Šport

100 obletnica Mariborskega šahovskega kluba: Je šah šport ali ne?

Tea Tošić, 18.05.19 ob 17:21

Ekipa kluba uspešno nastopa na tekmovanjih v tujini, kjer dosega odmevne rezultate in hkrati s tem tudi promocijo kluba.

Organizirano šahovsko življenje v Mariboru praznuje stoti jubilej, saj je bil 16. 5. 1919 ustanovljen prvi šahovski klub – Mariborski šahovski klub. Prostore je imel v Terezijinem dvoru (Theresienhof) na Glavnem trgu, ki je tako postal središče mariborskega šahovskega življenja. Pozneje se je preimenoval v Veliko kavarno, nato v Casino, danes pa je ta objekt znan pod imenom Salon uporabnih umetnosti. Prvi predsednik kluba je bil profesor Ivan Favai.

“Posebej smo ponosni na priznanje, ki nam ga je v letošnjem letu podelila Šahovska zveza Slovenije ob 100. jubileju delovanja.”

V njihovem klubu deluje 5 šahovskih trenerjev, FIDE trener Danijel Vombek, FIDE inštruktorji Špelec Darko, Miran Zupe, Franc Virtič in Dragan Simič, ki svoje bogato znanje prenašajo na mlajše generacije. Ekipa kluba uspešno nastopa na tekmovanjih v tujini, kjer dosega odmevne rezultate in hkrati s tem tudi promocijo kluba.

Uspehi kluba v zadnjih 20-ih letih:

Ekipni uspehi v ligaških tekmovanjih: 1 x drugo mesto,5 x tretje mesto

Ekipno pospešeno: 4 x prvo mesto, 5 x drugo mesto

Ekipno hitropotezno: 10 x prvo mesto, 1 x drugo mesto

Počasni šah: državni prvak velemojster Marko Tratar

Posameznik – državni prvak (hitropotezno):Marko Tratar, Zoran Veličkovič, Darko Supančič, Miran Zupe in Marjan Kastelic

Posameznik – državni prvak (pospešeni šah): Marjan Kastelic

Poklepetali smo z enim izmed trenerjem, Francem Virtičem.

Kako dolgo približno traja partija šaha?
Glede na časovno omejitev govorimo o hitropoteznem šahu, pospešenem šahu ali o tako imenovanem počasnem šahu. Ločijo se torej edino pa časovni omejitvi.

Kako pogosto vi osebno igrate šah?
Jaz ga igram sicer enkrat tedensko na tedenskih turnirjih, otroci v šahovskih šolah pa pogosteje, odvisno od nivoja.

Kdaj ste začeli s “šahiranjem”?
Jaz sem začel s sedmimi leti.

Imate morda kakšnega vzornika?
Mogoče Aleksandra Ajehina, od vsakega pa se je možno (potrebno) nekaj naučiti.

Kako pogosta so šahovska tekmovanja?
Šahovska tekmovanja so zelo pogosta. Ekipno so najpomembnejše so državne lige, ki se igrajo enkrat letno. Enkrat letno se igra tudi pokalno tekmovanje. Zraven tega so enkrat letno državna prvenstva v hitropoteznem in pospešenem šahu. Igra se pa tudi posamezno državno prvenstvo. Vse to poteka v dveh kategorijah, ženski in v moški. Zraven tega potekajo številna klubska prvenstva, občinske lige, itd..

Kako priljubljen je po vašem mnenju šah v Sloveniji?
Menim, da priljubljenost šaha ponovno narašča, zlasti med mladimi.

Kaj pa porečete na šah preko računalnika? Občutek igre je zagotovo drugačen?
Zagotovo je drugačen. Pri šahu je pomemben tudi socialni vidik – torej druženje, računalnik pa ni ravno najboljša družba 🙂

Katera so najboljša leta za šahiste?
Za vrhunski nivo zagotovo srednja leta, ni pa to pravilo, saj je mnogo vrhunskih šahistov tudi na t.i. stara leta še vedno dosegalo izjemne rezultate.

Je šah šport ali ne?
Za mene dilema ali je šah šport ali ni, ni pomembna. Pomembno pa je, da je šah tista posebna dejavnost, ki je izvrstna podlaga za osebnostni razvoj posameznika in dejavnost, pri kateri je človek sam odgovoren za svoje poteze, zmage ali poraze.

Vse zanimivosti o klubu lahko preberete na najbolj obiskani šahovski strani v Sloveniji – TUKAJ.