Maribor je suvereno zmagal. Stavek, ki ni bil več samoumeven. Ali uporabljen. Že od sredine junija, nazadnje je šlo tako gladko le proti zadnjemu Rudarju. V Stožicah je na koncu zanesljivo padel Bravo (0:3). Pozna se, koliko pomeni vrnitev Roka Kronavetra. Zadeli so Luka Zahović, Marcos Tavares in Gregor Bajde.

Maribor je suvereno zmagal. Stavek, ki ni bil več samoumeven. Že od sredine junija. Nazadnje je šlo tako gladko le proti Rudarju. Da, tako Maribor gostuje pri večini tistih iz spodnjega dela po nadaljevanju prvenstva. Ko imajo dober dan, so tekme lažje. Vijoličasti so po dveh zaporednih porazih pri Taboru in s Celjem v Stožicah na koncu gladko premagali Bravo (0:3).

Tekma ni bila v Šiški zaradi varnostnih razlogov, Maribor pa je z goloma Luke Zahovića,  Marcosa Tavaresa in Gregorja Bajdeta ob zadovoljivem povratku Roka Kronavetra varno zmagal. Vtis še vedno ni povsem optimalen, padec v prvem polčasu je bil znova viden, ne pa tudi kaznovan, ker je Mustafa Nukić zadel vratnico. Je pa pristop, sploh glede na nedavne pomanjkljivosti, tokrat zalegel. Če Bravo namreč na šestem mestu uživa obstanek v krstni prvoligaški sezoni, se Maribor bori za renome in prihodnost.

Andrej Kotnik že končal sezono

Tokrat je bil Jakirović izdatno prisiljen v premešanje postave. V gol je znova postavil Kenana Pirića, ki je nazadnje branil proti Rudarju (3:0), le nato pa presedel naslednje štiri tekme. Tokrat veliko dela ni imel, predložke je večinoma gladko pobiral, ubranil pa en strel v okvir, pri drugem je pomagala vratnica. Denis Klinar je resda desni bočni, pa še vedno za Jakirovića boljša zamenjava za Mitjo Vilerja kakor Žan Kolmanič. Ne nujno, Klinar je bil daleč najšibkejši člen. Še Špiro Peričić je napako iz prvega dela popravljal v nadaljevanju. V sredini se je moral znajti brez sidrašev Blaža Vrhovca in Alexandruja Cretuja, se je pa zato vrnil Rok Kronaveter. Vrnitev, ki je trajala tudi na tekmi, ampak ko se je udomačil na vrhu sredine, je pokazal, kaj lahko prinese. Varnost, predanost, natančnost, preglednost. Sicer pa je sezono zaradi izpaha pogačice na tekmi s Celjem že končal Andrej Kotnik.

Po petih tekmah brez prejetega gola

Na začetku je kazalo tako, kakor je bilo na koncu. Dobro in preudarno. Vsaj in vsekakor boljše kot proti Celju in v Sežani. Precej bolje, ampak spet dolgo premalo konkretno. Maribor je lažje prihajal višje, ko pa je tja prišel, so se v prvem delu začele stare uganke. Kronaveter je skušal delati razliko, skupaj z Derviševićem sta marljivo izvajala kote ali proste strele. Bolje to kakor prodori v sredino, kjer je Luka Zahović bil sprva še vedno odrezan. Večinoma. Lepe podaje s strani ni izkoristil, ubranil je Vekić.

Nato se je igra v Stožicah prevesila. In Maribor je lahko bil še vesel, da Bravo napak, ki niso le majhne napake, ki jih tekmeci kaznujejo, ni bolj(e) izkoristil. Roko Baturina je nasmodil Špira Peričića, vendar je imel tokrat pomoč preostalih v obrambi: torej Nemanje Mitrovića. Lovil se je na levi strani Denis Klinar, dišalo je, da bo Bravo zadel. Pa ni. Po petih tekmah Maribor ni prejel zadetka.

Vratnica Derviševića, deseti gol Zahovića

Mariboru je spet bolje uspel vstop v polčas v nadaljevanju. Spet sta Kronaveter in Dervišević hitro dočakala prosti strel, prvi je nastavil drugemu. Dervišević je močno udaril, precizno, ampak Igor Vekić je uspel žogo odbiti v vratnico.

Ne dela pa usodnih napak le Maribor. Vsaj tokrat ne. Vratar Igor Vekić je najbrž želel dobro ali pa pričakoval, da Jasmin Mešanović in Martin Milec ne bosta spravila žoge čezenj. Milec jo je, ker je Vekić zataval, ter našel Luko Zahovića. Sam je bil, niti skočiti mu ni bilo treba, da je zabil z glavo. Deseti gol Zahovića v tej sezoni, tretji po nadaljevanju prvenstva vmes ni zabil na petih tekmah zapored.

Tavaresov 155. gol, Bajde lepo po tleh

Bravo je šel vračati, odprl se je in vijoličasti so imeli končno več prostora. Klinar je podaril še eno napako, ko je Bravo zadel vratnico preko Mustafe Nukića. Ampak Mariboru se je tokrat izšlo. Napake niso bile usodne, ravno nasprotno. Jakiroviću je menjava v napadu uspela, Kronaveter je lažje zadihal in našel Marcosa Tavaresa za 155. zadetek v prvi ligi za Maribor, že četrti po nadaljevanju prvenstva.

Bravo se je počasi sprijaznil, padel pa, ko je Jakiroviću uspela dvojna menjava na krilih: agilni Felipe Santos je našel zagnanega Gregorja Bajdeta. Povsem sam, neoviran in natančen. Po tleh, lep gol za na koncu zanesljivo zmago. Da, takšne tekme Mariboru še uspevajo.

Bravo – Maribor 0:3 (0:0)
Strelec:
0:1 Zahović (53.), 0:2 Tavares (69.), 0:3 Bajde (82.)
Stadion Stožice, brez gledalcev, vreme delno oblačno, igrišče solidno, sodnik Nejc Kajtazović 6 (Kranj),
rumeni karton: Požeg Vancaš, Pihler, Maher; Drkušić.

Bravo: Vekić 5, Trontelj 5 (od 78. Kancilija -), Brekalo 5, Drkušić 5 (od 62. Španring), Kurtovič 5, Žinko 5, Agboyi 6, Ogrinec 6, Nukić 5, Kramarič 6 (od 66. Abdurahimi), Baturina 5; trener: Dejan Grabić 5.

Maribor: Pirić 6, Milec 7, Mitrović 7 (od 86. Koblar -), Peričić 6, Klinar 5, Dervišević 6, Pihler 6 (od 86. Maher -), Požeg Vancaš 6 (od 74. Bajde 7), Kronaveter 7, Mešanović 5 (od 74. Santos 7), Zahović 7 (od 64. Tavares 7); trener: Sergej Jakirović 6.

Igralec tekme: Rok Kronaveter (Maribor).