Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je na današnji novinarski konferenci pojasnila, da so na seji vlade predlagali širitev solidarnostnega dodatka za študentke. Po njenih besedah naj bi ga dobili tudi izredni študentje.

Vlogo za izplačilo solidarnostnega dodatka je do danes oddalo že več kot 46.000 študentov, je sporočila ministrica Simona Kustec. Vlada sicer v okviru drugega protikoronskega paketa predlaga, da se enkratna pomoč v višini 150 evrov nameni tudi izrednim študentom. Več informacij o morebitni vrnitvi v šolske klopi bo znanih po prvomajskih praznikih, poročajo na STA.

Po besedah ministrice za izobraževanje, znanost in šport bi se po vladnem predlogu enkratni solidarnostni dodatek do 1. junija izplačal vsem rednim in izrednim študentom s stalnim prebivališčem v Sloveniji, ki niso v delovnem razmerju, samozaposleni ali kmetje.

Po besedah ministrice za izobraževanje, znanost in šport bi se po vladnem predlogu enkratni solidarnostni dodatek do 1. junija izplačal vsem rednim in izrednim študentom s stalnim prebivališčem v Sloveniji, ki niso v delovnem razmerju, samozaposleni ali kmetje.

Treba je izpolniti vlogo

Študenti, ki so upravičeni do dodatka, morajo izpolniti elektronsko vlogo, na kateri morajo poleg osebnih podatkov, številke tekočega transakcijskega računa in študijskega programa podati še izjavo, s katero soglašajo, da se podatke lahko preveri in obdela za namene izplačila. Vse oddane podatke in vloge bodo primerjali s podatki evidence eVŠ ter centralne evidence udeležencev vzgoje in izobraževanja. Na spletni strani ministrstva pa je mogoče najti tudi odgovore na najbolj pogosta vprašanja, so zapisali na STA.

Dobrodelne organizacije so se odločile priskočiti na pomoč študentom v stiski

Dodelitev kriznega dodatka za študente, ki ga prejmejo študentje v enkratni vrednosti, je sprožil veliko kar nekaj nezadovoljstva glede višine, ki je z mnoge prenizka in ne nadomšeča finančne izgube zaradi upada študentskega dela. Tistim študentom, ki se z delom preživljajo, namreč 150 evrov ni dovolj za preživetje, dodatek pa bodo na drugi strani prejeli tudi tisti, ki ga glede na finančno situacijo morda ne bi potrebovali.

Donacijo lahko nakažete na:
Naziv: Dobrodelno društvo Petka za nasmeh
Naslov: Na Herši 15, 1000 Ljubljana
TRR: SI56 3300 0000 5951 717
Sklic: SI99
Namen: Za študente v stiski

Inštitut 8. marec je v sodelovanju Petka za nasmeh organiziral dobrodelno akcijo zbiranja sredstev za študente v stiski, v kater tiste študente, ki dodatka ne potrebujejo, naprošajo, da zanj vseeno zaprosijo in ga donirajo dobrodelnemu društvu Petka za nasmeh. Pristojni bodo poskrbeli, da bo denar namenjen tistim študentom, ki ga nujno potrebujejo za preživetje.

“Vsi študenti, ki ste se znašli v stiski zaradi izpada prihodkov od dela in ste v zadnjih treh mesecih (od 1. 1. 2020 do 31. 3. 2020) preko študentskega dela zaslužili vsaj 225,00 eur (neto), lahko pišete na: info@petkazanasmeh.si,” so zapisali na facebook strani Inštituta.