Danes je svetovni dan brajice, pisave slepih in slabovidnih. Na ta dan se je leta 1809 rodil izumitelj brajeve pisave Louis Braille.

Danes je svetovni dan brajice, pisave slepih in slabovidnih. Na ta dan se je leta 1809 rodil izumitelj brajeve pisave Louis Braille. Namen tega svetovnega dneva je ozaveščanje o pomenu pisave, ki omogoča pretvorbo pisane besede v tipno obliko. Gre za enega večjih izumov v zgodovini človeštva, saj pomeni revolucijo v komuniciranju za slepe.

Brajica, s pomočjo katere slepi in slabovidni lahko pišejo in berejo, je sistem tipne abecede, pri kateri je šest izbočenih pik, razporejenih v brajevi celici v dveh stolpcih s po tremi pikami, predstavlja črke, številke in simbole za skoraj vse jezike tega sveta. Tudi slepi Japonci, Kitajci in Arabci uporabljajo brajevo pisavo, so zapisali v sporočilu za javnost v Zvezi društev slepih in slabovidnih Slovenije.

Braille pisavo izmuil pri rosnih 15. letih

Brajico praviloma uporabljajo slepe osebe, lahko pa tudi osebe, ki zaradi okvare vida ne zmorejo brati črnega tiska. Igra ključno vlogo v življenju milijonov slepih po vsem svetu, saj jim omogoča branje književnih del ali študij skupaj z videčimi vrstniki.

Leta 1824 je brajevo pisavo pri 15 letih izumil Braille, ki je oslepel v zgodnjem otroštvu, v času iznajdbe pa se je šolal v kraljevem zavodu za slepo mladino v Parizu.

Slepi in slabovidni imajo svojo knjižnico

Naučiti se branja in pisanja, prirejenega za slepe, je ena najpomembnejših točk v izobrazbi slepega, je bila prepričana Minka Skaberne (1892 – 1956), ustanoviteljica knjižnice za slepe in slabovidne, ki deluje pri Zvezi društev slepih in slabovidnih Slovenije.

Knjižnica je leta 2018 praznovala okroglih sto let delovanja. Slepi lahko preverjajo svoje znanje poleg branja knjig tudi na srečanju ljubiteljev brajice, ki ga vsako leto organizira zveza društev.