Pri Microsoftu tudi menijo, da bo prenovljeni brskalnik Edge toliko drugačen od predhodnika, da si konkretno prevetritev zasluži tudi njegov logotip.

Microsoft napoveduje, da bo po skoraj 24 letih »upokojil« modri logotip s črko e, ki ga je od leta 1996 uporabljal kot ikono svojega spletnega brskalnika Internet Explorer, zadnja štiri leta pa je v nekoliko spremenjeni obliki predstavljal še Microsoftov novi brskalnik Edge.

Skorajšnji izid nove različice svojega spletnega brskalnika

Računalniški velikan Microsoft se pripravlja na skorajšnji izid nove različice svojega spletnega brskalnika Edge, ki je uporabnikom skupaj z operacijskim sistemom Windows 10 na voljo od leta 2015. Najbolj prepoznavni računalniški simbol, poroča Siol, bo torej zamenjal sodobnejši val, ki, ki sicer nekoliko še spominja na črko e, s konkretno grafično osvežitvijo namiguje tudi na veliko spremembo v ozadju delovanja brskalnika Edge.

Logotip si zasluži prevetritev

Prenovljeni Edge za Microsoft pomeni velik korak vstran, saj ga niso razvili v hiši, kot je to navada v podjetju, temveč so ga osnovali na brskalniku Chromium, ki ga je naredil Google in je tudi temelj Chroma, trenutno z naskokom najbolj priljubljenega spletnega brskalnika.

Pri Microsoftu tudi menijo, da bo prenovljeni brskalnik Edge toliko drugačen od predhodnika, da si konkretno prevetritev zasluži tudi njegov logotip. Novi simbol, ki ga je Microsoft izbranim preizkuševalcem novih funkcij operacijskega sistema Windows 10 razkril prek serije namigov in spletne igre, predstavlja bistven odmik od dosedanje grafične podobe Microsoftovih spletnih brskalnikov.

Navezava na predhodnika precej manj očitna

V val, ki predstavlja deskanje po spletu, je sicer še vedno ujeta esenca črke e, ki je na računalnikih z operacijskim sistemom Windows že skoraj poltretje desetletje ikona privzetega brskalnika. A tokrat je navezava na predhodnika precej manj očitna kot pred štirimi leti, ko je prvič izšel brskalnik Edge, katerega ikona je bila zelo podobna tisti od starejšega Internet Explorerja. Microsoft, poročajo na portalu Siol, si je zaradi tega takrat prislužil tudi nekaj kritik, češ da se preveč oklepa preteklosti.

Po dolgem času dobil vrednega tekmeca

Upad priljubljenosti Internet Explorerja, ki je imel do leta 2003 kar okrog 95-odstotni tržni delež, se je začel z letom 2004. Po dolgem času je znova dobil vrednega tekmeca, in sicer brskalnik Mozilla Firefox, njegovo usodo pa je po letu 2008 dokončno zapečatil Google z danes izredno razširjenim brskalnikom Chrome.