Delež tistih, ki preko spleta še niso nikoli nakupovali, se je v letu dni zmanjšal. Tovrstno nakupovanje je zagotovo enostavnejše, a pomembno je, da se zavedate, kakšne so vaše pravice in na kaj morate biti pozorni.

Slika je simbolična

Statistični urad RS je objavil statistiko spletnega nakupovanja. V zadnjih 12 mesecih je preko interneta nakupovalo 56 procentov oseb, starih od 16 pa do 74 let. V zadnjih letih narašča število spletnih kupcev v vseh starostnih skupinah. Delež tistih, ki preko spleta še niso nikoli nakupovali, se je v letu dni zmanjšal s 23 na 21 odstotkov. Večina se je za spletno nakupovanje odločila, da prihrani časa, sledi prihranek denarja.

FOTO: stat.si

Vse manj je ljudi, ki spletnega nakupovanja ne uporabljajo

Največ ljudje kupujejo oblačila, športno opremo ali obutev. Sledi bela tehnika, pohištvo, vstopnice za prireditve,
kozmetika, elektronska oprema, računalniška oprema, zdravila, prehranska dopolnila. Povečuje se tudi delež kupcev,
ki kupujejo pri spletnih prodajalcih iz tujine.

Bodite previdni

Tovrstno nakupovanje je zagotovo enostavnejše, a pomembno je, da se zavedate, kakšne so vaše pravice in na kaj
morate biti pozorni. Prepričajte se, da so kontakti prodajalca objavljeni na spletni strani.

“Spletni kupci so manj zaščiteni, če nakupujejo pri ponudnikih, ki se nahajajo izven Evropske unije (Kitajska, ZDA), saj le-ti niso zavezani k spoštovanju skupne evropske zakonodaje,” pojasnijo na portalu varninainternetu.si. To pomeni, da kupec ne more odstopiti od pogodbe, zahtevati vračila kupnine ali zamenjati blaga. Če z izdelkom ni zadovoljen, žal velja pravilo »Kar dobiš, to imaš«, saj naše potrošniške pravice sežejo le do evropskih meja.

“Žal ne obstaja en sam opozorilni znak, ki bi z gotovostjo kazal na spletno prevaro. Spletni uporabniki moramo poiskati čim več informacij in se naučiti brati med vrsticami,” še povedo.

Če pride do težav pri nakupu v spletni trgovini, katere ponudnik je slovensko podjetje, se lahko potrošniki obrnejo na Tržni inšpektorat prek elektronske pošte gp.tirs@gov.si ali telefona 01 280 87 00.