Epidemiološko poizvedovanje glede okužbe osnovnošolca v Mariboru je v teku. Kot je zaenkrat znano, je poleg osnovnošolca okužen tudi njegov brat, prav tako učenec OŠ Ludvika Pliberška. V karanteni je tudi odrasla oseba iz omenjene družine, preiskava poteka tudi na njenem delovnem mestu.

Mario Fafangel s slovenskega Nacionalnega inštituta za javno zdravje je na današnji novinarski konferenci povedal, da smo včeraj v Sloveniji zabeležili dva primera, enega v Ljubljani ter drugega v Mariboru. O tem smo že poročali, zbolel je namreč osnovnošolec OŠ Ludvika Pliberška. 

Manjši družinski izbruh

“Epidemiološko poizvedovanje v teku. Po zadnjih informacijah ugotavljamo, da gre verjetno za manjši družinski izbruh, prenos v družini, imamo več število okuženih v družini, med tem so tudi otroci. Postopali bomo po ustaljeni poti še naprej, poiskali smo vse kontakte v družini, iščemo kontakte na delovnem mestu in obravnavano kontakte v šoli. Glede na to kako tvegani so, se bo za njih predlagala karantena in s tem bomo čim bolj omejili širjenje virusa v naši državi in tako bomo delali naprej za primere, ki se bodo še pojavili, kar je pričakovano,” je pojasnil Fafangel.

“Če so bili učenci v šoli so bili zdravi, če so bili v tveganem stiku, so šli v karanteno. Kontakti kontaktov niso relevantni, tu bomo ukrepali v kolikor bi katera oseba iz karantene zbolela,” še pojasni. Tako lahko sorojenci dalje obiskujejo vrtce in šole, prav tako njihovi starši v službo.

Kje so se okužili?

“Čistih zaključkov ni. Poizvedovanje je v teku. Verjetnosti so, da je virus prisoten še pri nas. Pomembno je, da ukrepamo hitro v obeh primerih, ne glede na to kako je prišlo do okužbe,” je odgovoril na vprašanje, kje je prišlo do okužbe. Jasnega odgovora tako še ni.

Okužen tudi njegov brat

Sanja Vuzem, dr. med. spec. javnega zdravja je povedala, da je zaenkrat znano, da je poleg osnovnošolca okužen tudi njegov brat, prav tako učenec OŠ Ludvika Pliberška, ki pa v minulih dneh ni obiskoval šole. V karanteni je tudi odrasla oseba iz omenjene družine, preiskava je v teku tudi na njenem delovnem mestu, neuradno naj bi bila zaprta ena izmed bencinskih postaj v Mariboru.