Vroče iz vroče Sežane: kako je na najmanjšem igrišču v prvi ligi je Maribor doživel največji neuspeh letos. Drugi poraz s 4:1. Sergej Jakirović se je precej uštel, ko je premešal postavo Maribora. V Sežani nemočni vijoličasti so od naslova štiri kroge pred koncem oddaljeni za čudež. Celje beži za tri točke, Olimpija, ki zvečer gosti še Rudar, pa za štiri.

Igrišče v Sežani je res majhno. Res majhno. Ampak je lahko prevelik izziv. Vsaj za Maribor. Že jeseni so vijoličasti na stadionu Rajka Štolfe, ki spravi največ ljudi za gol, prejeli štiri gole. Od Tabora Sežane, ki je komaj drugič prvoligaš. Darka Milaniča oktobra visok poraz še ni stalo mesta trenerja. Pa šola ni zalegla. Sergeja Jakirovića poraz, spet s 4:1, najbrž tudi ne bo stal službe. Bo pa visok, brezzob, grotesken poraz stal Maribor najbrž naslova.

Ni še sicer odločeno, do konca so še štirje krogi, ampak Maribor že za Celjem zaostaja za tri točke. In štiri za Olimpijo, ki nocoj igra z zadnjim Rudarjem. Doma. Knapi letos še niso zmagali. Obrazi in sklonjene glave so povedale skoraj vse. Maribor je zapravil resne možnosti za naslov, še preden je šlo zares.

Preveč v mislih Celje

Vprašanje bo ostalo, kaj je šlo tako narobe. Jakirović je in bo ponudil svoje videnje. Ampak v vroči Sežani je šlo Mariboru vse narobe tako kot konec oktobra. Ne samo zavoljo rezultata. Tuhtal in računal je na nedeljsko tekmo s Celjem, ki da bi odločalo za naslov. Saj bo. Ampak najbolj za Celje.

Da bo premešal postavo, je res držalo. Sergej Jakirović je premešal postavo od obrambe do napada. Žana Kolmaniča je poslal v tek po levi strani, Amirja Derviševića in Felipeja Santosa pa postavil v prvo postavo, prav tako Marcosa Tavaresa, medtem ko je Luko Zahovića pustil na klopi, Gregorja Bajdeta pa celo v Mariboru. Z ničimer ni zadel. Kolmanič je dočakal šolo vtekanja, Dervišević je imel težave s težiščem igre in obrambnimi nalogami, Santosa je takoj posrkalo, Tavares ni imel svojega dneva, čeprav je odigral po dolgem času celotno tekmo.

Začetek je bil dober. Ampak zelo na kratko.

Pa se je začelo točno tako, kakor si je Maribor želel. Hiter gol. Amir Dervišević na tako majhnem igrišču vrže žogo iz avta globoko v kazenski prostor. Glavo je nastavil Špiro Peričić, kakor je bilo očitno dogovorjeno. In to je bilo edino od dogovorov in načrtov, kar je obveljalo. Ampak kaj, ko je bil zgodnji gol še hitreje izničen. Maribor se nikakor ni otresel nelagodnosti, ki jo doživlja v Sežani. Vsaj nekoč novi Zavrč, če ne huje. Izenačujoči gol za 1:1 je bil peti na dveh tekmah letos. Gnabry je imel preveč prostora in predober strel. Saj je Jasmin Handanović dolg, iztegnil se je, pa ni bil niti blizu.

Ni zaleglo, ni pomagalo. Po izenačenju, edinem na tekmi, se je videlo, koliko je Mariboru manjkalo. Pa ne samo danes. Manjkalo je več natančnosti, zbranosti in predvsem kvalitete. Rudi Požeg Vancaš je zmogel le strel od daleč. Veliko upanje, rekordni prestop in slaba tekma. Tavaresu se tokrat ni posrečilo, da bi prelisičil obrambo, ki jo je do pol ure še skrbelo, da bi Maribor lahko storil karkoli.

Igralec tekme, ki je že odigral zadnjo tekmo

Nato je bil na igrišču le še Tabor. Moštvo, ki bi naj imelo glavno tekmo sezone, v kateri je bil cilj obstanek, v nedeljo v Kranju pri Triglavu, ki je trenutno na devetem mestu za dodatne kvalifikacije. Pa so tri točke vzeli prej. Sedem so jih letos osvojili proti Mariboru, zadnje tri tako, da so tekli, borbali, grizli, tekli, streljali. Povezanom, neboječe in organizirano. Rodrigue Bongongui sploh naj ne bi bil na tej tekmi. Moral bi že v Izrael, kamor je prestopil. »Podpisal je za klub v Izraelu, ampak vizo dobiš na podlagi pogodbe, ki velja za novo sezono, tako da lahko še nastopi za nas,« je uradni napovedovalec pojasnil pod tekmo. Z razlogom.

Kamerunec je v Sežani res popularen. Kaj ne bi bil, če pa so njegova preigravanja skoraj kultna. Sploh ni rabil zabiti gola, pa je dobil stoječe ovacije. Človek, ki je zadnjo tekmo odigral konec junija. Sedemindvajseto. V osemindvajseti je igral kot igralec tekme. Blaž Vrhovec se ni spomnil, kaj zmore Tabor. Za drugi gol Tabora je Bongongui krenil, preigraval, nasmodil Peričića, nato našel Stefana Stevanovića. Imel je čas, željo, voljo, znanje. In Martina Milca kmalu na tleh. Prekrasen gol. Pa niti polčas še ni bil, ko je Rodrigue Bongongui znova pokazal, kaj vse zna. Nasmodil je obrambo Maribora in nastavil žogo Eriku Salkiću. Polčas 3:1.

Niti več kot pet menjav ne bi pomagalo

Jakirović je reagiral takoj ob polčasu. Izkazalo se je, da vsaj 45 minut prepozno. Ugotovil je, da Felipe Santos ni za prvo postavo, kljub doprinosu s klopi. Sprijaznil se je, da je imel Vrhovec najbrž najslabšo tekmo v majici Maribora. Ter da z Jasminom Mešanovićem vsemu teku navkljub ne bo spremembe na semaforju. Pa tisti, ki so vstopili (Kotnik, Cretu, Pihler) niso naredili razlike.

Deset minut je Maribor pritiskal, skušal pokazati Taboru, kaj lahko narediš s petimi menjavami. Izkazalo se je, da nič. Maribor je deset minut tuhtal, kako zabiti, Tabor je za četrtega potreboval eno akcijo. Stevanović je mojstrsko podal Leonu Severju. Mladi reprezentant je suvereno zabil, brez omahovanja. Maribor je sicer poskušal, solo akcije je spravljal skupaj Andrej Kotnik. Zaman. Medlo, nemočno, neučinkovito. Na koncu je bil Tabor bližje petemu golu, tresla se je vratnica.

V Sežani se je poznalo, kaj lahko pomenijo tudi navijači. Živa stvar. Strast, čustva, upanje. Nogomet. In vse, kar prinaša. Zato je tako popularen, zato se je vrnil, ko se drugi športi večinoma še niso. Ker je vsaka tekma lahko nova zgodba. Maribor se iz stare ni naučil prav nič. In tudi to ga utegne stati naslova. Ker je verjel, da bo prvak postal kje drugje. Zdaj ve, kje niti slučajno ni igral tako, da bi igral, kakor prvaki ponavadi zmagujejo prvenstva. Na stadionu Rajka Štolfe v Sežani. Tu se na pol, s kalkulacijami, ki da jih sam Jakirović ne dela, ne da.

Tabor Sežana – Maribor 4:1 (3:1)Strelci: 0:1 Peričić (7.), 1:1 Grobry (8.), 2:1 Stefanović (26.), 3:1 Salkić (45.), 4:1 Sever (56.)
Stadion Rajko Štolfa, vreme vroče, igrišče solidno, 350 gledalcev, sodnik Andrej Žnidaršič 6 (Kranj), rumeni karton: Sever, Rener; Milec, Dervišević, Pihler.

Tabor Sežana: Rener 7, Azinović 7, Nemanič 7, Ristić 7, Denis Kouao 7, Salkić 7 (od 69. Mihajlević -), Grobry 8, Krivičić 8, Sever 8 (od 86. Horvat -), Stevanović 8, Bongongui 8 (od 71. Pittinari); trener: Mauro Camoranesi 8.

Maribor: Handanović 4, Milec 3, Peričić 3 (od 59. Koblar 4), Mitrović 3, Kolmanič 3, Vrhovec 4 (od 46. Cretu 3), Dervišević 4, Felipe Santos 3 (od 46. Pihler 4), Požeg Vancaš 3 (od 59. Zahović 3), Mešanović 3 (od 46. Kotnik 4), Tavares 4; trener: Sergej Jakirović 3.

Igralec tekme: Rodrigue Bongongui (Tabor Sežana)