Novinar nemškega Spiegla je že objavil neuradni seznam razdelitve resorjev.

V torek, so včeraj sporočili iz slovenskega stalnega predstavništva pri EU, bo znan razrez funkcij nove Evropske komisije, a je novinar nemškega Spiegla že objavil neuradni seznam razdelitve resorjev.

Kmalu znani datumi zaslišanj posameznih kandidatov

Čeprav si je vlada Marjana Šarca naglas želela resorja za širitev, poročajo Finance, naj bi ta pripadel Hrvaški, Slovenija pa naj bi dobila resor pomorskih zadev in ribištva. Kandidat za komisarja Janez Lenarčič, kot je znano, je zdaj veleposlanik v Bruslju. Tega je, so včeraj sporočili iz predstavništva, verjetna nova šefinja komisije Ursula von der Layen uvrstila v svojo ekipo. »Datumi zaslišanj posameznih kandidatov pred odbori v EP naj bi bili znani kmalu, določi pa jih EP in sicer tako imenovana Konferenca predsednikov. Pričakovati je, da se bo konec naslednjega tedna že vedelo za točne datume,« so Financam povedali v našem predstavništvu.

Seznamu ni nujno končen

Po spodaj objavljenem seznamu, ki pa, jim opozarjajo viri iz Bruslja, ni – kot je to v navadi pri razkrivanju seznamov predčasno – nujno končen, bi evropski politični skupini ljudske stranke (EPP) pripadlo devet komisarskih mest, liberalni skupini Renew pet mest, socialistom (S&D) 10 mest, skupina Evropskih konservativcev in reformistov (ECR) eno komisarsko mesto, dva pa bi bila neodvisna.