“Razmere so bolj nepregledne kot včeraj, potrebna bo ponovna reorganizacija, ker je iskanje stikov zahtevno. Bolniki, ki so bili na urgenci, naj bodo pozorni na svoje zdravstveno stanje in če ima kdo simptome, podobne gripi,” je povedal direktor Vojko Flis.

Sedem zdravnikov prehospitalne enote zdravstvenega doma ima potrjeno okužbo z novim koronavirusom. Iskanje stikov je zapleteno in še teče, testitranje še poteka, odvzeli pa so že čez 50 brisov, tako med pacienti kot tudi osebjem. Obstaja verjetnost, da je bila okužba vnešena iz tujine, in sicer iz Črne gore, kjer so se zdravniku mudili na strokovnem srečanju.

“Razmere so bolj nepregledne kot včeraj, potrebna bo ponovna reorganizacija, ker je iskanje stikov zahtevno. Bolniki, ki so bili v nedeljo na urgenci, naj bodo pozorni na svoje zdravstveno stanje in če ima kdo simptome, podobne gripi,” je povedal direktor  Vojko Flis.

Težave zaradi izpada zdravstvenega osebja

Doslej so opravili testiranje na novi koronavirus pri že več kot 50 ljudeh, čez dan bodo nadaljevali testiranja. Med zdravstvenim osebjem UKC Maribor zaenkrat ni pozitivnih, je pa 14 oseb napotenih v osamitev, je pojasnil Flis.

Mariborski urgentni center trenutno deluje normalno, bodo pa zaradi izpada zdravstvenega osebja po direktorjevih besedah najverjetneje težave pri nudenju nujne medicinske pomoči na terenu. V UKC Maribor so danes že začeli ponovno vzpostavljati enoto za bolnike s covidom-19, a zaenkrat še nimajo hospitaliziranih bolnikov s covidom-19. Med pozitivnimi sedmimi zdravniki eden kaže resne znake bolezni, ostali pa zaenkrat še ne.