V teh dneh lahko na jutranjem nebu s prostimi očmi opazujemo svetel komet C/2020 F3 NEOWISE. O neverjetnem pojavu smo se pogovarjali s predsednikom Astronomskega društva Orion Igorjem Žibernom.

foto: Mitja Govedič

Pri Astronomskem društvu Komet so sporočili, da se pojav trenutno nahaja v ozvezdju Voznika in se giblje proti ozvezdju Risa in Velikega medveda.

Viden do konca septembra

Trenutni sij kometa je okrog 1,5 magnitude, kar pomeni, da je dobro viden s prostimi očmi. Med potovanjem na višje nebo bo sij padal. S prostimi očmi bo ostal viden predvidoma do začetka avgusta, z daljnogledom pa do konca septembra.

Dolgo periodični komet

Za podrobnejše informacije o astronomskem pojavu, smo pogovarjali s predsednikom mariborskega Astronomskega društva Komet Igorjem Žibernom, ki nam je med drugim povedal: ” Povedati moram, da gre za sorazmerno pozno odkrit komet, odkrili so ga namreč šele 27. marca 2020. Gre za dolgo periodični komet, njegova obhodna doba je namreč 4500 let. Najbližje Soncu je bil 3. julija 2020. Po oceni je bil na vrhuncu med 1,5 ali 2 magnitudi, astronomska telesa, ki pa imajo magnitudo nižjo kot 6, pri svetlobno neonesnaženem okolju, pa je možno videti s prostim očesom. Pojav bo mogoče s prostim očesom videti še nekaj časa, 23. julija pa bo najbližje Zemlji. Takrat bo komet v trizemlju, od nas pa bo oddaljen okoli sto tri milijone kilometrov. Med Zemljo in Soncem bo 0,69 astronomske razdalje, torej nevarnosti da bi komet trčil v Zemljo ne bo.” 

“V drugi polovici julija bo komet lepše viden v večernem času, saj bo prešel v ozvezdje Velikega medveda. Komet ne bo visoko nad obzorjem, za tiste, ki pa bi ga radi opazovali pa bi svetoval, da izbirajo čim bolj odprto lokacijo, ki ima obzorje od severovzhoda do severozahoda, s čim manj svetlobne onesnaženosti. Pri uporabi GSL fotoaparata pa svetuje, da uporabite malce širše zorno polje, da bo komet lepše viden, lepe posnetke pa bo možno narediti tudi z navadnimi mobilnimi telefoni.” 

“Za tiste, ki bi radi opazovali komet bi svetoval, da izbirajo lokacijo, ki ima obzorje od severovzhoda do severozahoda čim bolj odprto in s čim manj svetlobne onesnaženosti. Pri uporabi GSL fotoaparata pa svetuje, da uporabite malce širše zorno polje, da bo komet lepše viden, lepe posnetke pa bo možno narediti tudi z navadnimi mobilnimi telefoni.”  

Pri iskanju kometa si lahko pomagate tudi s kartama, ki ju je pripravil Igor Žiberna.