Le teden dni bo trajal premor od prejšnje do nove sezone. Za Maribor bo letošnja sezona jubilejna: 12. decembra bodo vijoličasti praznovali šestdeseto obletnico. V trideseti sezoni državnega prvenstva bodo lovili šestnajsti naslov. Ocenjujemo, kako in s kom.

NK Maribor, 22. februarja, 2020

Že res, da je vsaka sezona posebna. Je. Ampak letošnja bo za NK Maribor toliko bolj. Jubilejna bo. Dvanajstega decembra bo klub iz Mladinske namreč slavil okroglo šestdeseto obletnico, lovil pa bo šestnajsti državni naslov v trideseti sezoni slovenskega državnega prvenstva. Sezona se prične neuradno nocoj s tradicionalno večerjo, nato pa uradno s prvim jutrišnjim treningom. Končno bodo v ekipi lahko tudi za tekme konkurirali vratar Ažbe Jug, branilec Ilija Martinović in vezist Jan Repas. Vrnila sta se Aljoša Matko in Martin Kramarič.

Kako je bilo pred desetimi leti?

Pred desetimi leti so vijoličasti veličastno slavili v SNG Maribor. Prišli so vsi, manjkal ni praktično nihče, ki je pustil pečat v mariborskem nogometu. Pet filmov za pet desetletij se je zavrtelo, zaigrala so Čudežna polja, peli so Edvin Fliser, Jože Kobler, Alfi Nipič, skeče je imel Reporter Milan, poklon so doživele legende Vojislav Simeunović, Tomislav Prosen in Branko Horjak.

Predsednik kluba Drago Cotar je takrat pisal, da so navijači zagrabili slogan en klub, ena čast. Vijoličasti so poletje pred tem, četudi je državni naslov za eno leto odšel v Koper, začeli graditi evropske temelje, ko so pošteno stresli Palermo, Zlatko Zahović pa je zlasti v Josipu Iličiću našel biser, v Arminu Bačinoviću in Siniši Anđelkoviću pa še dva, ki ju je za zajetno odškodnino prav tako prodal v Palermo. In zagotovil finančno osnovo.

Predsednik kluba Drago Cotar je takrat pisal, da so navijači zagrabili slogan en klub, ena čast. Vijoličasti so poletje pred tem, četudi je državni naslov za eno leto odšel v Koper, začeli graditi evropske temelje, ko so pošteno stresli Palermo, Zlatko Zahović pa je zlasti v Josipu Iličiću našel biser, v Arminu Bačinoviću in Siniši Anđelkoviću pa še dva, ki ju je za zajetno odškodnino prav tako prodal v Palermo. In zagotovil finančno osnovo.

V naslednjih desetih sezonah je Maribor kar sedemkrat osvojil prvenstvo, v treh preostalih pa vselej drugo mesto. Krona so bili evropski uspehi: dve ligi prvakov in trikrat liga Evropa, v kateri so celo prezimili. Maribor je postal inštitucija, število sezonskih vstopnic in obisk v Ljudskem vrtu so spet zrasli, Toda tvorca uspeha sta odšla prav v zadnjem letu desetletke: odšel je trener Darko Milanič, za njim pa še Zahović.

Jakirović dobro analiziral Maribor

Tako se v prvo polno sezono od začetka ob stanovitnem vodstvu kluba –Cotar je še vedno predsednik kluba, Bojan Ban poslovni direktor – podaja športni direktor Oliver Bogatinov. Kadrovske poteze je začel vleči pravočasno, kar je toliko bolj pomembno v tem, korona času, ko je bila minula sezona najdaljša do sedaj, nova pa bo prav tako zgoščena.

Za trenerja je izbral Sergeja Jakirovića, ki je opozoril nase v HNK Gorica in kmalu potrdil, da je Maribor dobro analiziral, skušal spremeniti igro z višjim pritiskom, streli od daleč in sistemom 4-3-3, vendar je bil na koncu neuspešen pri lovljenju zaostanka.

Za trenerja je izbral Sergeja Jakirovića, ki je opozoril nase v HNK Gorica in kmalu potrdil, da je Maribor dobro analiziral, skušal spremeniti igro z višjim pritiskom, streli od daleč in sistemom 4-3-3, vendar je bil na koncu neuspešen pri lovljenju zaostanka. Maribor je sicer imel možnost, da prehiti Olimpijo, kar jo sicer na koncu je, vendar je smetano z naslovom pobralo Celje.

Jakirović je na enajstih tekmah zabeležil osem zmag in tri poraze, kar je zelo soliden izplen, vendar je najprej uspešno izkoriščal možnosti petih menjav, pravega reza in podpisa pa na tekmah, kjer je res štelo (Olimpija, Celje) ali kjer je štel motiv (Tabor), ni znal vpeljati. Večinoma je zelo samozavesten, glasno hvali tekmece v ligi, medtem ko pri analizah, kadar ne gre, ni vedno najbolj konkreten. Zato po svoje jutri zares začenja znova.

Novinci, ki to skoraj niso

Maribor bo priprave začel s petimi novinci, pri čemer to pravzaprav zares nihče ni. Vsi trije prihodi so v Ljudskem vrtu že dalj časa, tako da so Jug, Martinović in Repas že seznanjeni z Jakirovićem načinom dela. Jug po drobtinicah pri Bordeauxu in Sportingu prihaja kot dolgoročna vratarska rešitev, Martinović pa iz Aluminija kot popravek Špira Peričića. Svojevrstna enigma je Jan Repas, ki v Franciji ni znal vnovčiti talenta, prikazanega v Domžalah. Za mesto, kjer konkurira, je v Mariboru konkurenca kar zgoščena, če denimo zlasti Rudi Požeg Vancaš ne bo odšel.

Svojevrstna enigma je Jan Repas, ki v Franciji ni znal vnovčiti talenta, prikazanega v Domžalah.

V klub se s posoje iz Brava vračata vezist Martin Kramarič in napadalec Aljoša Matko. Slednji je s petnajstimi goli več kot le opozoril nase, potem ko je pri Milaniču dvakrat sicer sedel na klopi, a v vijoličastem priložnosti še ni dočakal. Dvajsetletnik je lahko več kot le notranja rezerva, medtem ko je Jakirović že izrazil začudenje, da se Kramarič »ves čas kali«, potem ko je celo začel tekmo lige prvakov proti Liverpoolu.

Preveč prejetih golov

Analiza minule sezone je pokazala, da je Maribor prejel absolutno preveč golov. Že v Evropi, kjer so od AIK-ja prejeli štiri gole, od Rosenborga kar šest in še dva od Ludogorca, v državnem prvenstvu pa kar 39. Pod Jakirovićem niso uspeli povezati dveh tekem, kjer ne bi prejeli gola, 39 prejetih golov pa je povrhu največ v minulem desetletju.

Toda ko ga je Jakirović prav tako vrnil v gol, se je kasneje raje odločil, da bo še kaj ubranil tudi Pirić. Handanović je namreč prejel kar devet golov na štirih tekmah, ampak pri praktično nobenem ni mogel storiti ničesar. Še zlasti ne pri štirih (na štiri podlage) v Sežani, kjer je obramba povsem zatajila. Jug tako lahko upravičeno računa na minute.

Zakaj? Delno gre odgovor iskati že v vratarskih menjavah, potem ko je Kenan Pirić do jeseni izgubil mesto prvega golmana in je Jasmin Handanović takoj pokazal, da je lahko več kot le dober mentor. Toda ko ga je Jakirović prav tako vrnil v gol, se je kasneje raje odločil, da bo še kaj ubranil tudi Pirić. Handanović je namreč prejel kar devet golov na štirih tekmah, ampak pri praktično nobenem ni mogel storiti ničesar. Še zlasti ne pri štirih (na štiri podlage) v Sežani, kjer je obramba povsem zatajila. Jug tako lahko upravičeno računa na minute.

Tako bo Nemanji Mitroviću še kako prav prišel partner Ilija Martinović, potem ko je Špiro Peričić, ki je sicer vmes imel pozitivne prebliske ter zabil tudi dva ligaška in en evropski gol, napake pretvarjal v poraze. Če je Mitja Viler imela relativno standardno sezono, ki pa se ne morajo ponavljati v nedogled, se je Martin Milec našel šele na samem koncu, medtem ko Denis Klinar in Žan Kolmanič težko rečeta, da nista dobila priložnosti.

Koga v napad?

Na medijskih terminih, pred tekmami ali po njih, Jakirović ni pretirano omenjal Luke Zahovića. Če je že dobil vprašanje, kaj meni o formi (pred)lanskega najboljšega strelca, je povedal podobno, kar je nizal že Darko Milanič. Da so napadalci pač zadovoljni takrat, kadar zabijajo. Po nadaljevanju prvenstva je Zahović zabil tri gole na enajstih tekmah, pri čemer ni začel na zgolj dveh. Vsaj menjavati ga je začel Jakirović, vendar s Tavaresom, ki tudi novemu trenerju sporoča, da bo zadel 200 golov. Pri čemer, smeh na stran, je kapetan zabil po koroni gol več v precej bolj skromni minutaži, saj je začel le tekmi z Rudarjem in Sežano. Nardin Mulahusejnović je odšel v Koper, Jasmin Mešanović pa nikdar več ni bil zares napadalec.

Maribor je tako postal klub, kjer zabija več nogometašev in tudi več tistih, ki so za napadalcem. Rok Kronaveter ni imel bisernate ali izstopajoče sezone, pa je vseeno gladko postal prvi strelec s štirinajstimi goli, medtem ko Rudi Požeg Vancaš svoje desetice razen v Domžalah ni vnovčil.

Maribor je tako postal klub, kjer zabija več nogometašev in tudi več tistih, ki so za napadalcem. Rok Kronaveter ni imel bisernate ali izstopajoče sezone, pa je vseeno gladko postal prvi strelec s štirinajstimi goli, medtem ko Rudi Požeg Vancaš svoje desetice razen v Domžalah ni vnovčil. Andrej Kotnik je imel prebliske, ampak se je javno lahko naposlušal kritik zaradi svojega načina (ne)dela, Gregor Bajde je imel strašno željo, v kateri je celo pregorel, Jasmin Mešanović je pokazal absolutno premalo, pa čeprav je hvaležen delavec, medtem ko Felipe Santos pač ni za prvo postavo. Zato ni čudno, da je precej slonelo tudi na strele in kote Amirja Derviševića, še zlasti, ko je pozimi odšel Dino Hotić.

Dolge in drage pogodbe

Klubski ustroj je večinoma po odhodu Zahovića ostal. Predsednik je še naprej Drago Cotar, ki ima vse bolj častno funkcijo. Poslovni direktor Bojan Ban je skupaj z upravo uspešno izpeljal znižanje plač, na klubskem računu je zaenkrat še dovolj zaloge za hude čase, vendar ključno bo, ali se klub že zaveda, da so hudi časi že dejansko prišli.

Podaljševanje pogodb ali sklenitev teh za daljši rok z igralci, s katerimi Maribor ni mogel niti ubraniti naslova, kaj šele narediti razlike v Evropi, lahko postane breme. Zahović je pred odhodom namreč zavračal ponudbe za Jasmina Mešanovića in Kenana Pirića, tujca, ki sta bila resda uspešna prebliska, vendar ob svojih plačah tudi slaba naložba in posledično breme.

Glede na stanje na trgu, kjer višine prestopov še vedno nihajo, saj nihče ne ve, kakšni bodo srednjeročni proračuni klubov, si Maribor sploh ob takem kadru težko lahko obeta milijonski pristop. Staviti na Evropo zna biti tvegano, saj žoga vedno ne gre v gol za Uefine milijone, kot se je Mariboru že zgodilo proti Gabali in lani proti Ludogorcu.

Glede na stanje na trgu, kjer višine prestopov še vedno nihajo, saj nihče ne ve, kakšni bodo srednjeročni proračuni klubov, si Maribor sploh ob takem kadru težko lahko obeta milijonski pristop. Staviti na Evropo zna biti tvegano, saj žoga vedno ne gre v gol za Uefine milijone, kot se je Mariboru že zgodilo proti Gabali in lani proti Ludogorcu.

Toliko bolj zdaj, ko se igra le na eno tekmo, gostitelja pa določi žreb. Vijoličasti imajo zveste sponzorje, vendar osnovni proračun zlasti ob zmanjšanju prihodkov od navijačev, ki ne morejo na tekme z novimi artikli, še zdaleč ne zadošča glede na trenutni pogon. Če vijoličasti želijo delovati na teh obratih, morajo bodisi ustvariti presežne igralce ali se uvrstiti v skupinski del lige Evropa. Ne še nujno letos, kmalu pa.

Neki novi časi

Šele na zadnji tekmi v Kidričevem se je spet slišalo navijaške pesmi viol. V »šumi« se pač da priti »ob« tekmo, navijati onstran ograje in videti dovolj, da je to vredno obiska. Ampak obenem je Maribor brez podpore, ki je v Ljudskem vrtu pač tradicionalno največja. V minuli sezoni naj bi neuradno sezonske karte presegle številko dva tisoč, kar je bil tudi razlog, da niso mogli najti pravičnega sistema, ki v okvirju omejitev (500 oseb na športni prireditvi) ne bi povzročal nejevolje.

Pred desetimi leti je Maribor naredil razliko že poleti, ko si je z všečno igro priskrbel milijone s prestopi. In nato osvojil naslov ter zatem še kar štiri zapored. Dokler ni v slovenski nogomet prišel Milan Mandarić.

Zato bo ključno v jubilejni sezoni to, koliko v Ljudskem vrtu razumejo kontekst in aktualnost razmer. Če je Milanič najbrž odšel pozno, kar velja tudi za Zahovića, se zdi, da nista odšla prepozno. Je pa res, da je zdaj časa za popravne izpite in slabše sezone vse manj. Pred desetimi leti je Maribor naredil razliko že poleti, ko si je z všečno igro priskrbel milijone s prestopi. In nato osvojil naslov ter zatem še kar štiri zapored. Dokler ni v slovenski nogomet prišel Milan Mandarić. Mariboru je to odneslo dva naslova v Ljubljano, a prineslo še tretjo ligo prvakov. Nato je letos naslov prvič osvojilo Celje. Neki novi časi.

Razpored za prvo ligo je relativno soliden

Petkov žreb parov jubilejne, 30. sezone Prve lige Telekom Slovenije je Mariboru namenil v prvem krogu domačo tekmo z Aluminijem. Že za vikend nato sledi gostovanje pri Domžalah, pred prvo tekmo 1. kroga kvalifikacij za ligo Evropa pa še domača tekma z Bravom. Vijoličasti bodo 10. avgusta izvedeli, kdo bo njihov prvi evropski tekmec. Igralo se bo le na eno tekmo, gostitelja bo določil žreb. Po prvi evropski tekmi bo sledil še en domači obračun, ko v Ljudski vrt zadnji avgustovski vikend prihaja aktualni prvak Celje.

Pomembni poletni datumi za NK Maribor

29. julij. Začetek priprav
10. avgust. Žreb parov za 1. krog kvalifikacij za ligo Evropa
13. avgust. Prvi krog PLTS: Maribor – Aluminij (17:00)
16. avgust. Drugi krog PLTS: Domžale – Maribor (17:00)
27. avgust. Tekma 1. kroga kvalifikacij za ligo Evropa