Podatki o pogrešanih otrocih razkrivajo sicer vrsto različnih primerov, a si lahko sodeč po njih, vsaj zaenkrat, prav oddahnemo, da živimo v bolj mirni državi.

Evropsko združenje za pogrešane in spolno zlorabljene otroke, ki vključuje trideset organizacij iz 25 držav, je navedlo podatek, da samo v Evropi vsako leto prijavijo 250.000 izginulih otrok. Izvedenci sicer ocenjujejo, povzema raziskavo Dnevnik, da ta številka vključuje več vrst pogrešanj, vključno z begom od doma ali iz kakšnega drugega manj krvoločnega razloga.

Storilci natančno vedo kaj delajo in želijo doseči

Manjši del teh primerov je povezan z načrtovano ugrabitvijo otroka, kjer naj bi storilci natančno vedeli kaj delajo in želijo doseči, pri čemer je lahko storilka tudi prav simpatična ženska, ki se v primeru vrnitve staršev pretvarja, češ da se je z otrokom želela samo poigrati. Takšni storilci, dodajajo, imajo lahko več motivov, vključno s preprodajo otroka in spolno zlorabo.

Pričevanja iz drugih delov sveta, kjer je takih primerov še več, pa so po njihovem posebno dramatična. Vpletene so lahko organizirane združbe, ki se ukvarjajo s pedofilijo ali celo preprodajo organov. V Indiji, denimo, otrok izgine vsakih osem minut, v Južni Afriki imajo nov primer vsakih pet ur, je nedavno poročala Al Džazira. V tretjini primerov so v kriminal vključeni mladoletniki, ki delujejo kot neke vrste operativci na terenu; največ tovrstnih primerov je na Tajskem in v Braziliji. Po nekaterih informacijah otroke v suženjstvo prodajo za kakšnih 30.000 dolarjev ali več.

Izpostavljena je bila tudi Kitajska, kjer uradnih statistik sicer ni, ocenjujejo pa, da na leto izgine 10.000 otrok, pri čemer so posebno ogrožene revnejše družine iz ruralnega okolja. Zlasti iskani so dečki, vendar gre pri tem predvsem za trgovanje z dojenčki in črni trg posvojitev.

Slovenska policija prejme kakšnih 500 prijav pogrešanih oseb na leto

Na generalni policijski upravi so jim pojasnili, da slovenska policija prejme kakšnih 500 prijav pogrešanih oseb na leto, od katerih predstavljajo otroci in mladoletniki okoli tretjino (otroci od tega manjši delež). »Ta odstotek niha, kakšno leto se povzpne na 40, kakšno leto pade na 20 odstotkov vseh pogrešanih oseb. Vsi otroci pa so hitro najdeni, živi in zdravi. Po letu 2000 so bili uspešno najdeni vsi otroci in mladoletniki,« so povedali pri policiji. Po izkušnjah gre pri nas v največ primerih za beg oziroma odhod mladoletnikov od doma iz različnih vzrokov (druženje s sovrstniki, uporništvo, neuspeh v šoli, zaljubljenost). Na policiji pojasnjujejo: »Velikokrat odidejo od doma tudi zaradi nerazumevanja, nesoglasij ali sporov v domači okolici ali s sovrstniki.«

Iz koristoljubja ugrabljen leto in pol star otrok

Zadnji primer klasične ugrabitve otroka se je pri nas zgodil pred več kot desetimi leti, ko je bil, kot se je pokazalo, iz koristoljubnega motiva ugrabljen leto in pol star otrok, vendar ga je policija zelo hitro našla in ga živega in zdravega vrnila staršem. »Kljub temu, da po medijih krožijo zgodbe o ugrabitvah z belim kombijem ali v trgovskih centrih, takega ali podobnega primera na policiji nismo zaznali. Več je primerov starševskih odvzemov otrok, ki pa največkrat niso nevarni za otroka,« so razložili.

Več kot polovica primerov prijavljenih že v roku ene ure

V Sloveniji, kažejo statistični podatki, raziščejo skoraj vse primere pogrešanih oseb, nekatere prej, nekatere kasneje. V več kot polovici primerov je pogrešanje otrok prijavljeno že v roku ene ure, skoraj 90 odstotkov pogrešanih otrok je prijavljenih v osmih urah po pogrešanju, pišejo v Dnevniku. V okoli štirih urah po prijavi pa je najdenih več kot 90 odstotkov vseh pogrešanih otrok do 14. leta starosti.

Policisti so ob tej priložnosti še opozorili, da v Sloveniji ne velja rok za prijavo pogrešanega. Vseeno slovenska policija svetuje, da pogrešanje prijavite čim prej, še posebno to velja pri otrocih, saj se na prijavo odzovejo takoj in nemudoma začnejo izvajati svoje ukrepe za izsleditev. A ti so odvisni od posamezne situacije in ni nekega vzorca, po katerem bi lahko opravili preiskavo pogrešanja: v nekaterih primerih lahko iskalna akcija steče takoj, v nekaterih je bolj potrebno zbiranje obvestil svojcev, prijateljev, sosedov, v šoli ali v službi.

Oseba je pogrešana, dokler ni najdena

Večina prijav pogrešanja je podana v enem dnevu in v enem dnevu je večina pogrešanih oseb tudi najdena. Pri generalni policijski upravi pravijo, da je polovica odraslih pogrešanih najdena v dveh do treh urah, v roku deset ur je najdenih več kot 70 odstotkov pogrešanih, v 24 urah pa več kot 80 odstotkov. Kljub temu jih najbolj skrbi preostalih 20 odstotkov, ki ostanejo pogrešani in za katere obstaja vedno večja verjetnost in možnost, da potrebujejo pomoč. Sicer pa v Sloveniji ni časovne omejitve, kar pomeni, da pogrešana oseba ostane pogrešana, dokler ni najdena – živa ali mrtva, medtem ko izvedenci na splošno opozarjajo, da je število izginulih otrok tesno povezano z blagostanjem v družbi – kjer je več revščine, je potencialno več primerov pogrešanih in v tem smislu zlorabljenih otrok.