10-letna Trina Lipavc je v soboto na svetovnem prvenstvu karateja v okrilju Fudokan federacije premagala vso konkurenco, a na koncu je oatalo le nekoliko grenkobe, saj slovenske himne niso slisali. Aljoša Lipavc, predsednik Fudokan Zveze karateja Slovenije, miri, da se na tovrstnih večjih tekmovanjih takšne stvari pač zgodijo, navsezadnje gre za prireditev večjega obsega.

FOTO: Tosja Lipavc, Facebook

Tosja Lipavc, mati 10-letne Trine, je na družbenem omrežju Facebook izkazala precejšnje razočaranje nad organizacijo 8. svetovnega prvenstva v karateju pod okriljem Fudokan federacije, ki se je 31. oktobra pričelo v nemškem Sindelfingnu. Lipavčeva, ki je certificirana osebna trenerka pri Tradicionalnem karate inštitutu v Račah, je izjemno ponosna na svojo hčer, ki si je na svetovnem prvenstvu priborila zlato medaljo, a slovenske himne v dvorani ni nilo slišati.

Gepostet von Tosja Lipavc am Freitag, 1. November 2019

“Do neba in nazaj sem ponosna na svojo hčerko … Vsa solzna (od ponosa) čakam, odkar je zmagala, da ji zmagoslavno podelijo nagrado, ki si jo je zaslužila s trdim delom in marsikaterim odrekanjem, kot 10-letnica! Svetovno prvenstvo je višek od viška in velik stres za vsakega odraslega, kaj šele otroka, ampak moja hčerka je dokazala, da zmore in zasluži si podelitev kot se spodobi,” je Štajerka potarnala na družbenem omrežju Facebook.

Lipavčeva je kljub uspehu naših kljub temu nekoliko razočarana. Do zadnjega ni bilo podelitve, dekleta so na na stopnice stopila po hitrem postopku pa še to brez spremljave naše himne. Kot je dejala, so organizatorji očitno pozabili nagraditi celotno kategorijo.

“Sramota za svetovno Fudokan organizacijo. Še enkrat, to naj bi bilo svetovno prvenstvo in ne prijateljska tekma Rače-Duplek,” je dejala.

Sicer velja omeniti še ostale, ki so na prvenstvu najbolj blesteli, domov so prinesli kar 22 medalj.

“Te stvari se dogajajo”

Aljoša Lipavc, predsednik Fudokan Zveze karateja Slovenije, miri, da se na tovrstnih večjih tekmovanjih takšne stvari pač zgodijo. Navsezadnje je bilo na tekmovanju prisotnih več kot 40 držav in dobrih 1800 tekmovačcev, ki so skupno opravili več kot 5000 nastopov.

“Sodniki delajo napake, ki so čisto življenske, trenerji se maksimalno trudimo za vsak nastop našega reprezentanta, jim stojimo ob strani in jih bodrimo … Organizator se trudi po najboljših močeh, vendar se zaradi različnih faktorjev v določenih trenutkih vse ne da izpeljati popolno,” pojasnjuje za Maribor24.

Fudokan obuja tradicijo

Svetovna Fudokan Federacija je največja organizacija tradicionalnega karateja v svetu in z največjo prisotnostjo na prvenstvih. Poudarek je na” Fudokan tradicional”, oziroma tradicionalni veji karateja, ki se razlikuje od Olimpijskega karateja oziroma Svetovne karate federacije (World karate federation), ki ga v Sloveniji zastopa Karate zveza Slovenije (KZS). Fudokan karate zveza je uradna članica Svetovne Fudokan federacije (World Fudokan Federation) in edina zveza, ki goji to šolo karateja v Sloveniji. Na Štajerskem je edino društvo, ki poučuje Fudokan karate, Društvo Traditional karate institute iz Rač.

“V društvu se drzimo načel delo, spoštovanje in razvoj. Ponosni smo na Trino, ki je doprinesla naslov Svetovne prvakinje prvič v kategoriji kate posamično, v izjemno številčni kategoriji 42 nastopajočih. Omeniti velja še 12-letnega domačina iz Frama Gašperja Miuca, ki je zlato prejel v kategoriji kumite sport ter člana Benjamin Žganka, prav tako v kategoriji borb,” še poudarja Lipavc.

V letu 2020 bodo 4 največje organizacije tradicionalnega karateja v svetu organizirale skupno svetovno prvenstvo, ki bo potekalo v Beogradu v Srbiji meseca novembra, kjer je pričakovati več kot 3000 tekmovalcev. Tekmovalne kategorije so izredno široke, tako da se prav vsak lahko preizkusi na tekmovanjih, še razlaga.