Evropska komisija bo kmalu predstavila nekaj novosti, ki bodo vplivale tudi na slovenske voznike.

Kmalu bomo deležni spremembe direktive o vozniških dovoljenjih, ki jo bo predstavila Evropska komisija. Ob uveljavitvi direktive na ravni EU, jo bodo v svojo zakonodajo vključile tudi njene članice, le-ta pa bo prinesla novosti tako na naših cestah kot tudi za kandidate vozniškega dovoljenja. Med drugim bo uvedeno tudi elektronsko vozniško dovoljenje, poroča portal Žurnal24.si.

Vozniki z vozniškim dovoljenjem kategorije B tudi za volan težjih vozil

Sodobna osebna vozila bodo vedno težja, ne le zaradi vgrajenih baterij, ki jih imajo električna vozila, ampak tudi zaradi nujne prtljage, ki jo vozniki prevažajo. Ker pa lahko vozniki z vozniškim dovoljenjem kategorije B vozijo vozila, ki niso težja od 3,5 tone, predstavljajo vedno težji avtomobili oviro. Zato bi predlog verjetno dvignil mejo dovoljene mase za B kategorijo na 4,25 tone.

Prihaja eVozniško dovoljenje

Poleg večje mase, ki jo bodo v prihodnje lahko vozili vozniki osebnih vozil, bo direktiva zelo verjetno uvedla tudi elektronsko vozniško dovoljenje, ki jo bodo vozniki lahko imeli kar na svojem pametnem telefonu. Prav ta pa bi veljala na ravni celotne Evropske Unije.

Poleg tega bi lahko kandidati, ki bodo opravljali izpit, le-tega opravili, v kateri koli državi članic. “Predvidoma bo reforma spremenila tudi obvezen potek usposabljanja, med drugim bi v proces za pridobivanje izpita lahko uvedli simulatorje vožnje,” piše Žurnal24.si. Poleg tega, bi direktiva uvedla tudi poenotenje starosti za opravljanje izpita. V različnih članicah namreč veljajo različne starostne omejitve.

Večje kršitev bodo znane na celo ravni EU

Direktiva bo po novem standardizirala tudi priznavanja odvzema vozniškega dovoljenja. “Če bi na primer napihali med dopustom na Hrvaškem, bi časovni ukrep odvzema dovoljenja veljal tudi v Sloveniji.”  V ta namen bo morala uvesti enotno točkovanje in mejne vrednosti za prekrške.