Po zdaj tudi uradnih informacijah je poslansko skupino SMC zapustil še en poslanec, tokrat Gregor Židan, ki se pridružuje opozicijski SD.

FOTO: SMC

Poslanec SMC Gregor Židan je danes izstopil iz poslanske skupine SMC. Gre za že drugi izstop iz te poslanske skupine v le nekaj dneh, potem ko je pred dnevi to storil Jani Möderndorfer. Slednji je prestopil v LMŠ, medtem ko naj bi se Židan pridružil poslancem SD.

Möderndorfer je na Twitterju že čestital Židanu. “Gregor Židan, želim ti vse dobro in srečno,” je navedel.

V SD novega poslanca veseli

Han je v izjavi za medije v DZ pojasnil, da so z Židanom v zadnjih štirih dneh imeli pogovore o dolgoročnem sodelovanju. Po tehtnem premisleku je Židan presodil, da bo svoje delo bolj kakovostno opravljal v skladu z vrednotami poslanske skupine SD, je povedal.

Kot je poudaril, so vrata poslanske skupine SD vedno odprta za vse poslance, ki želijo deliti njihove vrednote. “Nikogar nismo prisilili, da bi prišel k nam. Zato so še toliko bolj zadovoljni, da se je Gregor odločil prestopiti v poslansko skupino SD,” je pojasnil.

Kot je poudaril, so vrata poslanske skupine SD vedno odprta za vse poslance, ki želijo deliti njihove vrednote. “Nikogar nismo prisilili, da bi prišel k nam. Zato so še toliko bolj zadovoljni, da se je Gregor odločil prestopiti v poslansko skupino SD,” je pojasnil.

Židan ob prestopu iz SMC v SD ni dajal izjav. Po besedah Hana so takšne odločitve za posameznike kar težke, zato se je odločil, da medijem te odločitve ne bo pojasnjeval. “Verjamem pa, da bo s svojimi dejanji in svojimi pogledi lahko v političnem prostoru povedal še marsikaj,” je dodal vodja poslancev SD.

Ob vprašanju o podrobnejših razlogih za to potezo je Han spomnil, da je bil Židan uspešen nogometaš in je branil barve Slovenije. V pogovorih pa je izrazil razočaranje, da nekateri posamezniki za Slovenijo niso pripravljeni narediti dovolj, da nekateri o njej “grdo govorijo” in da “mu ni mesta v takšni ekipi”, je povzel Han.

Židanov odhod presenetil SMC

Na Židanovo potezo se je z zapisom na Twitterju že odzval tudi predsednik SMC Zdravko Počivalšek. “Židan dan za sponzorje poslanskih prestopov se utegne kmalu končati,” je navedel prvak SMC. Podrobneje tega zapisa ni pojasnil.

So pa iz poslanske skupine SMC sporočili, da jih Židanov odhod preseneča, “saj se je zdelo, da se znotraj nove koalicije dobro znajde. Kljub temu se nam ne zdi prav, da v trenutkih, ko bi morali gledati na našo skupno dobro, posamezniki v ospredje postavljajo zgolj lastno korist”.

So pa iz poslanske skupine SMC sporočili, da jih Židanov odhod preseneča, “saj se je zdelo, da se znotraj nove koalicije dobro znajde. Kljub temu se nam ne zdi prav, da v trenutkih, ko bi morali gledati na našo skupno dobro, posamezniki v ospredje postavljajo zgolj lastno korist.”

“In če se po eni strani zdi, da takšni odhodi poslansko skupino slabijo, so po drugi strani pripomogli k še večji povezanosti in trdnosti ostalih poslancev, ki si bodo še naprej prizadevali za uresničevanje ciljev,” so še dodali.

Židan je v poslanske klopi sicer sedel kot nadomestni poslanec, potem ko je Počivalšek zasedel ministrski položaj na gospodarskem resorju. Han je še pojasnil, da trenutno ne potekajo pogovori s še katerim poslancem o morebitnem prestopu v njihovo poslansko skupino.

Poslanska skupina SD je tako dobila 12. poslanca, v SMC pa jih je odslej osem. Koalicija SDS, SMC, NSi in DeSUS bo tako po novem štela 46 poslancev.

STA