Piloti bodo s šestimi letali F-16 in tremi letali PC-9 v ponedeljek, 1. junija, preleteli Jesenice, Golnik, Kranj, Ljubljano, Celje, Maribor, Ptuj, Šmarje pri Jelšah, Brežice, Novo mesto, Metliko, Postojno in Izolo s sporočilom, da se z velikimi tveganji lahko uspešno soočamo le tako, da sodelujemo in si pomagamo.

Pripadniki 15. polka vojaškega letalstva Slovenske vojske in 31. lovskega polka Vojnega letalstva ZDA bodo v ponedeljek, 1. junija, med 13.10 in 14.25 ob koncu epidemije covid-19 opravili skupen prelet nad Slovenijo. V tem času bodo patrulje Policije v neposredni bližini bolnišnic prižgale modre luči. Z akcijo se bodo simbolično zahvalili zdravstvenim delavcem, pripadnikom Civilne zaščite in vsem, ki ste bili oziroma ste se vključili v sistem zaščite in reševanja ter vsem, ki so med epidemijo zagotavljali delovanje vseh osnovnih sistemov v državi.

Epidemija covid-19, ki je bila v Sloveniji razglašena 12. marca, se formalno končuje konec tega tedna, saj smo v Sloveniji vsi skupaj v dobrih dveh mesecih izjemno uspešno zajezili širjenje virusa. Dobra epidemiološka slika je omogočila preklic splošne epidemije, pri čemer pa ostaja, da nekatere splošne preventivne higienske in druge ukrepe še naprej izvajamo.

Zahvala vsem, ki so pomagali

“Čeprav smo k dobri epidemiološki sliki prispevali pravzaprav vsi, je bilo najtežje breme predvsem na plečih zdravstvenih delavcev – v zdravstvenih ustanovah UKC Ljubljana in Maribor, Kliniki Golnik in SB Celje, na 16 vstopnih točkah za testiranje potencialno okuženih, po domovih za starejše, v 13 zdravstvenih ekipah, oblikovanih za pomoč osebju v domovih za starejše, epidemiologih … Njihove napore so v ozadju podpirali še številčnejši pripadniki Civilne zaščite, Slovenske vojske in vsi, ki ste bili oziroma ste se vključili v sistem zaščite in reševanja ter vsi, ki ste zagotavljali delovanje vseh osnovnih sistemov v državi,” so zapisali na Ministrstvu za obrambo.

Vsem, ki so tako ali drugače sodelovali pri preprečevanju širjenja covid-19, se bodo skupaj zahvalili pripadniki 15. polka vojaškega letalstva Slovenske vojske in 31. lovskega polka Vojnega letalstva ZDA, ki deluje iz vojaške baze v italijanskem Avianu.

Piloti obeh vojska bodo s šestimi letali F-16 in tremi letali PC-9 v ponedeljek, 1. junija, preleteli Jesenice, Golnik, Kranj, Ljubljano, Celje, Maribor, Ptuj, Šmarje pri Jelšah, Brežice, Novo mesto, Metliko, Postojno in Izolo s sporočilom, da se z velikimi tveganji lahko uspešno soočamo le tako, da sodelujemo in si pomagamo. Ameriški piloti bodo v znak zahvale podobno pred tem preleteli nekatera italijanska mesta.

Časovni načrt in smeri preleta | Avtor MORS

Letala bodo Slovenijo preletela v dveh ešalonih, med katerima bo milja razmika, in sicer na višini približno 1200 metrov s povprečno hitrostjo 425 km/h. V slovenski zračni prostor bodo ameriška letala vstopila ob 13.10.

Časovni načrt preleta:

Jesenice – 13.15,
Golnik – 13.18,
Kranj – 13.20,
Ljubljana – 13.23,
Celje – 13.32,
Maribor – 13.39,
Ptuj – 13.42,
Šmarje pri Jelšah – 13.46,
Brežice – 13.52,
Metlika – 13.59,
Črnomelj – 14.02,
Kočevje – 14.05,
Postojna – 14.16,
Izola – 14.24.