Slovenska obala že pričakuje prve domače turiste, letos pa bo mogoče s seboj pripeljati svoji pasje ljubljenčke. Strunjanska plaža pa ni edina, kjer se lahko osvežite skupaj s psi, saj jih je na območju Jadrana tako pri nas kot na Hrvaškem kar nekaj.

Foto: FB Strunjan

Trendu kvarnerskih plaž, na katerih so psi zelo dobrodošli, sledijo tudi druge plaže ob Jadranu, letos izstopa predvsem nova pasja plaža v Strunjanu. Odločitev za dopust lastnikom štirinožcev namreč pomembno oblikuje tudi dejstvo, ali lahko ob morju počitnikujejo s svojim ljubljenčkom, ali ne.

Na slovenski obali je ob novi strunjanski mogoče najti še nekaj pasjih plaž, med katerimi so plaža v avtokampu Ankaran, divja plaža na Debelem rtiču, plaža Sv. Jernej ob nekdanjem mejnem prehodu Lazaret, koprska pasja plaža na koncu Semedelske, plaža ob izolskem Delamarisu ter pod Belvederjem, kosmatinci pa se lahko v morju ohladijo tudi v avtokampih v Seči in Strunjanu ter na divji plaži na Belih skalah.

Vsekakor pa se je tudi ob dovoljenju za kopanje kosmatincev potrebno držati pravil – pred vstopom na plažo mora biti vaš ljubljenček na povodcu, za njim morate tudi na plaži pobrati iztrebke, vaš pes pa se naj v morje odpravi skupaj z vami.

Kam s psom na Hrvaškem?

Pri naših južnih sosedih imajo na plažah, kjer psom prepovedujejo vstop, izobešeno modro zastavo, a kljub temu pa še vedno veliko plaž, kjer so ti dobrodošli. V Savudriji imajo plažo za pse pri svetilniku, na območju Poreča pa v Starem Červarju v zalivu poleg hotela Laguna Materada. Psom je dovoljeno kopanje na plaži Blue Moon, kjer imajo tudi velik travnik za pasjo igro, in na delu plaže v zalivu Bijela ter na plaži kampa Istra.

Psi dobrodošli tudi v nekaterih kampih

V Novigradu in Umagu se takšne plaže nahajajo v turističnih kompleksih Kangera, Savudrija, Sol Polynesia (imajo še tuš za pse), Sol Stella Maris, v Labinu in Rabcu je psom dovoljeno na vse plaže, ki nimajo modre zastave. V Premanturi je plaža, kamor smejo psi v kampu Stupice in na rtu Kamenjak. S kosmatinci lahko osvežitev poiščete tudi v Medulinu pri Puli, v Rovinju na plaži Galebove stijene, medtem ko se lahko na Štinjanski vali kopajo vsak dan od 20. ure zvečer do 8. ure zjutraj. Pasje plaže so tudi na Zlatem rtu, v kampu Polari, v turističnem naselju Villas Rubin in divjem delu plaže Paradiso Beach. Pula ima pasjo plažo Verudela, Rovinj psom dovoljuje kopanje v zalivih Lone in Covi.

Pasji raj – Kvarner

Morski raj za štirinožne ljubljenčke naj bi bila hrvaška regija Kvarner, ki med jadranskimi izstopa kot destinacija z največ plažami, kjer so psi dobrodošli. Otok Lošinj je vodilna destinacija na Kvarnerju, saj je na Malem Lošinju od plaže Veli žal do Lanterne na voljo osem plaž za pse (Susak – zaliv TijesniIlovik – zaliv ParknuUnije – zaliv KambunareVeli Lošinj – zaliv RovenskaNerezine – zaliv v smeri kraja Osor (po samostanu), Artatore (zaliv 200 metrov po prvem parkirišču), Mali Lošinj (med plažo Veli Žal in Lanterno ter med krajema Bojčić in Zagazine) in Mali Lošinj v zalivu Valdarke). Psi so dobrodošli tudi v Crikvenici, kjer je pasja plaža na vrhu pomola pristanišča Podvorska plaža. S psom se je moč kopati tudi na plažama Kantrida in Brajdica, na Mikulovi Kavi na Kostreni (nekdanja »vojna plaža«), Opatijski rivijeri (med Opatijo in Ičići) in na plaži v Lovranu pod Villo Prappart.

Kopanje za kosmatince mogoče tudi na otokih

Na otoku Krku se lahko s psom kopati v Redagari v mestu Krk, ki je le 50 metrov oddaljena od glavne plaže, na Veli plaži v Novi Baški, kjer je skoraj 2 kilometra dolga plaža namenjen tudi pasjim kosmatincem. Plažo Kijac je v spremstvu hišnega ljubljenčka moč obiskati v Njivicah, obisk je dovoljen tudi na VrbnikuPunti Šilo ali v zalivu Soline v Čižićih. Na otoku Cresu so kot pasje plaže znane Bijar, del plaže v sklopu kampa Kovačine in v kampu Slatina. Na otoku Rabu so lastniki psov zaželeni na plažah Mel in Kandarola v mestu KamporDumići v Supetarskoj DragiŠkver med Palitom in mestom Rab ter Artić v mestu Banjol.

Ponekod kopanje za pse le pozno zvečer

Tudi Dalmacija ima veliko pasjih plaž. Med drugim na otoku Vis (Komiža – plaža Vartalac), v Splitu (del Kašuna, zahodni del KašteletaKvadar na ŽnjanuTrstenik in Lumbarda pod Pazdigradom, kjer je kopanje dovoljeno samo po 20. uri zvečer. Na otoku Pagu je pasja plaža v sklopu kampa Straško, v Dubrovniku so plaže v okolici mesta Slano pri Dubrovniku, v Trogiru se urejena pasja plaža nahaja v Kaštelu (Seget Vranjica), na otoku Braču je ograjena pasja plaža v mestu Bol, majhna pa tudi pred Zlatnim ratom. Na otoku Hvar je kosmatincem dovoljeno kopanje na delu plaže Zaraće.