obiskovalce Fitnes Forme. Vsak izmed nas ima specifične gibalne sposobnosti, ki jih je treba upoštevati in prilagoditi trenutni treniranosti in ciljem. Seveda je to mogoče le postopoma. Tudi pri treningu, spremembi izgleda ali izboljšanju življenjskega stila, je potreben čas, ne smemo prehitevati, ampak delati majhne korake do večjih uspehov. Prav ti so prava pot do zmage. Kot povsod, tudi pri vadbi do uspeha ni dvigala, so pa zelo strme stopnice in prej, ko to vzamemo v zakup, hitreje tudi napredujemo in vse steče veliko lažje in prijetneje.

Pretiravanje z intenzivnostjo vadbe

Telovadba je zelo pomembna za naše telo, kondicijo, zdravje, lahko bi skoraj rekli nepogrešljiva za naše življenje, vendar z njo vsekakor ne smemo pretiravati, saj si lahko naredimo več škode kot koristi. Naši trenerji znajo količino in intenzivnost vaje prilagajati tako, da se izkoristi maksimalni učinek vadbe pri tem pa se seveda ne pretirava.

FOTO; fitnesforma.com

Izvajanje vaj in treningov po principu You-tubarjev

Začetniki velikokrat vzamejo za vzgled bolj trenirane bodisi vrstnike, blogerje, vrhunske športnike, vzornike, inštruktorje in trenerje. To seveda ni dobro. Intenzivnost treninga naj se dodaja postopoma. Najprej začnite z bolj kontroliranimi vadbami in vajami, bolj statičnimi vajami in kasneje dodajajte več dinamike, bremena, intenzivnosti, obsegov giba, ipd. Odvisno od specifike in želj, oziroma potreb glede na vaše trenutno stanje.

Priporoča se tudi, da ob začetku treniranja žrtvujete kak euro več in najamete nekoga, ki je usposobljen za delo v športu. Pravilno naučeni gibalni vzorci bodo zelo dobro investirani za naprej. Zelo težko pa je, če se gibov naučimo napačno, saj je le te zelo težko reprogramirati in vzame veliko več časa in pozornosti, da se jih naučimo vsaj približno bolje, varneje in kvalitetnejše.

Premalo hrane

V želji po hitrejši izgubi kilogramov se marsikdo odloči zaužiti premale količine hrane, kar pa skupaj s telovadbo zelo slabo vpliva na naše telo. Kalorije nam dajo energijo, ko ne zaužijemo dovolj kalorij se nam začne dogajati, da nam upade energije in postanemo utrujeni.  S prehrano moramo organizmu zagotoviti energijo, ki jo telo potrebuje ne le za izvajanje telesnih aktivnosti, ampak tudi za uspešno regeneracijo po končanem naporu. Med regeneracijo se v mišicah celijo mikro poškodbe, ki so nastale med treningom, polnijo se glikogenske zaloge in izgrajujejo nove beljakovine ter nadomeščajo med naporom izgubljeni elektroliti in tekočina.

Premalo tekočine

Med vadbo telo izgubi veliko vode, zato je potrebno poskrbeti za ustrezno hidracijo, na kar pa na žalost mnogokrat pozabimo. Izguba več kot dveh odstotkov telesne mase na račun izgube vode iz telesa dokazano zmanjša učinkovitost vadbe,  pomanjkanje tekočine v telesu sproži stres v kardiovaskularnem in termoregulatornem sistemu ter tako vodi do zmanjšane učinkovitosti in povečanega napora.

Vadbe, ki jih ponuja Fitnes Forma, urnik ter cenik najdete TUKAJ.