Predzadnji dan so na 44. svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju v švicarskem St. Moritzu, ki se je kopal v soncu, medalje podelili še najboljšim slalomistkam. Slovenija je imele v ognju dve žezli. V konkurenci 94 alpskih smučark iz 52 držav sta nastopili Ana Bucik in Maruša Ferk.

Rezultatsko breme je nosila Novogoričanka. Dvanajsta slalomistka sezone, ki je na svetovnem prvenstvu leta 2015 v Veilu v drugem teku odstopila in nekaj slalomske konfiguracije v St. Moritzu okusila na alpski kombinaciji, se je na progo podala kot sedemnajsta in odlično opravila s svojim prvim nastopom.

Pred vstopom v strmino si je nabrala 52 stotink zaostanka, v srednjem delu se je ta povečal najprej na 98 stotink, potem narastel na 1.01 sekunde, v spodnjem delu pa je Bucikova stopila na plin in bila v tem delu celo za pet stotink hitrejša od Shiffrinove. Njen nastop je zadoščalo za 8. mesto po prvi vožnji (+0.96). Od medalje jo je ločilo 37 stotink.

Maruša z veliko napako

Naša druga predstavnica Maruša Ferk je imela kljub štartni številki 29 odlične pogoje na progi. Začetek je bil energičen. Na prvem merjenju vmesnega časa je njen zaostanek znašal 59 stotink, kmalu pa prehodu na strmino pa je sledil zdrs in dobra uvrstitev je splavala po vodi. Maruša se je sicer rešila, a zaostanek v cilju je bil velik. 5.41 sekunde počasnejši čas od Američanke je zadoščal za 51. mesto. Kljub temu smo jo videli tudi v drugi vožnji, saj ima na svetovnem prvenstvu v drugem teku pravico nastopa prvih šestdeset tekmovalk.

Obetal se je razburljiv finale

Najbolje je s prvo progo – potekala je po moškem delu smučišča –, ki jo je zakoličil trener Šarke Strachove, Avstrijec Klaus Mayrhofer, pričakovano opravila branilka naslova Američanka Mikaela Shiffrin, ki je lani tu zmagala na tekmi svetovnega pokala. Najbolj se ji je na navdušuje domačih navijačev približala Švicarka Wendy Holdener, ki je zaostala 38 stotink. Tretja je bila po prvi vožnji Slovakinja Veronika Velez-Zuzulová, ki je v cilju zaostala 59 stotink. Po prvem teku je bilo znotraj ene sekunde kar osem smučark in obetal se je razburljiv finale. V prvi jakostni skupini smo videli zgolj en odstop (Chiara Costazza).

Drugo progo je postavil trener Mikaele Shiffrin, Mike Day, ki je s težko postavitvijo smučarkam precej bolj zakompliciral življenje kot Avstrijec v prvi vožnji. Posledično je bil drugi tek vsaj na začetku precej selektiven. Prvi čas druge vožnje je postavila šele Francozinja Anne-Sophie Barthet, 28. po prvem teku. Nobeni smučarki ni uspel ekstremen skok po letvici. Pred nastopom Ane Bucik je vodstvo z veliko prednostjo prevzela Čehinja Šarka Strachova, bronasta z zadnjega svetovnega prvenstva, ki je s tem nastopom vrgla rokavico najboljši osmerici s prve vožnje. Nekaj težav je imela takoj na začetku, a se je hitro rešila in si do prvega merjenja vmesnega času nabrala 4 stotinke zaostanka, v srednjem delu je ta narastel na 52 stotink, v cilju pa je s 57 stotinkami zaostanka prišla na tedaj drugo mesto. Čehinjo je prva prehitela Švedinja Frida Hansdotter.

Švicarka z novo medaljo 

Pritiska ni zdržala Velez-Zuzulová, ki je odstopila, zato pa ga je ljubljenka občinstva Holdenerjeva, ki je pred nastopom Američanke za 11 stotink prevzela vodstvo in občinstvo poslala v delirij. Malce jih je nato utišala Shiffrinova, ki ni pustila presenečenja in je zgodovinski tretji zaporedni slalomski naslov osvojila z gromozansko prednostjo. S tem je postala šele druga smučarka v zgodovini s takšnim dosežkom. Pred njo je to uspelo le Christel Cranz. Bucikova je s sedmim mestom izenačila svojo najboljšo uvrstitev v karieri. Sedma je bila tudi 8. januarja v Mariboru na Zlati lisici.

Ani je tekma bila super

Ana Bucik je po tekmi z dvema precej različnima postavitvama dejala: ”Še vedno imam rajši malo bolj šprinterske postavitve, z zavitimi imam včasih še malce problemov. Vesela sem, da sem dobro odpeljala tudi drugi del. Pozicija samega telesa sicer ni bila najboljša, malo me je vseskozi vleklo na rit – sploh v srednjem delu – in zaradi tega sem čutila, da nisem razvila najboljšega tempa. Vseeno mislim, da sta bili obe postavitvi kar precej tekoči. Menim, da je bila super tekma za vse tekmovalke.

Proga je bila praktično gladka. Organizatorji so jo res dobro pripravili,” je pogoje pohvalila Bucikova, ki je v drugi vožnji ubrala taktiko iz prvega dela, a z manjšo razliko: ”Po prvem teku sem si želela v drugo odpeljati enako, samo dodati nekaj v zgornjem delu. To sem skušala narediti. Sicer me je malo vrglo, ampak sigurno sem šla na progo odločno. Nisem želela braniti svojega mesta, ker v krogu najboljših z neko srednjo vožnjo zagotovo ne prideš nikamor.

Maruši Ferk se napad iz ozadja ni posrečil, saj je v drugi vožnji žal odstopila in ostala brez uvrstitve.