Morda bo šlo pa v – sedmo. Šestkrat doslej, ko sta se pomerila Maribor in Mura, vijoličasti namreč še niso zmagali. Vsaj v prvenstvu, tam kjer najbolj šteje, ne. Jutri ob 17. uri imajo sedmo priložnost. Dosedanji izplen? Pet remijev in ena visoka zmaga Prekmurcev. Ampak tokrat bo Maribor moral zaigrati brez Luke Zahovića. Pok v gležnju na sobotnem derbiju je dobil svojo diagnozo: operacija ne bo potrebna, bo pa dvakratni najboljši strelec prvenstva potreboval štiri tedne mirovanja. »Ni strašno huda poškodba, vendar terja pazljivost,« je sporočil trener Darko Milanič. Tako se po derbiju, na katerem je za remi (1:1) zabil Rok Kronaveter, prvi strelec letošnjega moštva, še bolj poraja vprašanje: kdo bo torej zabil?

Poškodovan(i) v najslabšem trenutku

Zdaj se dogaja že skoraj praviloma: kadarkoli potrebuje Darko Milanič nekoga, ki sicer čaka na priložnost, se zalomi s poškodbami. Tako je tudi z Nardinom Mulahusejnovićem, 22-letnim napadalcem iz Bosne in Hercegovine, ki bi bil najbolj očitna izbira v konici napada. Doslej je za Maribor zbral le pet nastopov, v celoti pa odigral le tekmo prav proti Muri pred letom dni. »Povedal sem na začetku sezone, da nanj zelo računam(o), vendar se zgodi, da ga poškodba za mesec dni vrže stran od igrišča. Načrt je bil povsem drugačen, da bo nabiral minute. Bomo to pač preložili, dolgo so se ubadali z njim terapevti, nato se bomo trenerji,« je razložil Milanič.

Če lahko največji, zakaj ne tudi Maribor?

Vse bolj se omenja ime Žana Vipotnika, ki trese mreže v mladinski selekciji (13 tekem, 12 golov v tej sezoni) in je član slovenske reprezentance U-18. Bi morda prišel on v plan? »Za jutrišnjo tekmo imam na razpolago dva napadalca: to sta Marcos Tavares in Jasmin Mešanović. Ne smemo izničiti njune pomembnosti, tu bo kasneje Mulahusejnović, mogoče pa kasneje tudi kdo iz mladinske vrste.« Maribor si, je odgovoril Milanič, lahko privošči da bi, kot to počnejo tudi največji klubi v izločilnih bojih lige prvakov, dobili priložnost tudi najstniki: »Če je kdo boljši kot ostali fantje, zagotovo.« Vendar zaenkrat je, kot kaže, plan vztrajati pri preverjenem kadru.

Kriv je tudi Ante Šimundža

Vezist Aleks Pihler je prikimal, da je eden od razlogov, zakaj je Mura še nepremag(ljiv)a, tudi trener črno-belih Ante Šimundža, dolgoletni član Maribora in nekdanji trener vijoličastih: »Verjetno je eden od razlogov, ker ima besedo v taboru Mure, določa sistem, kako igrajo.«

In ta sistem je takšen, da je Mura pri Domžalah (1:2) v nedeljo slavila kljub temu, da je imela več kot uro igralca manj in tudi obakrat zabila z le z desetimi. »Če pogledamo tekmo z Domžalami, se je zdelo, da je za Domžale, ko so imele igralca več, to predstavljalo velik problem,« je tudi Milanič priznal Šimundži izredno disciplino z opozorilom, »Mura se zelo dobro brani.«