Ob današnjem prazniku Marijinega vnebovzetja so praznične maše poleg na Brezjah, ki je najbolj obiskano slvoensko romarsko središče, potekale tudi v več drugih krajih.

V pridigah so med drugim izpostavili potrebo po solidarnosti in odgovornosti ter tudi upanju v času epidemije novega koronavirusa.

V času epidemije se je izkazala potreba po medsebojnem sodelovanju, previdnosti, solidarnosti in odgovornosti drug za drugega, pa je na Ptujski gori poudaril mariborski nadškof metropolit Alojizij Cvikl. “Tam, kjer so se te vrednote porinjene v ozadje, tam so bile poledice zelo hude,” je opozoril. V tem času se je pokazalo, kako težko je preiti iz vsakdanje logike ugodja in iskanja osebnih koristi k logiki skupnega dobrega, “kjer nisem jaz tisti, okoli katerega se mora vse vrteti, ampak je v ospredju naš skupen napor, da ohranjamo vrednoto zdravja in življenja“.

Na Brezjah okoli 3000 ljudi

Na Brezjah se je kljub epidemiološki situaciji zbralo okoli 3000 ljudi, ki so prisluhnili pridigi ljubljanskega nadškofa metropolita Stanislava Zoreta. Kot je dejal, so se danes na Brezjah pri Mariji Pomagaj, kamor že 200 let romajo slovenski kristjani, zbrali zato, da bi se “zahvalili za Božjo pomoč, ki so je deležni po Mariji in da bi po Mariji Pomagaj Očetu izročili svoje prošnje in potrebe vsakdanjega življenja. V preostalem delu je bila pridiga posvečena kardinalu Francu Rodetu, za katerega je bilo vodenje današnjega slovesnega bogoslužja na Brezjah biserna maša, obeležitev 60-letnice duhovniške službe.

Maše v znamenju zaščitnih ukrepov

Upokojeni koprski škof Metod Pirih je na današnji praznik maševal v romarski cerkvi v Logu pri Vipavi. V pridigi se ni izognil aktualnim razmeram oz. epidemiji, ki jo je opisal kot hudo preizkušnjo. “Virus uničuje življenja ljudi in duši naše upanje,” je ponazoril. Kot je poudaril, pa nas Marija tudi danes vabi, naj verjamemo v delovanje Kristusovega vstajenja, saj nas spreminja v ljudi, ki prinašajo luč dobrega v medsebojne odnose, v družino, v Cerkev, v temino zla in našo družbo.

Maske na obrazu in razkužila močno določajo naš način življenja, obhajanja bogoslužij, pa tudi nas opominjajo k odgovornosti za zdravje in življenje drug drugega, je, kot so sporočili iz Slovenske škofovske konference, v maši v Turnišču dejal murskosoboški škof Peter Štumpf. “Čeprav celo danes med prazničnimi bogoslužjih naši obrazni niso vidni, so pa vidne naše oči. Te oči so zaskrbljene. Na njih je vidno to, kar se poraja v naših srcih: strah, negotovost, malodušje, nelagodje, žalost ...” je opozoril, a dodal, da “kot je vsemogočni Bog vedno blizu Marije, je blizu tudi nam” in “ima tudi za nas plan rešitve“.

Maše so oz. bodo potekale tudi po drugih krajih po državi. V Strunjanu so imeli zjutraj mašo ob koncu nočnega bdenja in nato osrednjo romarsko mašo v župnijski cerkvi Matere Božje. Mašo je v romarski cerkvi Matere Božje na Svetih gorah pri Bistrici ob Sotli vodil upokojeni ljubljanski nadškof Anton Stres, mašo v župnijski cerkvi Marijinega vnebovzetja v Olimju upokojeni mariborski nadškof Marjan Turnšek, mašo na Sveti gori pri Novi Gorici koprski škof Jurij Bizjak, mašo pred romarsko cerkvijo Marije vnebovzete na Zaplazu pa novomeški škof Andrej Glavan. Popoldne bo med drugim v župniji Kranj-Primskovo še maša in obnova posvetitve Mariji, ki jo bo vodil novi nadškof in nuncij v Iraku Mitja Leskovar.